G4Media.ro

Cine ar putea deveni noul pion la Rusiei la Chișinău, după retragerea…

Foto: Facebook / Igor Dodon

Cine ar putea deveni noul pion la Rusiei la Chișinău, după retragerea lui Igor Dodon

Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a luat prin surprindere opinia publică de la Chișinău după anunțul său intempestiv de luni privind demisia din Parlament și șefia partidului. El a deschis calea unor noi lideri din eșalonul secund pentru conducerea Partidului Socialiștilor ce urmează a fi stabilită după Congreul Extraordinar al PSRM din luna decembrie a acestui an. 

Printre cei cu cele mai mari șanse se află primarul Chișinăului, Ion Ceban, vicepreședinții partidului – Vlad Bătrâncea și Corneliu Furculiță, dar și ideologul și responsabilul cu propaganda, Bogdan Tîrdea.

Acesta ar putea fi careul de posibili înlocuitori ai lui Dodon, sau cel puțin se vor afla în acel „organ colegial” despre care Dodon a precizat azi că va asigura pe viitor conducerea formațiunii.  

Corneliu Furculiță este preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova și vicepreședinte al PSRM. Furculiță are avantajul de a fi omul de încredere, prietenul din copilărie și consăteanul lui Dodon din satul Sadova, raionul Călărași.

Corneliu Furculiță este proprietarul companiei Exclusiv Media SRL. Firma controlează Accent TV, TNT Exclusiv TV, NTV Moldova și ziarul de limbă rusă „Argumentî i faktî”. De altfel, acesta a fost și angajatorul în acte al Galinei Dodon, soția lui Igor Dodon.

Corneliu Furculiță este personajul-cheie în „afacerea Bahamas” prin care un offhore din Bahamas a oferit un împrumut de 30 de milioane de lei, circa 1,5 milioane de euro, către Exlusiv Media SRL.

Banii au mers apoi de la aceasta firmă către mai mulți fruntași și apropiați ai PSRM care au sponsorizat apoi în nume personal campania electorală prezidențială din noiembrie 2016 prin care Dodon a devenit atunci președintele partidului.

Vicepreședintele Parlamentului și secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrâncea, este și el unul dintre candidații la șefia partidului, fiind unul dintre apropiații lui Dodon. Acesta a fost unul dintre primii comuniști care i s-au alăturat lui Igor Dodon în 2011 și a pus umărul la construcția PSRM-ului.

El s-a făcut remarcat prin gesturi populiste și totodată ofensatoare, atunci când a rupt harta României Mari în Parlament pe 10 decembrie 2015. Bătrâncea este un susținător al ideilor euroasiatice și își dorește ca Republica Moldova să se apropie de acest spațiu dominat de Rusia.

Ion Ceban, primarul Chișinăului, ar putea fi un alt candidat important pentru preluarea frâielor PSRM. Ceban, care are al doilea număr de voturi din țară după președedintele statului, se bucură de popularitate în rândul socialiștilor. Numele său a fost invocat în mai multe rânduri pentru preluarea PSRM. De altfel, la ultimul miting organizat în urmă cu circa o săptămână la Chișinău, Ceban care pozează oficial în personaj apolitic, a fost văzut alături de Igor Dodon.

Mai mult, Ceban își face un doctorat la Moscova în management administrativ și are conexiuni bune în Rusia. Acesta l-a vizitat de mai multe ori pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

În ultima vreme, Ceban a devenit foarte vocal la adresa guvernării pro-europene și s-a auto-victimizat că ar fi filat de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS). El a mai precizat că se pregătește arestarea sa în mai multe dosare ”fabricate politic de actuala guvernare.

Ceban a fost și purtătorul de cuvânt al fostului președinte Igor Dodon, pentru o scurtă perioadă între 2017-2018, pentru ca în iunie 2018 să candideze și să câștige Primăria Chișinăul. În iulie 2021, Ceban a zis că nu-și va crea un partid nou și a spus că nu se va implica în politică.

Nu în ultimul rând, Bogdan Țîrdea este un personaj influent în PSRM și unul dintre cei care se ocupă de canalele de comunicare în special pe rețelele sociale ale socialiștilor. Acesta este un dintre cei mai vocali politicieni ai PSRM și a fost cel care a condus ultimele campanii electorale ale PSRM pe partea de comunicare și black PR pentru adversarii partidului.

Bogdan Țîrdea este unul din promotorii națiunilor rusești anti-occidentale și unul dintre artizanii fake news-urilor îndreptate împotriva adversarilor politici și mass-media independente.

De asemenea, el este autorul cărții „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”, lansate în plină campanie pentru prezidențialele din noiembrie 2020, în care acuza faptul că Occidentul lucrează împotriva PSRM prin ONG-urile și media pe care sponsorizează în diverse programe de democratizare.

Foto: Fostul președinte al Republicii Modova, Igor Dodon, își prezenta programul electoral pentru alegeri prezidențiale din noiembrie 2020. Sursa/Facebook Igor Dodon

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. necsutu, nu prea le ai cu politica de la chisinau… ceban nu mai e membru psrm si oricum, ambitiile lui politice nu mai au nicio legatura cu socialistii… analiza ta nu prea are nicio legatura cu realitatea.

 2. Titlu greșit, conținutul nu mă mai interesează în acest caz!

 3. Cu certitudine, mafiotul Dodoasca simte Scabia lui Damocles deasupra capului, pe la încheieturi, printre fese. Ca sa scape de pârnaie, kremlinezul Dodoloaie, cu cazier bogat, va fugi în lumea largă, mai exact, își va găsi culcuș sub pulpana Farmazoanei Rasiste.

 4. Simion? Ponta? Dragnea? Ai de unde alege.

 5. La, la, tra la la….

 6. pionul r*siei este Maia Sandu, copilasi.

  deja Sandu a cedat pe seama mai multor probleme in favoarea r*siei, macar sa nu cedeze pe problema federalizarii des invocata de mujici

 7. Nume românești, din păcate…
  Am putea adăuga la ele și numele lui sosoaca sau simion.