G4Media.ro

Cel mai sigur mod de a scăpa de ochelari: SMILE Pro, cea…

Cel mai sigur mod de a scăpa de ochelari: SMILE Pro, cea mai avansată operație oftalmologică din lume

Ochelari, lentile de contact sau operație? Dacă în urmă cu doar circa un deceniu, răspunsul ar fi pus probabil operația pe ultimul loc, astăzi intervențiile chirurgicale de corectare a defectelor de vedere sunt deja banale. Sigure, realizate cu echipamente extrem de performante ce folosesc ca bisturiu fascicule laser, operațiile de chirurgie refractivă sunt astăzi o opțiune preferată de din ce în ce mai multe persoane, grație avantajelor pe care le oferă: rezultate excelente, eliminarea nevoii de a purta ochelari chiar și timp de 30 de ani, până la vârsta a treia, durere postoperatorie redusă sau chiar inexistentă, recuperare rapidă.

Unul dintre puținii chirurgi din România care realizează aproape toate tipurile de intervenții din sfera oftalmologiei, dr. Teodor Holhoș, a reușit să dezvolte pe cont propriu la el acasă, în Transilvania, cea mai mare rețea de clinici de oftalmologie din România: Clinicile „Dr. Holhoș”. Această reușită este cu atât mai spectaculoasă cu cât rețeaua a fost dezvoltată personal de Teodor Holhoș, plecând practic de la zero.

În două din cele șase clinici ale sale, cele din Cluj-Napoca și Târgu Mureș, dr. Teodor Holhoș realizează personal cea mai avansată operație de corecție a dioptriilor din lume, SMILE Pro. Este unul dintre foarte puținii medici oftalmologi din România care realizează în prezent această intervenție și unul dintre cei mai experimentați în domeniu. Cu 4600 de operații realizate anul trecut și circa 5000 estimate pentru 2024, medicul se apropie de borna de 30.000 de operații realizate, o performanță la care chirurgii din generațiile mai vechi ajung abia după mulți ani.

De ce apar afecțiuni ca miopia și ce poate face pentru pacienți o operație precum SMILE Pro, am vorbit în cele ce urmează cu dr. Teodor Holhoș.

Ce sunt miopia sau hipermetropia

Așa-numitele erori de refracție, cum sunt de exemplu miopia, astigmatismul, presbiopia sau hipermetropia, sunt caracterizate de focalizarea imperfectă a luminii pe retină. Astfel, ochiul focalizează lumina fie anterior față de planul retinei (miopie), fie în spatele retinei (hipermetropie), fie focalizează imagini duble (astigmatism). Aceste defecte de vedere sunt măsurate în dioptrii: zero pentru vederea normală, „cu minus” pentru miopie, „cu plus” pentru hipermetropie.

În toate situațiile însă, vorbim de un defect al geometriei ochiului. De exemplu, în cazul miopiei este vorba de obicei de un ochi care nu este sferic, ci ușor oval sau alungit.

Din fericire, spune dr. Teodor Holhoș, „există mai multe soluții pentru corectarea erorilor de refracție. Principiul de bază este să corectăm vederea modificând un pic unghiul în care lumina se refractă prin cornee, astfel încât fasciculul să «cadă» perfect pe retină.”

Soluțiile clasice sunt utilizarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Mai rar, în cazuri de defecte severe de vedere, medicul poate recomanda implantarea chirurgicală a unei lentile artificiale între iris și cristalin. De asemenea, pentru persoanele care au depășit vârsta de 50 de ani se recomandă înlocuirea cristalinului cu unul artificial, o soluție care, în funcție de tipul de cristalin folosit, poate corecta vederea de aproape, sau pe cea la distanță sau intermediar, sau pe toate, eliminând astfel nevoia de ochelari pe viață.

Operația, o soluție modernă de corectare a dioptriilor

O altă soluție este operația de corectare a dioptriilor cu laser. Există mai multe astfel de proceduri chirurgicale, dar toate se bazează pe același principiu, și anume modificarea curburii corneei, acea capsulă transparentă care învelește ochiul la exterior.

De ce ar trebui să luăm în considerare o operație? „Motivul cel mai simplu este că operația este o soluție pe termen lung și mult, mult mai comodă decât ochelarii sau lentilele de contact”, spune dr. Holhoș. „Operația este recomandată mai ales pacienților tineri, după vârsta de 18-21 de ani, când organismul nu mai este în creștere și defectul de vedere se stabilizează. Un pacient care face o operație de corecție de dioptrii la 20-30 de ani nu va mai avea deloc nevoie de ochelari cel puțin încă 20 sau 30 de ani. Poate face orice activitate și orice fel de sport, fără ochelari. Abia foarte târziu în viață, spre vârsta de 50 de ani, când ochiul inevitabil îmbătrânește, pacientul va avea nevoie de ochelari sau, dacă dorește, de o operație de înlocuire de cristalin.”

SMILE Pro, cea mai avansată și mai rapidă operație din chirurgia refractivă

Dintre toate intervențiile din chirurgia refractivă, SMILE Pro este în prezent cea mai avansată. SMILE Pro desemnează în același timp o procedură chirurgicală și o tehnologie medicală, deoarece operația se poate realiza doar cu ajutorul unui sofisticat robot laser dezvoltat de grupul german ZEISS în colaborare cu London Vision Clinic.

Spre deosebire de tehnicile convenționale, SMILE Pro este nu doar o intervenție minim invazivă, ci și foarte rapidă.

Procedura constă în decuparea unei lenticule foarte subțiri în stroma (stratul interior al corneei), cu ajutorul unui fascicul laser foarte precis focalizat. Chirurgul face apoi o incizie foarte mică în cornee, de 2-4 mm, prin care extrage lenticula. Deoarece incizia este atât de mică, aceasta se vindecă de la sine, fără a fi nevoie de cusături.

O operație care durează doar 7 secunde

„În chirurgia refractivă, tehnologia a evoluat extraordinar de mult în ultimii 10-15 ani”, spune dr. Holhoș. „Când am început să operez, acum mai bine de 20 de ani, făceai o incizie de 1-2 centimetri pe care o închideai făcând cusături în cornee. Acum, cu ultima generație de femtolaseri pe care o folosim pentru SMILE Pro, excizăm o lenticulă chiar în interiorul corneei centrale, care are o grosime cam de 0,5 mm, laserul având o precizie de 3,5 microni. Excizia, adică operația în sine, durează doar circa 7 secunde. În acest fel se păstrează integritatea structurală a corneei, scade foarte mult riscul de complicații și pacientul nu mai resimte durere după operație.”

Prin comparație cu tehnicile chirurgicale din generațiile anterioare, SMILE Pro aduce avantaje precum durata extrem de scurtă a intervenției, care reduce foarte mult riscurile intraoperatorii, și o recuperare postoperatorie rapidă, pacientul recăpătându-și acuitatea vizuală normală practic a doua zi de după operație.

De asemenea, SMILE Pro este o operație foarte sigură. „În literatura de specialitate, rata de incidență a complicațiilor este de cel mult 0,5%, adică de 5 cazuri la o mie”, explică dr. Teodor Holhoș. „Cel mai frecvent, acestea sunt senzația de ochi uscat sau infecțiile locale, care se tratează cu picături oftalmologice, și supra- sau sub-corecția defectului de vedere.”

În ansamblu, operația SMILE Pro dă însă rezultate excelente. „În marea majoritate a situațiilor, pacientul ajunge să aibă o vedere normală și scapă definitiv de ochelari”, spune dr. Holhoș.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. „la el acasă, în Transilvania” ..este ca suna bestial, pentru unii dintre exaltați precum acest provocator inteligent!

  2. Doctorul nu spune ca exista și un risc anume, în funcție de problema la ochi. Laserul poate sa îți afecteze ochii adică în interiorul lor. Ochii sunt sensibili. Șansele de reușită nu sunt 100%. Costul unui consult si operație nu este deloc ieftin.

  3. Că să-ți repari un ochi trebuie să-ți vinzi un rinichi.