G4Media.ro

Bucureștenii pot primi până la 15.000 de euro pentru proiecte prin care…

Bucureștenii pot primi până la 15.000 de euro pentru proiecte prin care să rezolve probleme de mediu din zonele în care locuiesc. Platforma de mediu pentru București oferă granturi, mentorat și acces la specialiști proiectelor câștigătoare. Înscrierea proiectelor se face până pe 31 martie

Rezolvarea problemelor de mediu din Capitală necesită un efort susținut din partea comunităților locale, care să completeze acțiunile autorităților. În acest sens, Fundația Comunitară București, cu sprijinul ING Bank România, a conceput un plan cu un impact social major, prin care Capitala să devină un oraș mai curat și mai bun pentru locuitorii săi.

Astfel, prin intermediul Platformei de mediu pentru București, Fundația lansează un apel către locuitorii din 42 de microcomunități bucureștene să se implice în proiecte pe care le pot înscrie în programul „În ZONA TA”. Cetățenii care se înscriu pot accesa până la 15.000 de euro pentru fiecare proiect, în micro-zonele selectate pe această hartă, pentru a-și pune planul în aplicare și pentru a rezolva o problemă de mediu a comunității din care fac parte. Bucureștenii își pot înscrie ideile de proiecte până pe 31 martie, ideile selectate se vor transforma în proiecte viabile în cadrul incubatorului, iar cele câștigătoare vor beneficia de un fond de granturi substanțial pentru rezolvarea lor, la care se adaugă mentorat și sprijin din partea unor specialiști dedicați, având capacitatea de a susține implementarea lor.

Zonele vizate de investiții sunt creșterea calității spațiilor verzi existente, cum ar fi de exemplu parcuri de cartier, grădini, spațiile dintre blocuri, curtea școlii sau aliniamente stradale. În plus, este foarte importantă și amenajarea de grădini urbane, care sunt luate în grijă de o comunitate locală. Investițiile pot fi îndreptate și către instalarea de echipamente de compostare a resturilor vegetale, soluții de „înverzire” a spațiului construit sau de creștere a eficienței energetice întreținute de comunitatea locatarilor implicați în proiecte.

De asemenea, proiectele pot viza crearea unor soluții care să ducă la îmbunătățirea ratei de colectare separată a deșeurilor casnice sau să încurajeze refolosirea și repararea aparatelor electrocasnice și a obiectelor voluminoase în comunitate. În plus, bucureștenii pot înființa parcări și stații pentru repararea bicicletelor și trotinetelor, pentru a susține mijloacele de transport cu un impact minim asupra mediului înconjurător.

„Problemele de mediu ale Bucureștiului nu mai sunt un secret pentru nimeni, fiind un subiect despre care se discută intens de mulți ani. Teoretic, știm că soluția e și la noi, dar uităm cât de multă schimbare stă de fapt în puterea noastră. Comunitățile mici se pot transforma prin implicare, acțiune, inițiativă și colaborare. În ZONA TA este o oportunitate atât pentru organizațiile cu experiență, cât și pentru oamenii obișnuiți, pentru că își pot transforma ideile sustenabile în proiecte viabile și au tot sprijinul nostru. Echipa și specialiștii programului sunt alături de cei interesați pe parcursul procesului atât pentru a dezvolta proiecte de impact, cât și în implementarea lor”, spune Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București.

Printre activitățile care ar putea primi finanțare, în funcție de mai multe condiții care trebuie îndeplinite, se numără repair cafes – activități comunitare care promovează reparațiile obiectelor și instrumentelor casnice, bibliotecile de instrumente (Library of Things) – pentru încurajarea utilizării în comun a unor bunuri materiale sau evenimentele comunitare care vizează schimbul de haine, cărți sau alte obiecte.

Pot primi susținere și atelierele comunitare de gătit, care utilizează resturi alimentare, cu scop în reducerea risipei alimentare, implementarea unor soluții de administrare de deșeuri pentru îmbunătățirea calității apei sau activitatea de amenajare de grădini comunitare urbane. Alte tipuri de proiecte care s-ar putea califica pentru a primi finanțare sunt și amenajarea de aliniamente stradale pe porțiuni din marile bulevarde aflate în harta propusă sau amplasare de stații de compostare de proximitate în cartiere și ateliere de educație aplicată.

Bucureștenii pot înscrie proiectele completând formularul disponibil pe site-ul Platformei de mediu pentru București. După perioada anunțării ideilor selectate (1-10 aprilie), Platforma de mediu organizează un incubator de proiecte (15 aprilie-31 mai), urmând ca selecția proiectelor finale să aibă loc între 1 și 10 iunie. Implementarea se va realiza în perioada iunie 2024 – martie 2025.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 12 ani, a finanțat peste 800 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 4,7 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu. Programul a pus la dispoziție un buget în valoare de 3,6 milioane de lei în cadrul a cinci runde de finanțare și a susținut deja implementarea a 13 proiecte de mediu din București și Ilfov.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează