G4Media.ro

EXCLUSIV Olanda a trimis o misiune de evaluare pe Schengen în România.…

Sursa foto: European Council

EXCLUSIV Olanda a trimis o misiune de evaluare pe Schengen în România. Ce verifică experții olandezi (update)

Guvernul Olandei a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Misiunea este formată din experți și va dura până la sfârșitul acestei săptămâni.

UPDATE 23:00 Într-un răspuns pentru un reporter G4Media, ambasadorul Olandei în România a confirmat că țara pe care o reprezintă evaluează în România stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la Spațiul Schengen:

 • ”În prezent există o a doua misiune de informare Schengen a UE în România. Această misiune de anchetă este organizată tot de Comisia Europeană și este, desigur, condusă de Comisia Europeană. Am plăcerea de a confirma că aceasta include, de asemenea, un expert din partea Olandei. Permiteți-mi să reiterez că, pentru a putea evalua dacă sunt îndeplinite condițiile de aderare a României la Schengen, este nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene în toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen. Acest lucru se referă atât la punerea în aplicare a acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV). Până la urmă, există o legătură clară între statul de drept și buna funcționare a Schengen”, a transmis ambasadorul Olandei la București.

***

Misiunea olandeză a venit la București la invitația României. Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 21 octombrie că ministrul de Interne Lucian Bode l-a invitat în România pe omologul său olandez de Interne pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen.

Invitația a venit în contextul în care Olanda nu a participat la misiunea UE de verificare de din octombrie, iar premierul olandez Mark Rutte a declarat că respectiva misiune este ”limitată” și nu a atins toate subiectele.

G4Media a arătat în exclusivitate cum Portul Constanța și frontierele non-UE cu Ucraina și Republica Moldova lipsesc din obiectivele verificate de experții europeni în misiunea Schengen. De asemenea, G4Media a arătat și ce nu apare în raportul elogios al Comisiei Europene despre cât de pregătită este România să intre în Schengen.

Potrivit informațiilor G4Media, misiunea de evaluare a Olandei se concentrează pe aspecte precum modalitatea de acordare a vizelor, protecția datelor și schimbul de informații dintre autoritățile române și cele din restul statelor membre UE.

Și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johannson, a făcut miercuri o mențiune despre această misiune, fără a da însă detalii despre scopul ei.

 • UPDATE 19:20 În legătură cu referirile la o nouă misiune de evaluare a Olandei privind Schengen, Guvernul României a comunicat următoarele:

”Vizita în România, menționată de către comisarul european Ylva Johannson în cadrul conferinței de presă susținute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spațiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autoritățile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen.

Astfel, ținând cont de declarațiile premierului olandez Mark Rutte și de adoptarea motiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt așteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experți olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen.

În acest context, în strânsă coordonare cu Comisia Europeană, care a manifestat deschidere deplină pentru susținerea demersurilor României, o echipă mixtă de experți, formată din reprezentanți ai Comisiei Europene (în calitate de coordonatori) și ai unor state membre (printre care și Olanda) urmează să efectueze, până la finalul acestei săptămâni, o vizită complementară celei din 9-11 octombrie 2022.

Noua vizită are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie 2022, având scopul de a contribui la consolidarea argumentației privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene (https://home-affairs.ec.europa.eu/communication-schengen-enlargement-bulgaria-romania-croatia_en) și de raportul vizitei voluntare din octombrie (https://home-affairs.ec.europa.eu/bulgaria-and-romania-fact-finding-mission-report_en), devenit public miercuri, 16 noiembrie”.

știrea inițială

Reamintim că premierul olandez Mark Rutte a declarat la 12 octombrie, în România, că misiunea de evaluare pe Schengen ce se desfășura la acel moment cu participarea a 17 state membre UE și a Comisiei Europene ar putea fi „mai largă, mai profundă” și a precizat că așteaptă rezultatele acesteia.

„E foarte important ca toată informația să fie pe masă. Comisia Europeană lucrează acum. Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră corectă, de aceea am menționat MCV, trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Despre corupție, crima organizată, despre asta e MCV și apoi trebuie să apreciem împreună”, a spus Mark Rutte.

„Misiunea de evaluare ar putea fi mai largă, mai profundă, așteptăm rezultatele, deci nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar”, a subliniat premierul Olandei.

Olanda nu a participat la misiunea anterioară de evaluare.

Context. Comisia Europeană a invitat miercuri Consiliul UE să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen.

Într-o comunicare adoptată astăzi, Comisia face un bilanț al realizărilor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. În cazul României, Comisia constată că ”dispune de o gestionare a frontierelor de înaltă calitate și solidă, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională”. Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat, într-o întâlnire cu un grup de jurnaliști români la Bruxelles, că ”este un raport extrem de pozitiv și vorbește în termeni elogioși. Este cel mai bun limbaj pe car l-am văzut vreodată”. Raportul urmează să fie pus la dipoziția grupurilor de lucru din cadrul Consiliului Uniunii Europene, urmând ca o decizie să fie luată în cadrul Consiliului Justiției și Afaceri Interne din 8 decembrie. Decizia trebuie luată cu unanimitate, însă există semnale că țări ca Olanda și Suedia s-ar putea opune.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

59 comentarii

 1. Vor trebui să dea drumul la scannerele de camioane care au fost întotdeauna oprite.

  • Tu esti un rus care uraste romanii

  • Tu esti un rus care uraste romanii

  • @crop deci daca accepti hotia esti „un rus care uraste romanii” ? ruslan are dreptate, tehnic suntem pregatiti, avem de toate cumparate, dar nu le folosim

  • @ andrei
   Scannerele merg. Doar un rus poate posta doar impotriva Romaniei. Rusii ne urasc

   @bani
   Esti un rus deghizat care posteaza de pe alte conturi.

  • G4 tocmai a postat un articol cu câteva eșecuri majore ale grănicerilor din ultimii ani. Nu suntem pregătiți de Schengen, suntem corupți și luăm șpăgi, inclusiv la graniță.

  • Olandezii negociază. Mai reaparăm ce defecte sunt. Trebuie să vorbim însă și cu Erdogan, poate ne ajută cu Suedia.

  • Nu scanere sunt problema. Cine le opereaza sunt problema. Unul care are spate pe retea de contrabanda cu sefii de la Bucuresti cu acoperire pe justitie trece sute de containere fara probleme. Este organizat la nivel inalt. Cum treceau containerele cu parfumuri contrafacute pana au venit politisti belgieni in 2019 cu numele celor responsabili vamesi si militieni de economic. Reteaua de frontieristi care trecea imigranti in 2021 s-a aflat dupa reclamatia partii sarbe !!!! Tehnic suntem gata uman nu suntem.

  • Rus deghizat si mincinos ca orice rusnac. Cateva articole nu constituie intreaga retea de granita

   Doar un rusnac poate selecta orice ii convine si sa manipuleze.

 2. Eu zic sa ne calmăm puțin.
  Într-adevăr Romania arată superb de pe lună!

  • Băi frate, nici sa comentezi nu mai e voie pe saitu asta

 3. Ultima sansa sunt folcloristele. Daca ii intreaba aia ce s-a intamplat cu vamesii plimbati cu elicopterul, ii baga in sedinta. Pe care o tin singuri, asa…

  • Mda,exportam si carne,proaspata,veche,16-17 ani vechime,pana pe la 40,avem si pasari,discuri de platina,salam,vijelii,tornade,amiralul nelson mondialu-l,pe deasupra il avem pe garcea ,peste tot,paza avem si indeplinim toate conditiile,hai ceao si-un praz verde.

 4. La orice inspectie…locatia arata imaculat
  Dupa inspectie apar sobolanii…a se citi hotii si infractorii

  • Trebuia să zici că apar USR-iștii! Vă dați seama că din toată România singurii care sabotați intrarea în Schengen sunteți voi!?

 5. La orice inspectie…locatia arata imaculat
  Dupa inspectie apar sob0lanii…a se citi h0tii si infract0rii

 6. Asadar olandezii rasplatesc marsavia lui Iohannis de acum cateva zile dandu-ne sperante de Schengen…

  • Depinde cine e in delegatie
   Cum gasca mare de olandezi e deja la Cupa Mondiala din Qatar (alta capitala a drepturilor omului) pt inspectie o fi ramas aia din partidul pedofililor. Viitorul suna bine, de vazut stelele verzi vor fi portocalii.

 7. Ai noștri soldați, fură conbustibil din bazele NATO și voi vreți în Schengen? Păi îmo e rușine să intru, da să ne primească ăștia.

 8. aoleu .. greseala maxima ca au anuntat .. trebuia sa fie inopinata … la TOATE vamile .. atunci distractie .. cu oameni in autocare …

 9. In sfarsit se intampla ceva.
  Sa vina, sa vada si daca vor ar fi bine sa ramana sa faca vama si politie de frontiera alaturi de noi.
  Asta inseamna Uniunea Europeana, cooperare, nu scuipat de semninte peste gard ca nu ne place de vecinul.

  • Corect, România vrea în Schengen, deci… logic… să vină alții să facă ce ar trebui să facem noi!

   Că noi suntem români, suntem lichele.

 10. Fără controale la granița.. Cum vor trece oare camioanele cu mărfuri „la mana a doua” de care nu mai are nevoie Europa?

 11. Ooo a trimis Rutte tudoreii sa ne faca o ievaluare maaa. Mancatzas cocaina aia care nu o sa mai treaca prin Amsterdam daca intram noi in Schengen.

 12. Vine duamna Soșoacă și le arată ea olandejilor ce nație de 2 lei sunt ei, ce nație de prim-rang suntem noi, aleșii lui Dumnezeu și de ce merităm în Șenghen

 13. ..bode și ciucă, se râd olandezi de personulitațile române care nu știu să vorbeasca bine limba română, ce engleza. Mai mult acesti doi ”grăsuți” sunt DOTTORE in plagiat teze de doctorat…au dreptate olandezii, cu aceste caricaturi să fii în Schengen?

  • care e principala poarta de a livra marfa catre europa ? portul Rotterdam. Daca romania intra in Schengen portu Constanta va deveni principala poarta de a livra marfuri in europa !

  • Portul Constanta principalul port de intrare in Europa??? Concurentul Rotterdamului, Hamburgului? Mai uita-te putin pe Google Earth sau citeste despre cum abia din cauza razboiului au inceput sa faca curatenie prin port de vagoane vechi ramase de secole pe sine. Sa nu mai vorbim de cate gunoaie se traficheaza prin Constanta port. Incalcarea embargoului pentru gazul rusesc. Ce mizerie este in Delta. Pana si Ucraina are porturi mai bune.

 14. Mai catolici decât papa.
  Și dacă or sa găsească nereguli, ce?
  Or sa zică ca întreaga comisie UE e de cacao și ei sunt super de profesioniști?
  Ce-or fi pățit olandezii? Cred ca nu le vine a crede ca am îndrăznit sa ridicam capul din nisip.

  • În ce sens „am ridicat capul”? Să cerșim? Trece cocaina când opresc grănicerii SCOMAR-ul și tu vrei în Schengen?

 15. Culmea ar fi ca răspunsul Olandei să fie negativ…

 16. Iarasi da Olanda sah Romaniei (si cred ca de data asta este MAT).
  Trebuie sa recunosc ca sunt tare jmecheri Olandezii astia. Nu ma gandisem la miscarea asta.
  Va dati seama cate or sa gaseasca? Eu cred ca daca-si dau interesul pot gasi foarte multe probleme.

  Sa ne intelegem, si daca ar trimite in Italia sau Grecia, tot la fel, ar gasi o gramada de probleme. Insa Italia, Grecia au intrat. Pam-Pam

 17. Între timp, mai mulți MILITARI români au fost reținuți pentru că furau combustibil de la baza Mihail Kogălniceanu… Cum e? Ce mai zic acum românii verzi? Furăm și combustibilul necesar aparatelor de zbor pentru a ne apăra de dușmani, apărând, astfel flancul estic.

  • Asta este o stire neplacuta. Ca militar roman sa furi combustibil de la un aliat acum dupa ce o alta filiera de furat combustibil, civili sau mai putin, de la o firma care nu se stie cine este o afacere inconjurata de mister nu arata decat ca sunt bagati functionari publici din armata sau militie si se musamalizeaza. Daca era o firma fara protectie dadeau public toate detaliile.Acolo se musamalizeaza.Milioane de dolari au disparut.Asta este cu acoperire.

  • @ A
   Acest lucru poate fi vazut negativ, daca te opresti si te uiti doar la hoti. Acestia merita condamnati.
   Totusi poate fi vazut pozitiv. Justitia functioneaza. Hotii sunt anchetati, retinuti,judecati.
   Lucrurile se intampla, peste tot sunt hoti, inclusiv la aliatii nostri.
   Vedeti-le astfel incat sa va bucure, nu sa va macine.
   😁

  • @😁 sper ca ai vrut sa fii ironic
   – DIICOT a renuntat la a ancheta cum de camerele video s-au oprit cand intrau in tara tone de cocaina prin Sulina
   – judecatorii din Suceva au albit 35 vamesi de la Vama Siret
   …..
   justitia functioneaza

 18. Poate dau olandezii peste niscaiva TIRuri cu tigari netimbrate. Ar fi minunat!

 19. Vad foarte multe pareri „si ce daca avem probleme, sa ne primeasca!”. Dragii mosului, cand ai rahat pe bocanci te cureti inainte de-a intra in casa cuiva, nu insisti sa te primeasca „si asa”.

 20. Ceva îmi spune mie că misiunea olandeză va desființa raportul comisiei europene într-un mod spectaculos și va fi un dezastru pentru actuala coaliție aflată la butoane.
  Mark Rutte a dat niste direcții tematice unde nu stăm bine deloc.
  Dacă vor fi găsite probleme de esență în funcționarea statului de drept, criteriile tehnice devin egale cu ZERO.

 21. A fi român nu înseamnă să nu fi obiectiv. Nu am fost pregătiți nici pt. aderarea la UE și nu suntem nici pentru Schengen și nu vom implementa nici recomandările Băncii Mondiale referitor la pensiile speciale dar noi vom încerca să-i convingem că le-am implementat. Nicăieri in UE justiția nu este subordonată politic.

 22. Olanda are problemele ei. Importul si traficul de droguri periculoase este la nivel de flagel. Politia si politicienii sunt in buzunarul traficantilor si a crimei organizate. Nu sunt ei cei care sa ne evalueze!

 23. „Verifica” efectul razelor Gamma asupra anemonelor, care ne impiedica sa aderam la Schengen!!!!

 24. Cum mai seamană coloana asta de comentarii cu ce spunea Petre Tutea.In democratie votul înteleptului este egal cu cel al …….,stau amandoi în aceiasi rand.Tot asa si comentariile.Cele inepte în rand cu cele corecte si inteligente.
  Dacă Romania intră în Schengan,avand coruptia cat casa,înseamnă ca Schengenul nu mai este ce-a fost.Concesiile ar putea face ca unele tari să-si ia masuri de protectie si sa scadă increderea in sistem.Pe fondul acesta va pierde toată lumea,iar partidele extremiste vor avea si mai multe voturi.

 25. scoateti unanimitatea, cui nu-i place e liber la exit, byebye.

 26. Hoti si infractori cu gulere albe isi fac griji ca vor fi demascati .

 27. Crop , pe Rrumanii ii uraste toate natiile de pe pamant , sunt considerati Zigani … stiu ce spun ..

 28. sa inceapa prin a citi presa libera , nu aia platita de PSDNLUDMR

 29. @crop, esti un gu.no.i uselist m.a f.i.o.t. care e disperat ca nu poate face con.tra.banda mai usor daca nu suntem primiti in Schengen, Uselistii sunt tra.datori de tara care au f.u.r.a.t de la poporul roman 1 miliard de euro datorita legilor date de ei pentru favorizarea infractorilor

 30. Remarc că mulți mu.i.s.t.i comentează pe aici….ar sta capră față de oricine.

 31. După vizita lor, vrem și noi o vizita la ei sa ne arate cum stau lucrurile la ei.

 32. pe olandezi nu ii intereseaza de fapt portul. au vrut sa vada daca le luam fata la cea mai premiata tara in functii de anumite criterii, anume olanda locul 1 la droguri, prostitutie, crima organizata, parlamentari care vor pedofilia legalizata si se bate cu suedia si germania pt locul 1 la slugarnicia fata de rusi.