G4Media.ro

Cum profită Trump de scandalul Ukrainegate: milioane de dolari strânși din donații…

Cum profită Trump de scandalul Ukrainegate: milioane de dolari strânși din donații după anunțul democraților că vor să-l demită

Campania de realegere a președintelui Donald Trump și Comitetul Național Republican (RNC) au strâns milioane de dolari după ce democrații din Camera Reprezentanților au anunțat marți că vor deschide o anchetă formală de punere sub acuzare a liderului de la Casa Albă după apariția unor informații că a solicitat Ucrainei să-l ancheteze pentru corupție pe fostul vicepreședinte Joe Biden, unul dintre principalii săi contracandidați în lupta pentru președinția Statelor Unite, și pe fiul acestuia.

Comentatorii americani cred că acest lucru arată modul în care republicanii încearcă să profite de mutarea extrem de riscantă a democraților pentru a energiza baza politică a președintelui și a stârni entuziasmul alegătorilor conservatori înainte de scrutinul din 2020.

În plus, donațiile masive confirmă, cel puțin până în acest moment, predicția făcută de Trump potrivit căreia decizia democraților va fi „un lucru pozitiv pentru mine.”

Brad Parscale, managerul de campanie al lui Trump pentru alegerile de anul viitor, a afirmat că Partidul Republican și echipa de campanie au primit cinci milioane de dolari în donații în primele 24 de ore de la anunțul făcut de Nancy Pelosi, speaker-ul Camerei Reprezentanților și lidera democraților.

Potrivit mesajului scris de Parscale pe Twitter, donațiile la scară mică, de ordinul câtorva dolari sau zeci de dolari fiecare, au provenit din toate cele 50 de state americane.

Anterior, echipa lui Trump ceruse micilor donatori să se alăture „Impeachment Defense Task Force,” creată special pentru a contracara eforturile democraților în acest caz și a strange fonduri pentru echipa de campanie a republicanilor.

De altfel, echipa lui Trump s-a mobilizat rapid după anunțul lui Pelosi, trimițând un mesaj de strângere de fonduri susținătorilor președintelui, cerându-le să doneze și să se alăture „Impeachment Defense Task Force:”

  • „Atacurile personale constante ale democraților, minciunile vicioase și acum aceste atacuri lipsite de fundament despre procedura de demitere, nu au avut niciodată vreo legătură cu mine… Scopul lor a fost întotdeauna să te amuțească pe TINE, căci ei vor să-ți fure vocea și votul… Pentru a le răspunde, am lansat echipa oficială Impeachment Defense Task Force și am nevoie de Patrioți Americani puternici, așa ca TINE, care să mi se alăture.” Echipa de campanie a lui Trump a sugerat oferirea de donații de 45 de dolari.

Brad Parscale a descris cifrele ca fiind o „bază de sprijin uriașă” pentru liderul republican și a prezis că ele vor contribui la o „victorie cu o majoritate zdrobitoare de voturi pentru Trump în 2020!”

  • „Donațiile în sume mici vor emancipa mișcarea să treacă peste elitiștii care cred că știu mai bine decât noi toți,” a scris Parscale într-un mesaj ulterior, după ce a afirmat că „alegătorii votează cu portofelele lor… iar noi câștigăm.”

Între timp, două strângeri de fonduri corporative desfășurate în New York, miercuri seara și joi, urmau să mai adune alte 8 milioane de dolari pentru președintele republican și partidul său, făcând ca totalul să fie de 13 de milioane de dolari în doar 72 de ore.

Primul eveniment (unde au fost strânse cinci milioane de dolari) a fost organizat de miliardarul John Paulson, managerul fondului de investiții Paulson & Co.

A doua strângere de fonduri (3 milioane de dolari) a avut loc la restaurantul italian Cipriani din Manhattan. La ambele a luat parte și președintele Trump, aflat la New York pentru a participa la ședința Adunării Generale a ONU.

De asemenea, într-un mesaj tweet, șeful personalului RNC, Richard Walters, a scris că echipa de campanie a lui Trump și Comitetul Național Republican au strâns împreună 30 de milioane de dolari în ultimele șapte zile.

  • „@TeamTrump și @GOP au strâns aproape 30 de milioane de dolari în săptămâna trecută datorita extremiștilor de la Hollywood și a vânătorii de vrăjitoare continue condusă de Democrații alienați mintali din Camera Reprezentanților. Alături de @realDonaldTrump, Democrații sunt pentru noi cei mai buni strângători de fonduri! Mulțumim, Nancy! ” a afirmat Walters.

De altfel, analiștii au remercat că Trump a avut un succes major în ceea ce privește strângerea de fonduri, adunând până în prezent 56.7 milioane de dolari în bani lichizi, potrivit celor mai recente date oferite de Federal Electoral Comission.

Până în prezent, președintele a strâns peste 120 de milioane de dolari pentru alegerile din 2020, cu mult mai mult decât candidații democrați pe care îi depășește net la strângerea de fonduri. Senatorul Bernie Sanders, candidatul democrat care a avut cel mai mare succes la strângerea de fonduri, a atras până acum aproximativ 46.5 milioane de dolari.

Parscale a declarat că echipa de campanie a lui Trump intenționează să strângă și să cheltuiască peste un miliard de dolari pentru alegerile din 2020.

Strategia republicanilor

Analiștii de peste ocean cred că sumele importante de bani strânse de republicani în ultimele câteva zile arată modul în care aceștia încearcă să profite de mutarea riscantă a democraților de a-l demite pe Trump pentru a energiza baza politică a președintelui și a stârni entuziasmul alegătorilor conservatori înainte de scrutinul din 2020.

În plus, donațiile masive confirmă, cel puțin până în acest moment, predicția făcută de Trump potrivit căreia decizia democraților va fi „un lucru pozitiv pentru mine.”

În acest context, merită menționat că nu puține sunt vocile care cred că Ukrainegate pare să fie parte a unei strategii electorale atent pregătite de Casa Albă, care urmărește să transforme o situație controversată într-un avantaj politic.

În plus, Casa Alba ar căuta nu doar să solidifice susținerea președintelui printre republicani, dar și să îi creeze o imagine favorabilă în rândul grupului, extrem de important, de alegători independeți (la doar 30 de minute după anunțul lui Pelosi, echipa lui Trump lansase deja un videoclip care ironizează obsesia democraților cu demiterea președintelui.

„Am avut filmul pregătit de săptămâni de zile, în cazul în care democrații urmau sa se dovedesca asa de mari idioți,” a declarat un asistent al campaniei lui Trump).

Comentatorii afirmă că strategia lui Trump este aceea de a prezenta ancheta formală de punere a sa sub acuzare ca fiind o simplă „vânătoare de vrăjitoare,” el insistând că nimic din solicitarea sa către președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost inadecvat sau nefiresc, ci doar un simplu apel pentru ca autoritățile de la Kiev să investigheze un posibil caz de corupție.

Trump susține că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea unui procuror ucrainean ce îl investiga pe fiul lui Biden, care face parte din consiliul de administrație al unei companii energetice ucrainene.

În același timp, republicanii și-au intensificat cererile privind anchetarea afacerilor lui Biden în Ucraina.

O înregistrare parțială a unei convorbiri din iulie între Trump și Zelenski, publicată miercuri de Casa Albă, arată că președintele american i-a cerut liderului ucrainean să deschidă o anchetă de corupție după o discuție privind asistența militara acordată Ucrainei de Statele Unite. În cursul convorbirii din 25 iulie, Trump nu a condiționat ajutorul american de investigarea afacerilor familiei Biden, dar cu câteva zile înainte Casa Albă a blocat acordarea a sute de milioane de dolari în favoarea Ucrainei.

Experții susțin că Trump și aliații săi sunt convinși că cei mai fideli susținători ai săi nu vor fi influențați de conversația despre impeachement și Ukrainegate și că, în final, ancheta democraților va provoca acestora daune importante de imagine, de credibilitate și financiare în perspectiva alegerilor din 2020.

Iar calculele republicanilor par să fie acoperite de realitate. În primul rând, decizia anunțată de Pelosi se bucură de sprijinul majorității democraților, dar este extrem de nepopulară priuntre americani. Un sondaj de opinie realizat de Monmouth University la sfâșitul lunii august a indicat că cei mai mulți dintre americani se opun punerii sub acuzare și îndepărtării din funcție a președintelui Trump.

Potrivit anchetei, 59% dintre americanii chestionați au afirmat că Trump nu trebuie pus sub acuzare și obligat să părăsească funcția. În timp ce 72% dintre democrați consideră că o astfel de investigație este „o idee bună,” doar 39% dintre independenți și 8% dintre republicani sunt de aceeași părere.

Doar 1 din 5 americani crede că o eventuală procedură de impeachement ar duce cu adevărat la îndepărtarea lui Trump din funcția de președinte.â

În al doilea rând, niciun republican din Congres nu sprijină în acest moment în mod public procedura de impeachement. Justin Amash a fost singurul membru al Partidului Republican din Cameră care a susținut îndepărtarea lui Trump din funcție, în contextul raportului procurorului special Robert Mueller privind Rusia, dar el a anunțat în luna iulie că părăsește partidul, devenind independent.

Multi analiști cred că, la o adică, republicanii îşi vor mobiliza eforturile în faţa unei campanii de destituire a lui Trump pe care o percep ca exagerată şi arogantă.

De asemenea, comentatorii consideră că nu este exclus ca preşedintele Trump să iasă întărit în urma eforturilor democrațiilor de a-l demite, iar susținerea lui în rândul republicanilor sa crească constant. Ideea că preşedintele este vânat inutil de democrați ar putea să ajute la mobilizarea bazei sale electorale, făcând ca alegătorii republicani sau independenţii care preferă Partidul Republican să iasă în număr mare la vot în noiembrie viitor.

Surse: The Washington Times, The Hill, Yahoo Finance, Wall Street Journal/ Sursa Foto: Facebook/ Donald Trump

Citește și

EXCLUSIV Extensia din România a scandalului Ukrainegate, pentru care democrații vor să-l demită pe Trump. Legăturile lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american, cu fugarul Puiu Popoviciu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Trump se umple de bani pe spinarea proştilor.

  2. Democrații au făcut un pas extrem de riscant, cu începerea formalităților complicate și de durată a punerii sub acuzare (impeachment) a lui Trump. Istoricul procedurii arată că cele două cazuri precedente de impeachment ( președintele Andrew Johnson 1868 ) și Bill Clinton ( 1998 ) nu au dus la îndepărtarea președintelui pus sub acuzare. Președintele Nixon – cazul Watergate – și-a dat demisia, înainte de începerea procedurilor.
    Riscul se resfrânge asupra candidaților democrați pentru președinție ( primii trei : senatorul Sanders, senatorul Elisabeth Warren și fostul VP Joe Biden ) dintre care oponentul lui Trump va fi desemnat de democrați în Convenția din Iulie 2020. Deci democrații contează probabil pe erodarea popularității lui Trump. Dar, cu toate că sunt semne și dovezi clare că omul a căutat suport ”logistic” la ruși pentru alegerile din 2016 și continuă cu această meteahnă cu ucranenii, Trump are un electorat destul de solid, care consideră că impeachmentul este un atac nepermis și se va mobiliza și mai mult.

  3. Aici nu e vorba de Trump, om cu calitati mari si defecte la fel de mari – e vorba de America oamenilor liberi care respinge restrangerea libertatilor cetatenesti sub umbrela socialismului american reprezentat de Partidul Democrat. „Prostii” sunt in randul sustinatorilor acestui partid care vrea sa pesedizeze America, pe principiul: lasa, ca va dam si voua din ce furam noi in numele Statului. Astazi mai mult ca niciodata omenirea se afla in fata optiunii intre Libertate si Controlul Total al Statului Sexomarxist (cu tehnologia ultramoderna) asupra cetatenilor. Episodul Greta Thumberg este un nou act de agresiune impotriva libertatii umane in numele omenirii amenintate de nu se stie ce cataclism planetar. Proiectul marxisto-leninist de inrobire a umanitatii merge mai departe in forme noi si subtile, sub pavaza unor scopuri umanitare si nobile, puse in fata ca sa impiedice orice forma de rezistenta a societatii si de critica din partea mintilor lucide.

  4. de frica puscariei, penalul biden a ordonat suspendarea lui trump. nu-i nimic, precum voiculescu sau nastase , biden tot la parnaie ajunge