G4Media.ro

CNN: Administrația Biden oferă la schimb un traficant de arme rus, pentru…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Lorie Shaull

CNN: Administrația Biden oferă la schimb un traficant de arme rus, pentru eliberarea a doi americani, Brittney Griner și Paul Whelan, deținuți în Rusia

CNN relatează în exclusivitate că după luni de dezbateri interne, administrația Biden s-ar fi oferit să-l schimbe pe Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA, ca parte a unui potențial acord pentru a asigura eliberarea a doi americani deținuți de Rusia, Brittney Griner și Paul Whelan.

Citând surse apropiate de administrația Biden, CNN arată că planul de a-l schimba pe Bout pentru Whelan și Griner a primit sprijinul președintelui american, încă de la începutul acestui an. Sprijinul lui Biden pentru acest schimb trece peste opoziția din partea Departamentului de Justiție, care este în general împotriva schimburilor de prizonieri.

„Am comunicat o ofertă substanțială despre care credem că ar putea avea succes, pe baza unui istoric de conversații cu rușii”, a declarat miercuri un înalt oficial al administrației pentru CNN. „Am comunicat acest lucru cu câteva săptămâni în urmă, în iunie”.

Oficialul a refuzat să comenteze cu privire la detaliile „ofertei substanțiale”. Acesta a spus că este în curtea Rusiei „să fie receptivă la propunere, dar în același timp, nu vom rămâne pasivi, deoarece continuăm să comunicăm oferta la niveluri foarte înalte”, relatează CNN.

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat miercuri că SUA au prezentat Moscovei o „propunere substanțială” cu „săptămâni în urmă” pentru Whelan și Griner, care sunt clasificați ca fiind deținuți pe nedrept. Înaltul diplomat american a declarat că intenționează să discute această chestiune în cadrul unei convorbiri așteptate cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov săptămâna aceasta.

Familiile lui Whelan, care este deținută de Rusia pentru presupus spionaj din 2018, și a vedetei WNBA, Griner, încarcerată la Moscova pentru posesie de droguri din februarie, au cerut Casei Albe să obțină eliberarea lor, inclusiv printr-un schimb de prizonieri, dacă este necesar, mai relatează  CNN.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Asta ca să înțelegeți odată pentru totdeauna că nu suntem toți egali și „justiția” e vrăjeală.
    Plătiți-vă taxele și ciocu mic.

  2. De ce ar da rusii doi barbati pe un singur barbat? Nu imi iese socoteala. De ce naiba nu dau un barbat pe alt barbat?

  3. Un rus face cat doi americani…