G4Media.ro

Covid: Un proeminent cercetător chinez spune că posibilitatea unei scurgeri din laborator…

Sursa foto: Pixabay

Covid: Un proeminent cercetător chinez spune că posibilitatea unei scurgeri din laborator nu trebuie exclusă

Posibilitatea ca virusul Covid să se fi scurs dintr-un laborator nu trebuie exclusă, a declarat pentru BBC News un fost om de știință de top din guvernul chinez.

În calitate de șef al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din China, profesorul George Gao a jucat un rol cheie în răspunsul la pandemie și în eforturile de a depista originile acesteia.

Guvernul chinez respinge orice sugestie că boala ar fi putut proveni dintr-un laborator din Wuhan.

Dar profesorul Gao este mai nuanțat.

Într-un interviu pentru podcastul BBC Radio 4 Fever: The Hunt for Covid’s Origin, profesorul Gao spune: „Întotdeauna poți suspecta orice. Asta este știința. Nu excludeți nimic”.

Virolog și imunolog de renume mondial, profesorul Gao este în prezent vicepreședinte al Fundației Naționale de Științe Naturale din China, după ce s-a retras anul trecut de la CDC.

Într-un posibil semn că guvernul chinez ar fi luat teoria scurgerilor din laborator mai în serios decât sugerează declarațiile sale oficiale, profesorul Gao a declarat, de asemenea, pentru BBC că a fost efectuată un fel de investigație oficială la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).

„Guvernul a organizat ceva”, spune el, dar adaugă că nu a implicat propriul său departament, China CDC.

Întrebat dacă asta înseamnă că o altă ramură a guvernului a efectuat o cercetare oficială a WIV – unul dintre laboratoarele naționale de top din China, cunoscut pentru faptul că a studiat ani de zile coronavirușii, profesorul a răspuns: „Da”, „acel laborator a fost verificat de experți în domeniu”.

Este prima recunoaștere de acest fel privind o investigație oficială, dar, deși profesorul Gao spune că nu a văzut rezultatul, a „auzit” că laboratorul a primit un certificat de conformitate.

„Cred că concluzia lor este că respectă toate protocoalele. Nu au găsit [nicio] abatere”.

Se consideră că virusul care provoacă Covid a fost specific inițial liliecilor.

Dar cum a ajuns de la lilieci la oameni este o întrebare mult mai controversată, iar de la început au existat două posibilități principale.

Una este că virusul s-a răspândit în mod natural de la lilieci la oameni, poate prin intermediul altor animale. Mulți oameni de știință spun că dovezile sugerează că acesta este cel mai probabil scenariu.

Dar alți oameni de știință spun că nu există suficiente dovezi pentru a exclude principala posibilitate alternativă – că virusul a infectat o persoană implicată în cercetări care au fost concepute pentru a înțelege mai bine amenințarea reprezentată de virușii care apar din natură.

Aceste două alternative se află acum în centrul unei dispute geopolitice, a unei mase de teorii ale conspirației și a uneia dintre cele mai politizate și toxice dezbateri științifice din zilele noastre.

Comentariile profesorului Gao despre faptul că nu exclude o scurgere dintr-un laborator par să fie în dezacord cu poziția declarată public de China.

„Așa-numita „scurgere de laborator” este o minciună creată de forțele anti-China. Este motivată politic și nu are nicio bază științifică”, se arată într-o declarație furnizată de ambasada Chinei în Marea Britanie.

În propaganda sa, guvernul chinez a promovat o a treia teorie proprie, ciudată și neîntemeiată.

Virusul, spune acesta, nu a venit din laborator sau de la piața de animale din Wuhan, ci ar fi putut fi adus în țară pe ambalajele alimentelor congelate.

„Chiar nu știm de unde a venit virusul… întrebarea este încă deschisă”, a comentat profesorul Gao pentru BBC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. cine vrea sa fie luat de prost, in continuare, nu are de cat, pentru ca e foarte clar de unde e virusul si ce au facut comunistii la nivel mondial.

  2. Eu estimez că tot coada Rusiei este implicată aici! Au vrut să înceapă războiul hibrid, să fie disperare in lume, sărăcie, haos și in timpul ăsta cucereau ei Ucraina in 3 zile! Si voiau ca SUA+UE să se certe cu China! Lucrurile n-au mers conform planului! Vaccinul i-a lovit rău! Apoi surpriza din Ucraina!

  3. Pai dacă ar fi fost posibilă o scurgere de virus din laborator întrebarea fireasca vine: a fost un accident sau a fost o scurgere provocata? Cine răspunde? OMS-ul are ceva de zis aici?