G4Media.ro

Eugen Tomac, scrisoare adresată Guvernului pentru sesizarea Curții de Justiție a UE,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Eugen Tomac, scrisoare adresată Guvernului pentru sesizarea Curții de Justiție a UE, în urma declarațiilor lui Karl Nehammer și Mark Rutte prin care se respinge aderarea României și Bulgariei la Schengen

Printr-o scrisoare deschisă, eurodeputatul Eugen Tomac cere Guvernului României să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene, date fiind ultimele declarații ale Cancelarului Austriei, Karl Nehammer și premierului Olandei, Mark Rutte, potrivit cărora România și Bulgaria nu sunt încă pregătite să adere la Spațiul Schengen.

„Este o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică. Înainte să ne acorde alții drepturile, trebuie să înțelegem că 20 de milioane de români sunt cetățeni europeni și un drept esențial le-a fost încălcat”, spune Tomac în scrisoare deschisă pe care a lansat-o sâmbătă.

Eurodeputatul amintește și poziția unor reprezentanți ai Suediei din care reiese că nu doresc ca pe agenda Consiliul JAI din martie 2023 să fie inclusă tema extinderii spațiului Schengen, atâta timp cât nu nu există un acord prealabil între toate statele membre ale UE.

Tomac subliniază că atât reacțiile prezente ale acestor lideri europeni, cât și votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene.

Scrisoare deschisă, semnată de eurodeputatul Eugen Tomac

„Domnului Nicolae Ionel Ciucă

Prim-ministrul României

 Domnule Prim-ministru,

Având în vedere:

1. Declarațiile comune făcute de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, privind opoziția țărilor lor față de extinderea spațiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei la spațiul de liberă circulație europeană;

2. Declarațiile făcute de reprezentanții Suediei referitoare la faptul că nu vor include pe agenda Consiliul JAI din martie 2023 tema extinderii spațiului Schengen în lipsa unui acord prealabil între toate statele membre ale UE;

3. Eșecul Consiliului informal al JAI din 26 ianuarie 2023, acolo unde România nu a obținut un calendar concret privind dezbaterea acestui subiect;

4. Veto-ul nejustificat al Austriei și Țărilor de Jos față de extinderea Spațiului Schengen, în ciuda Comunicării Comisiei din 16 noiembrie 2022.

Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen.

Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

Votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene:

• Protocolul privind condițiile și aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria și a României în Uniunea Europeană din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, protocolul 1, art. 4 alin. (2);

• Libertatea de circulație a persoanelor și a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE);

• Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE);

• Principiul cooperării loiale între instituțiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE);

• Principiul nediscriminării (art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene);

Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE. 

În condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE.

Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancționabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acțiuni de succes din partea României.

Este o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică. Înainte să ne acorde alții drepturile, trebuie să înțelegem că 20 de milioane de români sunt cetățeni europeni și un drept esențial le-a fost încălcat.

Prin urmare este datoria noastră să luptăm pentru dreptate! Eugen Tomac, Deputat în Parlamentul European ”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. Pai ca să sesizezi curtea trebuie sa faci o scrisoare oficiala.
  CINE DIN GUVERN ȘTIE SĂ SCRIE?
  Poate un copy/paste de la un alt guvern dar ma tem ca vor copia „cum se înmulțesc broaștele dacă nu fac secs „.

 2. Hm, nu pot sa nu remarc activitatea omului asta. E ce ar trebui sa fie in Romania. E tanar, are studiile facute la timpul lor (e venit cu o bursa in Romania, la 18 ani, deci a muncit pentru studiile lui). Partidul din care face parte are probleme grave de credibilitate, pacat.

 3. Eu unde semnez?

 4. Asa era pe la partidul lui Base apoi pe la ALDE etc.Vin alegerile si mai au nevoie de un nou mandat fie ce o fi de depudat sau eurodeputar.Ati facut legi in Romania fara a le trece prin firul mintii.Am ramas in urma altor tari din UEpentru ca nu ati facut nimic pentru popor.

 5. 1. Când te întorci din Belgia? 2. Nu vrei și tu un R0-Ex!t?

 6. Aceasta reclamatie trebuie facuta ! Trebuia facut de mult.
  Nu stiu cum sa zic, dar clasa politica romaneasca, pe langa incompetenta pare si tradatoare de tara.
  Altfel nu ne putem explica cum pierd, ticalosiii astia, miliardele din economie?! Incontinuuuu, pe banda rulanta. Distrug tot pe ce pun mana. Totul iese in defavoarea Romaniei si a romanilor.
  Ne plangem de Nastase ca le-a facut cadou austriecilor, bogatia tarii si nu a facut niciun an de inchisoare?! El si toti tradatorii de atunci?! Azi jaful il continua detractorii Romaniei.
  Singurul merit pe care-l are clasa politica in Romania, de 33 de ani este de a ne fi tradat interesele, de a ne fi saracit prin batjocura pe care au facut-o economiei romanesti. Inclusiv in acest caz Schengen.

 7. Sincer, Romania PSD-ului nici eu nu as primi-o in Schengen. Momentan, Romania este pregatita, insa in nici jumatate de an mafia PSD va instala coridoare de acces rapid al drogurilor, pe langa cele deja existente de trafic de carne vie sau de gunoaie. Sunt ferm convins ca asta se va intampla.
  Stiu, pare frustrant pentru noi, insa stiti cat este de frustrant pentru Europa sa pompeze atatia bani in Romania si sa remarce ca la conducere sunt aceiasi comunisti de dinainte de revolutie?
  Da, romanii muncitori si corecti merita sa intre in Schengen. PSD-ul si tot ce reprezinta el, nu merita.

 8. Cred că ar fi cazul s-o lăsăm mai moale cu diplomația. Asta pentru că nici Johanis nu-i vreun Titulescu și nici extrema dreaptă austriacă prin acel Nehamer nu este vreo democrație. Așa că ar trebui să ne suflecăm mânecile, gospodărește și să vedem ce mai putem face, economic vorbind, să mai recuperăm căte ceva de la austrieci (era să spun , RUȘI).

 9. Poate doar cu aeroporturile să fim acceptați.Nu indeplinim condițiile ,avănd vămile varză,vameși corupți, scanere nefuncționale, infractori fără nr.de fugit,justiție calată pe prescrierea faptelor….

 10. Pina atunci, ce-ar fi sa le transmitem suedezilor ca si noi ne putem reconsidera votul pentru primirea lor in NATO, alaturindu-ne astfel Turciei si Ungariei care se opun acestui demers al Suediei.
  De ce sa nu jucam si noi tare acolo unde putem ?
  Adica am putea juca tare daca am avea cu cine !
  Din pacate noi avem acolo reprezentanti, numai ca nu ne reprezinta pe noi ci cu totul si cu totul alte interese !

 11. Bai Dacia Cracan, cat crezi ca merita sa fii scuipat si tratat ca un sclav? Le.am dat totul oe gratis doar ca sa intram in UE si Nato si dupa atata timp nu avem nici Shengen si nici vize USA. Inca mai sunt sclavi care cred ca e ok asa?! Sunt socat de nivelul de sclavie din unii doar pentru a putea face selfie la Mc!

 12. Freaca menta de doua decenii si mai bine prin parlamente si guverne in Romania pentru propria-i prosperitate. Tupeist si arogant, unealta lui Traian Basescu. Nimic pentru Romania, totul pentru sine. Probabil nu a practicat vreodata o profesie serioasa, invatata la scoala. Moldovean de peste Prut, ukrainean, cu dubla cetatenie????

 13. Băi Eugene…. știi ce spunea trompeta pnl rareș b. imediat după ce austria spuse nu aderării noastre? Același lucru pe care-l spui și tu… Dar de la cotroceni, unul a zis NEIN acestei inițiative… atâta timp cât cei responsabili (iresponsabili, în opinia mea…) de politica externă a României acționează și de fapt, iar e opinia mea – ca niște slugi, Nu ai să vezi nicio acțiune a guwernului României în ceea ce soliciți…

  • răreșelul mai zicea și că vor cere excluderea partidului j.e.gos-ului din ppe. „Ori ei, ori pnl”! Exact așa lă.tra batistuță. La fel ca în cazul pensiilor speciale!!! Niște po.tăi schelălăitoare! Aceștia sunt „oamenii noștri politici”! Mai mare rușinea!!! 😝🤪😜😛