G4Media.ro

Eurodeputaţii şi statele UE au ajuns la un acord privind certificatul sanitar…

Eurodeputaţii şi statele UE au ajuns la un acord privind certificatul sanitar european pentru COVID-19

Parlamentul European şi statele UE au ajuns joi la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Documentul, denumit ”certificat verde digital” european, trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19, sau are un test negativ recent ori este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus.

Eurodeputaţii au cerut iniţial ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele au refuzat. Compromisul găsit menţionează necesitatea unor teste ”abordabile şi accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare ”Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.

Un alt punct divergent a fost cererea eurodeputaţilor să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. Dar statele membre, în această chestiune care ţine înainte de toate de competenţa lor, au dorit neapărat să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

Textul de compromis prevede că statele membre ”se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi ”necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”.

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.

Sursa foto: site Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Sa vedem ce ‘permisii’ va cere ‘aplicatia’ … Sper sa nu ceara ‘Google Services’ pt. a functiona pt. ca e jale. Oricum, tehnologia ‘bate’ 99.999% din utilizatori. Instalati-va un firewall, dati absolut totul pe ‘deny’ si vedeti ce incearca aplicatia ‘Messages’ sa faca din 30 in 30 de secunde … Asta pe Android, desigur. La Apple e mai ‘finess’ dar nici acolo nu-i de aplauze. Au bagat functia sa rogi frumos aplicatia sa nu te urmareasca. : )) Macar acolo ai software-uri mai serioase in Store(chiar unul facut de-un fost angajat, am uitat cum se numeste). Pana si pe G4Media am blocate 12 trackere minim … ca na, trebuie sa traiasca si ei … Dar nu-mi faceti ‘cross-site cookies’ … (oricum nu puteti) : D

  2. ce vor face rusii ca sputnik-ul lor nu este recunoscut in ue ( pe buna dreptate )

  3. Ieșeau mai ieftin cu crotale…🐏

  4. Urmeaza sa-i vaccineze si p-astia mici (care n-au nevoie) ca sa poata fi aplicat.
    O excelenta afacere.