G4Media.ro

EXCLUSIV: Sute de mii de funcționari chemați zilnic la birou în instituțiile…

EXCLUSIV: Sute de mii de funcționari chemați zilnic la birou în instituțiile de stat, deși statul le cere oamenilor să stea acasă. Sindicalist: ”Vârful crizei de coronavirus e iminent, 90% din funcționari pot lucra de acasă”

Sute de șefi ai instituțiilor publice centrale (ministere, agenții) și locale (primării, consilii județene) continuă să își cheme la serviciu angajații în proporție de 100% sau 50%, în ciuda faptului că decretul pentru instituirea stării de urgență dă posibilitatea lucrului de acasă pentru funcționarii publici.

”Nu e suficient ca doar 50% dintre funcționari să lucreze de acasă. Procentul trebuie să ajungă la 80-90% pentru că există posibilități tehnice pentru a lucra de acasă – platforme online, telefoane mobile etc. Trebuie să intervenim cât mai repede pentru a scădea procentul celor care merg la serviciu, e iminent vârful de criză a coronavirusului”, declarat pentru G4Media.ro vicepreședintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Lucian Boceanu.

De altfel, tocmai pentru a veni în sprijinul instituţiilor şi autorităţilor publice care vor să trimită angajații să lucreze de acasă, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a publicat, în format editabil (Microsoft Word), un model de act normativ cu aplicabilitate internă (ordin, dispoziţie de primar etc.) ce poate fi luat drept model şi adaptat pentru a organiza munca angajaţilor din administraţia centrală şi locală în regim de TELEMUNCĂ.

”Aud în ultimul timp numai lucruri despre distanțare socială, despre cât de important este să rămânem în izolare acasă. Perfect de acord cu ele. Păi de ce nu se poate rămâne acasă? Vorbim despre telemuncă în sectorul public de parcă ar fi ultima inovație de pe planetă. Să lăsăm la o parte inteligența artificială, mașini autonome sau RPA (robotic process automation), că noi suntem în România. Dar de ce în alte state membre UE se poate lucra de acasă și la noi nu? Spania, Belgia, Franța, cazuri evidente și de ultimă instanță. Așteptăm să apară primele decese? Prezența a 90% dintre funcționarii public (adică a celor care nu interacționează cu publicul larg) nu este necesară la serviciu. De ce e nevoie de un regim de telemuncă în care să fie asigurată prezența la serviciu la un procent de 50% din numărul celor ce fac parte dintr-o structură instituțională? De ce să nu fie toți acasă? Are internet și acces la mailul de serviciu? Să stea acasă. Are un PC sau un laptop personal? Să stea acasă. Cu ce mă încălzește să știu că unul e prezent la serviciu, e la țigară/cafea/5 minute pe oră cu colegii, dar nu produce nimic? Nu e vorba de sănătatea noastră a tuturor? Poate să devină contact direct cu cineva infectat, asimptomatic”, a declarat pentru G4Media.ro un funcționar public.

Vicepreședintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Lucian Boceanu, a subliniat necesitatea ca cei mai mulți funcționari să lucreze de acasă: ”În afara celor care lucrează la ghișee în contact direct cu publicul, restul să lucreze de acasă. Se poate face în siguranță, pe platformele online ale fiecărei instituții, cu parolă personală astfel încât la fiecare moment să se știe ce face fiecare angajat. Noi am discutat cu conducerea instituțiilor publice și am insistat pentru telemuncă, iar pentru cei care lucrează la ghișeu am cerut asigurarea materialelor de protecție și rotație, astfel încât riscurile să fie partajate în mod echitabil”.

Ce spune Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României:

Art. 33 – Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ- teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat, introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

38 comentarii

 1. Definitiv!
  Ne imprumutam cu scadenta pe 30 de ani sa platim pensii si salarii speciale pt un sistem supradimensionat si ineficient! Definitiv acasa! Reforma!

  • Sa le dea PSD 75% somaj

  • 90 % din acesti au frecat si freaca menta.Restructurarea in domeniul public este absolut necesar.Zburati toti parazitii din sistem,asa statul va avea are resurse libere pentru economia privata adevarata.Putoriile pot sa isi caute pentru prima data in viata un job adevarat la privat. Daca nu vor sa primeasca ajutor social, este mult mai ieftin decat salariile obraznice pe care le primesc.

 2. Sunt institutii care traiesc linistite prin faptul ca exista o singura adresa de email pentru toate departamentele si astfel se prefac ca nu au primit email-ul.
  Nici morti nu ar lasa functionarii avantajul asta din mana

  • Asa e și la Primăria Sectorului 3.
   Au un departament de comunicare care doar retransmite mailurile primite de la noi către celelalte departamente, neinteresandu-l de fapt ce vrei tu și dacă ți s-a rezolvat solicitarea. Adică e inutil.

 3. Poate ar fi cazul sa realizați ca statul poate funcționa fără probleme doar cu aia 10%…

  • Corect 100%. 90% din funcţionari sunt slugi de partid.

   Cum care partid? Cele care s-au perindat pe la guvernare.

 4. Pentru ca nu-au pregătit și pentru ca sunt incompetenți, se știe!
  Băncile au început de 8 zile sa lucreze de acasă. Sesizați diferența?!

 5. Acum e momentul reformei în administrație sanatate, educație.pensii.
  Dezbatere publică, rațională 60 zile.
  Implementarea în aplicația casei de pensii a calculului indicelui de corecție conform deciziei CCR 702/2019.

  • Asta susțin și eu de câtva timp. Acum e cea mai mare oportunitate de reformare a sistemului bugetar. Acum se va vedea ce este important și necesar și ce nu.
   Dar mai trebuie și putina voința de-aia politica….

 6. Acuma este momentul unei curățenii serioase și îndreptățite, e momentul mult așteptatei reforme administrative. Trimiteți-i acasă și acolo lăsați-i! Oricum prezența lor nu se justifică, consumă resurse, iar în schimbul lor furnizează multă aroganță, nesimțire și nepricepere. Hai, tăiați-le macaroana, au supt destul, valea!!!

 7. Da dar ei vor să vină la serviciu. Dacă muncesc de acasă primesc doar salariul fără sporuri. Adică primesc 4000 nu 10000 lei pe lună.

 8. Dacă angajații din sectorul privat sunt trimiși in șomaj tehnic cu max 75% din salariul mediu pe economie, si oricum prea putini mai lucrează in companiile private,
  de ce cei 1 milion de bugetari nu sunt trimiși si ei in șomaj tehnic sau sa lucreze de acasă cu 50% din salariu? Alții mai merituoși decât ei cum pot trai cu mai puțin decât atât?

  Dacă sectorul privat nu mai lucrează si deci nu mai plătește taxe si nu mai asigura venituri la bugetul de stat, cine le va plati salariile milioanelor de bugetari si celor cu pensiile speciale care, cumulate, sunt de departe cel mai mare cost constant pentru tara?

  Sunt plătite din datorii? Atunci sa restituie ei inapoi datoriile peste 10 ani dacă banii ajung in conturile lor, ca doar nu ajung in conturile mele si ale altora ca mine.
  Nu se poate ca unii sa fure la nesfârșit iar alții doar sa plătească.

 9. La ANAF – AFP SALAJ este haos total. Nimeni nu știe ce sa facă. Șefii mici nu au curajul să-l înfrunte pe șeful mare, Butiri directorul pe viata a finanțelor salajene. Angajaților nu le este permis nici măcar să-și depună cererile de concediu. Nici cu 75% din salar nu ai voie sa pleci, indiferent dacă ai acasă copii mici și părinți în îngrijire. Doamna de la personal s-a închis în birou și nu are voie sa înregistreze nici o cerere, la fel este și la secretariat. Pleacă acasă doar cei „aleși”, cei cu pile și relații, cei care figurează în organigrama pe anumite posturi și fac alta munca sau nu fac absolut nimic.

 10. Mda, 90 la suta pot lucra de acasa, dar acasa nu pot primi spagi…
  Eu sunt convins ca 50 la suta pot fi dati afara si lucrurile ar merge la fel. Ba poate chiar mai bine.

 11. Sindicalist: ”Vârful crizei de coronavirus e iminent, 90% din funcționari pot lucra de acasă”.
  Zau?!
  Dar de cand v-ati INFORMATIZAT Institutiile, cand pana ieri-alataieri inaintea COVID nici o Institutie NU accepta asa ceva, trebuia sa mergi cu maldarul de hartii in Dosare peste Dosare?!
  Rusine!

  A remarcat asta zilele trecute si Seful Camerei de Comert din Jud Covasna, Edler Andras!
  „Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie(CCI) Covasna, Edler Andras, consideră că, dincolo de toate aspectele nefaste ale pandemiei de coronavirus, există şi cel pozitiv reprezentat de faptul că aproape toate instituţiile statului s-au „informatizat” RAPID.
  „Un lucru bun este că ce NU s-a putut face în 10 ANI s-a rezolvat într-o săptămână şi mă refer la INFORMATIZAREA Instituţiilor. Dintr-o dată TOATE lucrează electronic, iar până acum cereau Dosar cu şină. Sunt curios dacă după ce va trece pandemia vor menţine aceste mijloace sau ne vom întoarce din nou la dosarul cu şină”, a declarat Edler Andras, pentru AGERPRES.

  Intrebare: CATI bugetari credeti ca vor fi disponibilizati, in urma INFORMATIZARII rapide a Institutiilor publice din Romania?
  ZERO, evident, in Institutiile statului e trai pe plai, bugetarii de lux ai Romaniei, aia peste 1,5 MILIOANE se calca-n picioare intre ei, taind frunze la caini, bine platiti si rasplatiti de Statul roman!!

  • Băiatul asta, Edler, e un tip isteț și relativ tânăr, îl cunosc, nu se compara cu brontozaurii de la buget!

  • @Radulescu Marcel: Asa pare, acum i-am vazut CVul, tip scolit si tanar, dar intreb, ca in poezia lui Toparceanu: „Cati ca el”??!!
   De regula in fruntea Camerelor de Comert sunt dinozaurii comunistoizi ai PSD, exceptie judetele cu majoritate maghiara!!

  • Repede m-ai verificat! Credeai ca spun prostii ca majoritatea postacilor de pe aici?!

  • @Radulescu Marcel; NU te-am verificat, Doamne fereste!
   Pur si simplu, am vrut sa vad cine e acest tip tanar(i-am vazut poza si CVul!), pierdut in mizeria clientelara ce colcaie in Adminsitratia publica din Romania!!
   D-aia am si zis: „Cati ca el”?!

  • Glumeam! Știu ca te documentezi!

 12. Biblioteca Academiei Romane obliga angajații sa vina zilnic la lucrul. Directorul general a urlat la angajați “Aveți vreunul coconavirus? Nu! Atunci, îl aveți la cap.”
  La fel la Ministerul Cultelor.
  Ministrul urla sa vina toți angajații. Unii au dat telefon ca sunt in autoizolare, alții sunt hamaliti zilnic sa vina si sa facă si munca celorlalți.
  In niciuna din instituțiile menționate, nu li se da voie oamenilor sa lucreze de acasă.
  Ambele instituții sunt conduse de 2 babalâci comuniști. Scrieți despre asta, va rugam! Avem copii, suntem speriați, vrem sa muncim de acasă, nu sa stam.

  • Cam ce muncești dumneata de acasă ca bibliotecara la academie? Audiobook?

  • La primăriile de sector, la ministerul culturii si cultelor, la biblioteca academiei, la biblioteca naționala, la filialele bibliotecilor mari, oamenii sunt obligați sa vina la munca. Exista multe tipuri de lucrări care pot fi făcute de acasă, dar nu se dorește.

 13. Problema cea mare e ca milioane de oameni merg la lucru, zi de zi, pe doua-trei schimburi (mase plastice pentru moto si sport cand uzinele auto s-au inchis iar competitiile sportive s-au amanat, croitorie, blanarie, etc), iar copiii singuri acasa, numai acasa nu stau! Chiar nu inteleg de ce se mai tin deschise cofetariile (laboratoarele), papetariile, magazinele Second-Hand (haine si incaltaminte) cand s-au inchis sectii intregi din spitale si cabinete stomatologice! Sa lase deschise doar alimentarile si farmaciile, ca doar nu ne innoim acum pentru sarbatorile pascale.

 14. Noi suntem fraierii ! Ar trebui sa iesim in fata primariilor si sa alergam primarii si consilierii, sa stie de frica si de bataie, ca de bun simt sa faca ceva pentru comunitati … se p… pe noi !!

  • Nu acum! E prea târziu sau prea devreme! Mai erau niște nebuni care voiau sa facă astăzi marș de mulțumire medicilor prin fata spitalelor din București!!!!

 15. Sa-i trimita acasa si sa-i lase acolo, oricum mai mult incurca…

 16. Cum sa lucreze de acasa ? Sa duca dosarul cu sina din dormitor in living ? Sa fim seriosi . Nu stiu sa deschida un email ,dar sa mai intre si intr-o aplcatie. Voi chiar ne credeti idioti , mai sindicalistii lui peste?

 17. Ce au sarit gusterii si frecatorii de menta cu gura pe functionarii publici. Crapa invidia in ei.

 18. 90 % disponibilizati si injectati cu prototipurile de vaccinuri pentru covid-19,iar dupa ce organismele acestora dezvolta anticorpii si antidotul, sa fie obligati sa administreze tratament, gratuit ,tuturor celor care le-au vrut si le vor „binele”. Calea de administrare a tratamentelor sa fie cea orala, iar mijloacele de administrare sa fie caucaziene,pentru a nu produce leziuni in laringe si amigdale.

 19. Bună dimineața!Doar dacă ar tine cont de „recomandările „ordonanței si-ar da seama că deja încalcă legea!!!Nu au voie la grupuri mai mari de 3 persoane!La revoluție,comuniștii au făcut grupe operative dar,atunci le trecea glonțul pe la urechi!!!!Acum glonțul invizibil îi ocolește pe democratii zilelor noastre care,nu au inteles restricția pentru că este recomandată!!!Guvernul nu si-a asumat iar administrațiile sunt în haos legislativ!!!!

 20. Nu se aplica ce scrie in articol.. suntem obligati sa venim o saptamana la job, apoi o saptamana sa lucram de acasa, cereti un raport din partea institutiilor sa vedeti cum si-au organizat fiecare cu 50% sau 30% minim, obligatoriu prezenta, chiar daca se putea lucra de acasa. Nu se asigura transportul, calculatoare, imprimanta, absolut nimic, functionarii au doar obligatii in acest moment! Noi nu avem soferi ce ne aduc la job, in mijloacele de transport public nu este nevoie de sute de oameni pentru a transmite virusul, este nevoie doar de o persoana…sunt spatii inchise, de ce ne pun in pericol? Intrebati conducatorii institutiilor!Mi-as dori sa-i vad pe toti politicienii circuland la job cu mijloacele de transport public si apoi sa ne spuna ca trebuie sa mergem noi la job! Sa asigure transportul tuturor angajatilor la job iar la sfarsitul programului pana acasa, nu sa ne oblige sa intram in bombe pe roti!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.