G4Media.ro

Consiliul Elevilor, în așteptarea deciziei privind deschiderea școlilor: Capacitatea cabinetelor şcolare de…

Consiliul Elevilor, în așteptarea deciziei privind deschiderea școlilor: Capacitatea cabinetelor şcolare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută / Este necesară secvenţierea tuturor testelor pozitive ale elevilor şi cadrelor didactice pentru a limita răspândirea noii tulpini 

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra mai multor probleme care condiţionează redeschiderea în siguranţă a școlilor, printre acestea fiind numărul redus de medici și asistenți la cabinetele școlare, doar 4.904 de cadre medicale la peste 18.000 de unități școlare, necesitatea verificării conformităţii măştilor achiziționate de Ministerul Educației, precum și a secvenţierii tuturor testelor pozitive realizate în rândul elevilor şi cadrelor didactice, pentru a limita, pe cât posibil, răspândirea noii tulpini britanice a coronavirusului.

„Este esenţial ca autorităţile să aibă în vedere faptul că, la momentul de faţă, capacitatea cabinetelor şcolare din cadrul unităţilor de învăţământ de a realiza teste rapide este una semnificativ scăzută, dat fiind faptul că multe dintre cadrele medicale şcolare (medici şi asistenţi) sunt, la momentul de faţă, detaşate de către direcţiile de sănătate publică în diferite instituţii. În plus, chiar dacă toate aceste cadre medicale s-ar afla în şcoli la momentul începerii celui de-al doilea semestru, numărul acestora nu este nici pe departe suficient. La momentul de faţă, există 4904 cadre medicale (1302 medici şi 3602 asistenţi medicali) arondate la peste 18 mii de unităţi de învăţământ preuniversitar”, precizează un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor (CNE), transmis marți.

Potrivit CNE, dacă măsura testării rapide a elevilor va fi implementată în şcoli, devine obligatorie creşterea finanţării pentru cabinetele de medicină şcolară şi suplimentarea numărului de posturi pentru personalul specializat.

Îngrijorările elevilor sunt legate și de situaţia materialelor sanitare din şcoli. Amintind că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a emis mai multe alerte privind punerea pe piaţă a măştilor neconforme și că Ministerul Educației a declarat că există un stoc de 37 de milioane de măști pentru școli, Consiliul Elevilor atrage atenţia asupra necesităţii verificării conformităţii acestor măşti.

„În al treilea rând, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, din 3424 unităţi de învăţământ evaluate, 301 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, 168 dintre acestea nu se încadrează în standardele actuale privind condiţiile de igienă din şcoli, iar 132 fie nu sunt aprovizionate cu apă potabilă, fie nu au apă potabilă adecvată din punct de vedere microbiologic. Din acest motiv, solicităm realizarea, de către inspectoratele şcolare judeţene, a situaţiei privind unităţile de învăţământ care nu dispun de autorizaţie sanitară şi sprijinirea acestora, de către ISJ-uri/ISMB în obţinerea acestor autorizaţii”, mai precizează sursa citată.

În ultimul rând, Consiliul Național al Elevilor consideră că este necesară secvenţierea tuturor testelor pozitive realizate în rândul elevilor şi cadrelor didactice, pentru a limita, pe cât posibil, răspândirea ţinând noii tulpini britanice a virusului Sars Cov 2.

sursa foto: Inspectoratul Școlar al Municipiului București/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Șoimii patriei de sorginte bolsevica. Mergeți la școală și ciocul mic. V-o întrebat cineva ceva?