G4Media.ro

Dublu fake news cu un candidat la europarlamentare, referendumul pentru familie și…

Dublu fake news cu un candidat la europarlamentare, referendumul pentru familie și alegerile din 26 mai

Un fals îndemn la raportarea de incidente în secțiile de vot, atribuit USR, a fost folosit în ultimele două campanii electorale: la referendumul pentru familie din 6-7 octombrie 2018 și la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Mesajul a fost postat în premieră de Chris Terheș pe contul său de Facebook în zilele referendumului pentru familie, după cum scrie Evenimentul Zilei (mesajul nu mai există pe pagina sa de Facebook). La acel moment, Terheș era preot în SUA și președintele ONG-ului Romanian Community Coalition. El a postat pe contul său captura unui presupus mesaj trimis pe un grup de Whatsapp de USR Iași, cu textul următor (am păstrat grafia originală – n.red.):

”Ptr toti delegatii: Daca nu ati raportat niciun incident pana la ora 10, creiati unul macar. daca dati interviuri spuneti ca au fost persoane care au incercat sa voteze fara documente,ca oricum nu se poate verifica. Discreditati la maxim findca astia vin la vot. nu dati mesajele mai departe, le trimitem noi”.

Mesajul (ulterior șters de pe contul personal de Facebook) a fost preluat de Evenimentul Zilei pe 6 octombrie 2018, în prima zi de vot la referendumul pentru familie.

La acel moment, USR Iași a reacționat rapid și a transmis public că mesajul atribuit organizației e fals. ”Circulă pe FB acest FALS. În primul rând, în USR sunt oameni care știu gramatică („creiază” pesediștii, în frunte cu prim-agramata țării; noi ceilalți apărăm democrația tradițională). În al doilea rând, în USR sunt oameni cu valori și principii. Vrem un vot corect, vrem toleranță, vrem o țară civilizată. Niciodată nu am apela la metode pesediste. Vă rugăm să comentați peste tot pe unde apare această poză și să semnalați că este un fals provenit de la PSD. Vă mulțumim pentru corectitudine și pentru susținere!”

Chris Terheș a fost pus ulterior pe lista de candidați PSD pentru alegerile europarlamentare.

Jumătate de an mai târziu, pe 20 mai, falsul mesaj a reapărut în discuție. Cu 6 zile înaintea alegerilor europarlamentare, deputatul PSD Nicușor Halici a prezentat într-o conferință de presă în Vrancea același mesaj atribuit USR. „De frica obţinerii unui scor ruşinos şi pentru a descuraja o prezenţă la vot, USR intenţionează să creeze incidente electorale pe care apoi să le raporteze ca fiind comise de partidele oponente, în special PSD şi ALDE. Astfel de acţiuni le-au practicat încă din decembrie 2016 şi sunt continue”, a spus Halici la acel moment.

USR a mai dezmințit încă o dată că mesajul i-ar aparține.

În urma alegerilor europarlamentare din 26 mai, Chris Terheș (locul 4 pe lista PSD) a devenit europarlamentar.

Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP#StopDezinformare

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Când se face și dosarul penal?

  2. Mesajul ăla nu poate fi scris decât de un analfabet pesedist, cu școală la fefe și diploma luată la tarabă. Probabil că acum i se caută minister, să fie și el ministru vreo 2-3 luni.

  3. Confirm USR Iasi: noi astia din Alianta USR PLUS nu suntem niste decerebrați… la noi nu funcționează rahaturi din astea.
    Suntem aici sa sanctionam orice abatere de la normal.

  4. e usor de identificat PSDistul cand scrie „creiati”, numai PSDistii sunt atat de inculti

  5. LOL
    Aia din USR+ stiu sa scrie, mesajul asta a fost ‘creiat’ de un PSDist fara scoala

  6. Da’, ăl mai tare făcăniuz îi ăla cu tăiatu’ nu-ș’ ce de la magistraț’! Pentru ăsta până la nouăj’ la sută din pesedei vor vota cu pesedei, indiferent la ce …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.