G4Media.ro

Cel mai amplu studiu din lume privind transmiterea COVID-19, pe mai mult…

sursa foto: Unicef

Cel mai amplu studiu din lume privind transmiterea COVID-19, pe mai mult de jumătate de milion de oameni: copiii sunt transmițători cheie ai virusului, mai ales în gospodării

Un studiu efectuat pe mai mult de jumătate de milion de persoane din India care au fost expuse la noul coronavirus SARS-CoV-2 sugerează că răspândirea continuă a virusului este condusă doar de un procent mic dintre cei care se infectează. Mai mult, copiii și tinerii s-au dovedit a fi potențial mult mai importanți pentru transmiterea virusului – în special în gospodării – decât au identificat studiile anterioare, potrivit unei lucrări a cercetătorilor din Statele Unite și India publicată pe 30 septembrie în revista Science, preluată de technologynetworks.com.

Cercetătorii de la Princeton Environmental Institute (PEI), Universitatea Johns Hopkins și Universitatea din California, Berkeley, au lucrat cu oficiali din domeniul sănătății publice din statele sud-estice indiene Tamil Nadu și Andhra Pradesh pentru a urmări căile de infecție și rata mortalității în rândul a 575.071 de persoane care au fost expuse la 84.965 de cazuri confirmate de COVID-19, boala cauzată de SARS-CoV-2. Este cel mai mare studiu de urmărire a contactelor efectuat în lume pentru orice boală.

Cercetătorul principal Ramanan Laxminarayan a declarat că lucrarea este primul studiu amplu care surprinde măsura extraordinară în care SARS-CoV-2 se bazează pe „supra-răspândire”, în care un procent mic din populația infectată transmite virusul către mai mulți oameni. Cercetătorii au descoperit că 71% dintre persoanele pozitive nu au infectat niciunul dintre contactele lor, în timp ce doar 8% dintre persoanele infectate au generat 60% din noile cazuri.

„Studiul nostru prezintă cea mai mare demonstrație empirică de super-răspândire de care suntem constienți în orice boală infecțioasă”, a spus Laxminarayan. „Fenomenele de super-transmitere sunt mai degrabă regula decât excepția atunci când se urmărește răspândirea COVID-19, atât în India, cât și probabil în toate locurile afectate”.

Cercetătorii au prezentat primele dovezi la scară largă a faptului că implementarea carantinei a avut o contribuție substanțială la reducerea răspândirii coronavirusului.

Conform sursei citate, cercetătorii au descoperit că șansele ca o persoană cu coronavirus, indiferent de vârstă, să transmită virusul unui contact apropiat variază de la 2,6% în comunitate la 9% în gospodărie. Cercetătorii au descoperit că adulții tineri și copiii – care au reprezentat o treime din cazurile de COVID – au avut un rol substanțial în răspândirea virusului în populațiile studiate.

Copiii sunt transmițători foarte eficienți în acest cadru, ceea ce nu a fost stabilit cu fermitate în studiile anterioare”, a spus Laxminarayan. „Am constatat că decesele și cazurile raportate au fost mai concentrate în cohorte mai tinere decât ne-am așteptat pe baza observațiilor din țările cu venituri mai mari”.

Studiul a mai constatat că tinerii și copiii au mult mai multe șanse de a contracta coronavirusul de la persoanele de vârsta lor. În toate grupele de vârstă, oamenii au avut o probabilitate mai mare de a lua virusul de la persoane de aceeași vârstă. Probabilitatea generală de a contracta coronavirusul a variat de la 4,7% pentru contactele cu risc scăzut până la 10,7% pentru contactele cu risc ridicat.

Sursa: technologynetworks.com

Foto: Unicef

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Poate la ei, peste ocean, nu in tara dacilor liberi!

    Oricum, e interesant cum apar tot felul de studii care afirma lucruri care se bat cap in cap.
    Copiii sunt importanți, dar nu contează in transmiterea virusului.
    Asimptomaticii excreta putin virus, neinfectios, dar infecteaza pe multi.
    Măștile de orice fel sunt bune, dar sa fie de un anumit fel (care nu a ajuns la noi pe piata). Tinerii sunt foarte sensibili la virus, dar nu atat de mult.
    Dexametazona tratează cu succes si efecte adverse minime inflamația din covid daca se administrează din pripa, dar nu se recomanda (?!?).

    Insa motivul (explicatia fiziopatologica) pentru care mor atat de multe persoane in vârstă, obeze, cu diabet si/sau probleme renale inca nu a fost identificat de nici un grup de cercetare/medici din lume.

    • Realitatea e ca au murit deja 1 milion de oameni datorita virusului, mare parte in Europa… Si apare un mic inteligent ca tine, care spune ca e simplu: toti care au murit oricum mureau. Sigur, tu nu te incadrezi in grupa de risc, deci suntem salvati…

  2. E pandemie cu un virus atat de ingrozitor incat toate statele se straduiesc de 9 luni sa-i convinga pe cetateni ca virusul exista. As vrea sa vad niste anunturi in media „Cancerul exista!” sau „Leucemia ucide!”, dar nu-i nevoie de ele pentru ca-i evident. Interesant.

    • 9 luni, 1 milion, parinti, bunici… Etc. Neimportant.

    • Cancerul, leucemia si alte bube sunt si acum privite in comunitati mai primitive ca blesteme, consecinte ale unor vrajitorii, etc.
      In comunitatile avansate tehnologic dar inca primitive se pare ca 9 luni nu sunt suficiente ca studii empirice, bazate pe date din teren, sa-i convinga pe cetateni ca insecta exista. Pe de alta parte capacitatea asta de indoiala a cetateanului e interesanta. Ce resorturi are?

    • @cgj
      „Capacitatea de indoiala”, cum frumos o denumiti, e motorul progresului, al stiintei si cunoasterii. Fara asta eram inca in pesteri si loveam doua pietre pentru a face un foc.

    • @doru
      Asa este, e o tragedie, dar nu e nici macar aproape de pericolul descris pe aici si prin media. Altminteri era deja evident si nu mai era nevoie de nicio „munca de lamurire”, nu credeti? Un milion de oameni din sapte miliarde in noua luni NU este ceva care sa te sperie cu adevarat. Este adevarat ca fiecare viata conteaza, dar conta si inainte de pandemie si oamenii mureau si pe vremea aia, daca va amintiti. Tineri, parinti, bunici si strabunici.

    • Tot indoiala ca o libelula din metal, facuta de om, poate zbura prin vazduh i-a facut pe oameni sa se ascunda in lanurile de porumb la aparitia grozaviei .
      Indoiala firesc ca serveste ambelor directii, progres si retardare.

  3. @Vali, nu i-o lua in nume de rau lui Doru, asa e el, mai catastrofic. Daca afla citi au murit in lume in astea noua luni de alte „placeri” intra-n depresie (numai tuberculoza se estimeaza ca omoara 1,6 milioane de oameni anual).

    • @amicu
      Stiu ca ai dreptate, dar Doru doar pretinde ca-i pasa de ceilalti, asa cum pretind 90 din 100 de comentatori de pe aici. Oamenii mureau si inainte, iar Doru n-avea nicio apasare. Doar cand a aflat ca el ar putea muri s-a schimbat treaba, doar atunci a devenit sensibil la moarte. Frica de moartea proprie s-a ascuns sub “grija fata de ceilalti” si ne-a serveste cu placere, satisfactie si altruism. Nu e mai ipocrit decat ceilalti, e doar un om si e normal sa-ti fie frica de moarte.

    • @Vali
      Oamenii mureau si mor si unora le pasa altora nu, frica de propria moarte e evidenta si normala. Insa, rational, tinta este rezolvarea problemei. Asta se face nebagatelizand situatia. Sunt oameni mai inteligenti si oameni mai putin inteligenti iar mesajele contradictorii zapacesc niste oamani deja zapaciti. Gandeste-te la cati oameni ajunge mesajul tau, si la ce fel de oameni. Impactul unui mesaj este neasteptat de mare.
      Diferenta dintre pandemie si Cernobal, bomba nucleara, razboiul rece, comunism, capitalism, dupa gusturi, e ca data asta nu ne mai salveaza ceva care vine de undeva. De salvat trebuie sa ne salvam noi. Se incearca mitul vaccinului care vine dintr-o tara, de la o fabrica, firma si ne salveaza pe toti. Singura salvare vine din ratiunea noastra – respect pentru cateva reguli de baza.
      Matematic, strict teoretic inchizi o tara doua saptamani, testezi toti locuitorii intr-o zi si ai rezolvat situatia. Dar asta e teorie imposibila si aberanta.
      Comentariile sunt filosofeli la marginea gropii dar daca bagatelizam mai sapam niste gropi, ale noastre sau ale altora.