G4Media.ro

Credincioșii greco-catolici cer autorităților române de Centenar ”respectarea adevărului istoric și acordarea…

Credincioșii greco-catolici cer autorităților române de Centenar ”respectarea adevărului istoric și acordarea prețuirii cuvenite reprezentanților Bisericii Române Unite”

Un grup de inițiativă cere autorităților române, printr-o scrisoare deschisă, să acorde respect implicării Bisericii greco-catolice în realizarea Unirii din 1918. ”Suntem în 2018, ne lăudăm cu miile de realizări, dar la nivel de coeziune publică, egalitate în drepturi, smerenie, bun simț sau civilitate, stăm mai rău ca în Evul Mediu”, arată semnatarii scrisorii deschise.

Aceștia cer ca, așa cum în urmă cu o sută de ani episcopul greco-catolic Iuliu Hossu citea Rezoluțiunea Unirii în fața mulțimilor adunate pe Câmpul lui Horea de la Alba-Iulia, și acum cardinalul Lucian Mureșan să dea citire simbolic documentului care îi unea pe frații de aceeași simțire și limbă.

”Ce lecție de unitate și adevăr se oferă copiilor noștri, dacă și azi, după încetarea oficială a falsificării istoriei și a persecuției împotriva Bisericii Greco-catolice sub comunism, se perpetuează, tacit și consecvent, alte forme de excludere sau de defavorizare a acestei Biserici care a luptat cu armele culturii, ale dragostei de țară, ale evangheliei, ale suferinței din închisori și ale consecvenței pentru viitorul sărbătorit astăzi?”, arată scrisoarea deschisă.

Scrisoare deschisă integrală

În atenția Președintelui României, Primului Ministru al României, membrilor Guvernului, Parlamentului României, Bisericii Ortodoxe Române, Academiei Române, consiliilor județene, primăriilor, nu în ultimul rând, în atenția tuturor cetățenilor din România.

Cu prilejul evenimentelor organizate la 1 decembrie 2018 pentru celebrarea Centenarului României Mari, momentul desăvârșirii statului național român prin unirea Transilvaniei cu Țara Mamă, România la 1 decembrie 1918 (precedată de unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, la 27 martie și respectiv 28 noiembrie 1918),

Solicităm Președintelui Țării, Parlamentului României, Guvernului, Bisericii Ortodoxe Române și tuturor instituțiilor implicate în pregătirea și organizarea evenimentelor celebrative de la Alba Iulia, să asigure respectarea adevărului istoric și acordarea prețuirii cuvenite reprezentanților Bisericii Române Unite, Greco-catolice, așa cum au procedat înaintașii noștri la 1918, în frunte cu inițiatorii Unirii, reprezentanții partidelor politice, ai instituțiilor legislative și Casa regală.

Nu se poate închipui sărbătorirea Unirii în anul 2018 fără includerea și participarea explicită și vizibilă a Bisericii Române Unite, Greco-catolice, care a contribuit determinant, substanțial și formal la înfăptuirea Marii Uniri.

Ce lecție de unitate și adevăr se oferă copiilor noștri, dacă și azi, după încetarea oficială a falsificării istoriei și a persecuției împotriva Bisericii Greco-catolice sub comunism, se perpetuează, tacit și consecvent, alte forme de excludere sau de defavorizare a acestei Biserici care a luptat cu armele culturii, ale dragostei de țară, ale evangheliei, ale suferinței din închisori și ale consecvenței pentru viitorul sărbătorit astăzi?

Așa cum, la 1 decembrie 1918, Iuliu Hossu – episcop greco-catolic, citea Rezoluțiunea Unirii în fața mulțimilor adunate pe Câmpul lui Horea de la Alba-Iulia, tot așa, reprezentantul de azi al BRU, cardinalul Lucian Mureșan, este cel mai în măsură să dea citire, în mod simbolic, completând un arc peste timp, documentul care îi unea pe frații de aceeași simțire și limbă.

Vrem ca acest moment aniversar și de suflet să întipărească în Istorie aceste zile de sărbătoare pentru toți românii cu semnele de neșters ale adevărului recuperat și ale bucuriei de a fi uniți, nu doar de granițele regăsite acum o sută de ani, ci prin apropierea spirituală a dragostei de neam și de Hristos.

Grupul de inițiativă civică ACUM:

– Teresia Tătaru-Bolchiș

– Matei Boilă

– Valer Filip

– Carmen Moldovan

– Dorin Sabău

– Daniel Claudiu Sârb

– Valeriu Domuța

– Ioan Sigarteu

– Maria Hodiș

Foto: Episcopul Iuliu Hossu la Alba Iulia (Sursa: Wikipedia)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Asa ar trebui sa se intample !

  PS. Dar suntem romani si din aceasta cauza, din nefericire, nu se va intampla asa ! 😉

 2. Da. Așa ar trebui să fie. Importanța implicării tuturor oamenilor de cultură din Ardeal, și includ aici și capii bisericii greco – catolice la înfăptuirea actului istoric de la 1 decembrie este de netăgăduit. Locul, evenimentul, istoria, trebuiesc respectate fără sminteală ca acum 100 de ani, tocmai pentru că suntem români.

 3. Lasă ca popii ortodoxi si-au luat toate meritele realizarii unirii.

 4. Episcopul greco-catolic Inocențiu Micu-Klein a vorbit pentru prima dată, în 1737, despre ‘națiunea română’. Episcopul unit Petru Pavel Aron (1709-1764) a întemeiat la Blaj prima școală cu predare după alfabetul latin. Imnul actual al României a fost scris de Andrei Mureșanu, greco-catolic. Și încă. Dacă ar fi fost după capii Bisericii Ortodoxe, am fi scris și astăzi cu chirilice și am fi asistat la slujbe în slavonă.

 5. Asa simtiti voi unirea, incercand sa dezbinati? Viermele mandriei roade din toate partile. Cred ca cel ce-si vede de treaba, da cea mai mare dovada ca e „facator de pace”. Sa ne ajute Dumnezeu sa ramanem creștini si frați si sa nu ne facem de rusine lumii si dracilor din cauza unor orgolii.

  • Cine dezbină, doamnă? Acordarea respectului cuvenit Bisericii Greco-Catolice vi se pare ca produce dezbinare? Respectarea adevărului și istoriei adevărate produce dezbinare?
   Să nu îmi vorbiți mie de mândrie, când zilele trecute s.a sfințit ditamai Catedrala cu 3 buncăre…tot greco-catolicii sunt mândrii?
   Da, chiar as vrea sa avem pace intre noi, dar aceasta nu se va putea realiza până când nu se va recunoaște importanta Bisericii Greco-Catolice în istoria României.

 6. Care autoritati ?Sleahta asta rusofila cocotata la putere prin dezinformare si cu ajutorul lui putin? Cu kgbistul Daniel in fruntea ortodoxiei romane, adevarul despre jafurile borului plin de securisti asupra bisericii greco-catolice nu se va afla niciodata din gura lor ! Amin!

  • Pardon !. Daniel „a fost” kgb-ist , acum este fsb-ist !…Că nu degeaba a predat vreo 8 ani în Elveția cursuri de „ecleziastică”, înainte de ’89 !…Dacă nu știați , elvețienii sunt creștini-ortodocși (cel puțin ăia care au fugit din România sau securiștii „adormiți”). Numele de „botez” al lui Ion Țiriac a fost/este TITI IONESCU !. Al preafericitului , care-o fi , știe cineva ???…..

 7. Pardon !. Daniel „a fost” kgb-ist , acum este fsb-ist !…Că nu degeaba a predat vreo 8 ani în Elveția cursuri de „ecleziastică”, înainte de ’89 !…Dacă nu știați , elvețienii sunt creștini-ortodocși (cel puțin ăia care au fugit din România sau securiștii „adormiți”). Numele de „botez” al lui Ion Țiriac a fost/este TITI IONESCU !. Al preafericitului , care-o fi , știe cineva ???…..

 8. ASTA E romania centenara: PRIVILEGII PENTRU NOUA NOMENKLATURA, GANGSTERII SCAPATI DE PUSCARIE, ALBIREA CAZIERELOR MARILOR HOTI, UN VIITOR DE PRADA FARA DE PEDEAPSA.

  CONTABILUL DE LA FINANTE VA VREA PE PLANTATIE. SA UMPLETI BUZUNARELE NOMENKLATURII SI SA LE PLATITI PENSII SPECIALE. CAT HOTARASTE PARTIDUL, TERICEANU, LIVU DRAGNEA…

 9. Ignorarea bisericii catolice de catre autoritatile romane e hotarata de la conducerea BOR.O cunducere a BOR care este facuta pres de catre familia regala din Romania.BOR organizeaza ceremonii religioase la cererea familiei regale pentru fostul rege desi fostul rege a semnat ca renunta la tara ca un las.BOR a permis ca pe crucea anei de bourbonne sa fie trecuta Regina desi nu a fost niciodata.BOR a permis TERFELIREA DRAPELULUI ROMANIEI sa fie folosit ca fata de masa in biserica Sf Ilie din Sinaia la nunta ex principelui nicolae cu ,,fata din popor,, .Acest „impostor regal” merita Drapelul Romaniei ca fata de masa pt nerecunoasterea paternitatii copilului sau si incercarea convingerii sa faca avort pe mama acelui copil?!!!! Asta e cetatean moral pe care il respecta BOR?!!! BOR a permis bataia de joc si totalul dispret la adresa Eroilor Neamului,permitand depunerea de flori folosite la nunta exprincipelui nicolae la monumentul Eroilor.ex Principele nicolae nu a pus Tricolrul la toate crucile ostasilor ci,doar la cele care apareau in cadrul tv. A fost referndumul pt familia traditionala. DE CE BOR nu procedeaza la toate cununiile religioase a familiilor traditionale de romani sa fie Drapelul National ???

 10. Inchideti ochii si imaginati-va pe episcopul Iuliu Hossu urcand intr-un Mercedes de acela luxos care ii astepta pe capii bisericii ortodoxe in anul 2018 in fata catedralei mamut a neamului prost. In 1918 si episcopul era tot atat de sarac cum era turma pe care o pastorea.

  • Sint de acord !!Episcopul Iuliu Hossu era un erou adevărat alături de ceilalti credincioși greco-catolici au reușit Unirea.Astăzi BOR si-a luat meritele și circul este pe măsură vremurilor.

 11. Solicitarea este idreptatita si absolut obligatorie!! Trebuia semnata scisoarea si de eminenta sa
  cardinalul si cei sase episcopi care reprezinta BRU. AGRU este necesar sa solicite respectarea
  adevarului istoric si in ce-i priveste pe laicii greco-catolici, factorii decisivi in realizarea MARII UNIRI.
  De neinteles si neacceptat „discretia” condcatorilor greco-catolici, laici si religiosi, dupa anul 2002!!??
  Felicitari -grupului de initiativa- si toata SUSTINEREA /ADEZIUNEA!!
  LAUDAT SA FIE ISUS!

 12. „Să asigure respectarea adevărului istoric și acordarea prețuirii cuvenite reprezentanților Bisericii Române Unite, Greco-catolice”. Ce vrea sa spuna fraza asta? Cred ca acest comitet de initiativa a vrut sa se bage in seama si a scos ceva document, care nu inteleg ce vrea. Poate stie cineva?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.