G4Media.ro

Directorul general al centralei nucleare din Zaporojie a fost eliberat, anunță Agenția…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Directorul general al centralei nucleare din Zaporojie a fost eliberat, anunță Agenția Internațională pentru Energia Atomică

Șeful centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, a fost eliberat, a declarat luni șeful organizației de supraveghere nucleară a ONU, Rafael Grossi, după o detenție pe care Ucraina a pus-o pe seama Rusiei și pe care a calificat-o drept un act de terorism, relatează Reuters.

Ucraina a declarat că o patrulă rusă l-a reținut vineri pe Ihor Murashov în timp ce acesta se deplasa de la cea mai mare centrală nucleară din Europa către orașul Enerhodar, unde locuiesc mulți dintre angajații centralei. Personalul ucrainean continuă să opereze centrala în condiții care, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, pun în pericol siguranța.

AIEA a declarat sâmbătă că a fost în contact cu „autoritățile relevante”, fără a menționa numele Rusiei, și a precizat că a fost informată că Murashov se află în „detenție temporară”.

„Salut eliberarea lui Ihor Murashov, directorul general al centralei nucleare #Zaporizhzhya din Ucraina; am primit confirmarea că domnul Murashov s-a întors în siguranță la familia sa”, a declarat luni Grossi pe Twitter.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele care au avariat clădirile din incinta centralei, iar AIEA a cerut crearea unei zone de protecție în jurul sitului pentru a reduce riscul unui accident potențial catastrofal. Grossi urmează să poarte discuții la Moscova și Kiev în această săptămână.

AIEA a declarat sâmbătă că detenția lui Murashov „are un impact imediat și grav asupra procesului decizional în ceea ce privește asigurarea securității și siguranței centralei”, adăugându-se la preocupările existente în materie de securitate la instalație.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...