G4Media.ro

Nelu Tătaru: Asimptomaticii vor fi evaluați și internați maximum 48 de ore/…

Nelu Tătaru: Asimptomaticii vor fi evaluați și internați maximum 48 de ore/ Vom avea stare de alertă atât cât va fi nevoie ca să fim în siguranță

Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi seară, că fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile, transmite News.ro.

El a explicat că medicul curant va recomanda internarea sau plecarea la domiciliu, dar DSP va da decizia administrativă. ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României”, a precizat Tătaru.

”Sper ca şedinţa şi votul care vor urma să meargă pe acelaşi parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore şi decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la COVID, iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcţie de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiţia că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare până la cele 14 zile”, a declarat, marţi seara, Nelu Tătaru, după ce a participat la şedinţa Comisiei juridice din Senat.

El a menţionat că legea se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiţii de risc epidemiologic şi biologic, acum în mod particular infecţia COVID-19.

Tătaru a spus că sancţiunile pentru cei care nu respectă reglementările vor fi discutate, fiind prevăzute şi în Legea 55.

Legat de detaşarea medicilor, el a explicat că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, dar acolo unde nu se vor găsi cadre medicale să meargă, se vor face detaşări ”nevoluntare”, însă fiecare va beneficia de indemnizaţie de detaşare, asigurarea mesei şi a cazării.

”Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, în care fiecare pacient îşi va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică şi medicul curant va avea şi posibilitatea să-şi susţină acel diagnostic pe care îl pune la un moment dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. (…), iar pentru cei simptomatici, în funcţie de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatic”, a detaliat el.

El a spus că persoanele care sunt testate vor sta în izolare până primesc rezultatul.

”DSP va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămână internat, dacă să plece la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el.

Tătaru a afirmat că persoanele care revin din zone roşii intră în carantină.

Referitor la copiii ai căror părinţi sunt diagnosticaţi, el a precizat că aceştia rămân în custodia familiei, până la rudele de gradul patru.

”Nu vor fi luaţi de stat”, a subliniat el.

Totodată, el a afirmat că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai fi stare de alertă şi va fi nevoie în continuare de izolare şi carantină, Tătaru a replicat: ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri…”

”Este o nouă formă care a ieşit din Camera Deputaţilor, total diferită de cea de la Guvern (…)”, a mai spus Tătaru.

Întrebat, de asemenea, dacă se pot organiza alegeri în septembrie, Tătaru a afirmat: ”Cu precauţii, se pot organiza şi alegeri. Dacă putem deschide şcolile, putem organiza şi alegeri”.

Comisia juridică a Senatului a discutat, marţi, proiectul de lege privind carantina şi izolarea iniţiat de către Guvern, în vederea emiterii unui raport. Procedural, Senatul trebuie să voteze într-un plen propunerea legislativă, în calitate de for decizional.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

36 comentarii

 1. Cum adică a rămas că, dacă sunt găsit asimptomatic, tot mă bagă obligatoriu în spital pentru 48 de ore?!!! !! Revin eu, dacă devin simptomatic!
  Pentru ce mă ține ?! Să iasă la numărătoare și la justificat sumele cheltuite aiurea?!

  • da, 48h minim obligatoriu si daca „ramai asimptomatic” si doctorul e de acord (!) poti sa semnezi ca iti continui izolarea acasa. daca ai tusit sau stranutat in 48h ai incurcat-o.

   nu am inteles cum pleci. dupa teste negative, dupa x zile, doar mort, nu stiu

  • pentru ca Ministerul Sănătății trebuie să se asigure că nu răspândești virusul. Cei asimptomatici sunt contagioși, chiar mai mult de 48h de ore. Dar numai pentru atât au locuri, bănuiesc. E un pic stupid să te dea acasă și apoi să te aducă 2 zile mai târziu cu salvarea expunând nejustificat atâtea persoane virusului.
   Din păcate, foarte multe persoane se gândesc doar la sine.

  • Pentru ca exista specimene va florins vor muri multi. Mie mi se rupe, hai cu spectacolul ca ma plictisesc

  • gata, mai.e.doar.un.pas pana la diktatura medicala

   il.acuzau pe.ceausescu de utilizarea medicilor pt.internarea dizidentilor in spitalele.de psihiatrie

   a fost.experimentul.PITESTI, acum l au extins la.nivelul.ROMANIEI

   cobailor, bucurati-va de ultimele.clipe de.libertate

   „Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României,”

   ROMANII au devenit captivi STATULUI …

   credeti ca va fi vreun medic care va va lasa acasa inainte de cele 48 de.ore ?!

   acum.aveti incredere in medici ?!

   dupa Kolektiv erati. indignati… acum, gata, v a trecut.. arafat e bun…

   nu.mai.iesiti in piata ?! nu.va cheama.nimeni / nu va trimite nimeni ?!

   ati.ajunsi.niste oameni-oi…

  • In presa americana cei ca tine sunt numiti COVIDidioți. Dar binențeles se pot atribui și alte adjective. Nu ține numai de idioțenie.

  • @Columnul _ „In presa americana cei ca tine sunt numiti COVIDidioți”

   În România aceștia pot fi numiți „aplau-DACI”. Adică, „daci liberi” suverani, care aplaudă în fața ambasadei Rusiei.

  • @ columna

   ataci la persoana ?!

   virusul.exista.

   oamenii mor CU COVID nu DIN CAUZA covidului

   este o gripa NOUA

   tu chiar crezi ca nu te vei imbolnavi ?! esti naiv !

   TOATA POPULATIA Terrei trebuie la un.moment dat sa se viruseze

   daca ai.analiza.logica elementelor care ti se vara pe gat ca la curcani ti ai da seama cat de naiv esti

   pe de.o parte se spune ca are jdemii de mutatii

   pe de alta ei fac un vaccin

   pt care tulpina ?! aia din ITALIA , USA sau CHINA ?

   sunt convins mie in suta ca tu crezi ca pentagonul a fost lovit de un avion pe 9.11.

   cauta mataluta 911 IN PLANE SIGHT

   https://m.youtube.com/playlist?list=PLFC3FAFBABD1B53FF

   si ca Building 7 a fost „pulled out” (implodata) caci reprezenta un pericol fara ca echipe de genisti sa lucreze zile in sir pt a monta explozibilul

   Ps

   bbc a anuntat ca building 7 a fost.implodata desi anchor ul avea in spate cladirea INTACTA
   (greseala.de.regie)

  • @ columna

   ataci la persoana ?! :))) numai atat poti ? nu vii cu.nici.un contraargument!

   virusul.exista.

   oamenii mor CU COVID, nu DIN CAUZA covidului

   este o gripa NOUA

   tu chiar crezi ca nu te vei imbolnavi ?! esti naiv !

   TOATA POPULATIA Terrei trebuie la un.moment dat sa se viruseze

   daca ai.analiza.logica elementelor care ti se vara pe gat ca la curcani ti ai da seama cat de naiv esti

   pe de.o parte se spune ca are jdemii de mutatii

   pe de alta ei fac un vaccin

   pt care tulpina ?! aia din ITALIA , USA sau CHINA ?

   sunt convins mie in suta ca tu crezi ca pentagonul a fost lovit de un avion pe 9.11.

   cauta mataluta 911 IN PLANE SIGHT

   https://m.youtube.com/playlist?list=PLFC3FAFBABD1B53FF

   si ca Building 7 a fost „pulled out” (implodata caci reprezenta un pericol) fara ca echipe de genisti sa lucreze zile in sir pt a monta explozibilul

   Ps

   bbc a anuntat ca building 7 a fost.implodata desi anchor ul avea in spate cladirea INTACTA
   (greseala.de.regie de platou)

 2. In ce tara mai sunt internati asimtomaticii? Chiar si 48 de ore? De ce mama dracului vreti sa incarcati seistemul de spitalizare inutil? Ce is cu porcariile astea? Chiar aveti ot ona de bani de cheltuit cu spitalizarea asimtomaticilor?

  • totul depinde de doctor. nu le convenea cu iesire automata dupa X zile, au bagat evaluare. daca nu vrea domnu’ doctor, stai in arest pana se inventeaza vaccin.

 3. SI 2 la mana de ce nu ati facut legea cum trebuie inca de prima data? De ce va jucati cu astfel de subiecte? Voi chiar nu aveti rusine? Cum de va venit idea ca sa dati copiii in grija statutului daca parintii sunt bolnavi, cum puteti scoate astfel de bazaconii? Si va mai mirati ca nimeni nu va mai baga in seama.
  Credeam ca mai rau de guvernarea PSD nu se poate, ei uite ca se poate. Asta e, 4 ani i-am pierdut total inutuil, sper sa nu mai pierdem inca 4.

 4. In lagarul numit Romania orice este posibil.

 5. Opriți-va odată cu mascarada asta și lăsați oamenii serioși sa facă ordine in țara.

 6. Consider ca starea de alerta se justifica, nu se justifica ieșirea din spital pe propria răspundere deoarece sigur, ce care iese nevindecat, va îmbolnăvi și pe alții. Cel mai bine ar fi ca cei care au semnat să plece plece din spital, în cazul în care i se face rău și cheamă salvarea, sa fie refuzat de medici. Când a semnat și-a asumat acest risc.

  • Sa vezi ce frumos e sa mergi la spital cu copilul avand infectie urinara si apoi peste 1 saptamana sa ai rotavirus. Deci stai linistit, pe langa corona spitalele mai raspandesc si alte boli.

  • Demisia! Starea de alerta este un pretext pentru furtul miliardelor de euro. Copii nu se inbolnavesc de Covid deci este o trauma inutila asupra lor. PSD are majoritate in parlament si in loc sa dea din gura sa dea de pamant cu ordonatele si HGurile lui Orban Arafat si Tataru.

 7. Nelule, alegerile prezidentiale sunt peste 5 ani.

 8. Declarație pe proprie răspundere că stă în izolare 2 săptămâni și se duce să-și facă test în a 15-a zi. Dacă iese negativ, e liber.
  Dacă îl prinde că nu stă în izolare în cele 14 zile, carantină cu plată cât e nevoie.
  Eu asa făceam legea asta.

 9. Cine pleacă din spital la cerere și nu respecta cu responsabilitate izolarea, nu ar mai trebui să fie tratați în cazul în care starea lor se agravează!

 10. Tătaru spune că a aprofundat fiecare articol dar,nu le-a citit pe cele care trebuie!!!Adică articolele despre DREPTURILE SI LIBERTATILE INDIVIDULUI!!!Păi dacă azi ,el are dreptul sa închidă pacienți,atunci este posibil să ne trezim că si Popescu de la economie închide privatii,Anisie de la invatamant închide elevii,Alexandru de la munca ne refuza dreptul la munca și,așa mai departe!!!Atunci ce nevoie avem de premier sau de președinte pentru că ,la un moment dat Tătaru este mai tare ca ei și îi declara asimptomatici!!!

 11. Bine ca se pot organiza alegerile locale. Interesant si cum a pus problema dl Ministru. Nu spune: da, vom lua masuri sa se organizeze in siguranta. Spune: daca putem deschide scolile, putem organiza si alegeri. Pare ca e politician ajuns medic, nu invers. Astia sunt, cu ei defilam…

  • Te-ai gandit si la varianta alegerilor cu urna mobila in spitale si celelalte centre de carantinare , precum si la domicliu pentru cei aflati in izolare ?
   Daca nu le-a iesit cu „lumina”,de ce sa nu incerce cu urna?
   E mai justificata situatia.

 12. bai comentacilor , am ajuns sa-l apar pe nea nelutu , omul a zis MAXIM 48 de ore , nu minim cum scriu unii pe aici!

 13. Am o cunoștință in spital de săptămâni .in primele 2 a primit tratament cu paracetamol si vitamina C. De 8 zile nu mai primeste nimic, dar este in spital ca nu ii iese testul negativ. Eu nu inteleg ce teste au….sta omu degeaba acolo inchis.nu mai are nicio simptoma

  • Rămân la aceeași concluzie și anume că totul se rezumă, în mod cinic, la bani, având în vedere ce valori se vehiculează pentru o zi de internare/infectat!

 14. Tot ciudățica mi se pare legea asta!
  Nu înțeleg acea evaluare în spital dacă eu sunt total asimptomatic!
  Nu înțeleg de ce DSP decide el dacă rămân sau nu internat, ca doar nu el m-a evaluat, adica de ce atâta birocratie?!
  Și mai sunt și altele…

 15. ” Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie să avem o siguranţă”
  Si uite asa avem stare de alerta cat vor muschii lor.

 16. problema guvernului nu este covidul .problema serioasa este scoaterea din romania a banilor de concedii prin fiecare familie ce paraseste tara pt concediu e vorba de cateva miliarde!!! au umflat cifrele de covid pentru a nu ne primi altii pe teritoriul lor

 17. Ca sa fi declarat asimtomatic trebuie sa fi testat si apoi declarat pozitiv dar fara a avea simtome. Bun. Pai e simplu nu faci testul si gata, nu poate dovedi nimeni ca esti pozitiv sau negativ. Eu inca nu am auzit de obligativitatea testarii!

 18. Daca s-ar testa toata populatia ( predispusa la infectare ) intr-un timp foarte scurt,ar avea logica masurile internarii si izolarii/carantinarii.
  Altfel,este o lupta cu morile de vant ( cu f.multi banuti la mijloc ) :)))
  Cei asimptomatici nu primesc nicio garantie la externare,ca nu vor intra in contact cu vreun alt infectat inca nedepistat.
  „Riscuri epidemiologice” si atat.Moartea ne zambeste frumos sub orice infatisare.
  Daca sunt betiv si conduc beat,fiind depistat voi ramane ” in izolare/carantinare :)))” pana la trei luni.
  Ok,nu am mai accidentat/omorat pe nimeni trei luni,dar traficul rutier nu se va opri datorita mie sau din caza mea.
  Participantii la trafic vor fi in continuare implicati in evenimente rutiere grave.
  Mai mult,dupa ce eu voi redobandi dreptul de a conduce in acelasi trafic,pot fi oricand si din nou implicat in evenimente.
  Trageti motanul de coada,in speranta ca acesta nu va mai prinde soricei :)))
  Pare pueril/infantil exemplul cu traficul rutier ?
  OK.Cititi statisticile privind mortii/accidentatii in astfel de evenimente.
  Nici autoritatile nu pot rezolva problema si nici ceilalti nu fac nimic pentru eliminarea acestui fenomen.
  Nu sunt „negationist” . Virusul exista,caategoric.Exista chiar cu mult timp ca noi(homo sapiens) sa fi aparut.
  Contribui personal (datorita serviciului si nu numai) la prevenirea raspandirii acestuia.
  Totusi,asta nu inseamna ca trebuie sa cred in toate balivernele cu care incearca unii sau altii sa ma influenteze.
  Multi dintre noi gandim si ne exprimam ca si cum ( permiteti-mi comparatia) toti dreptacii ar fi sau ar trebui sa fie mai buni si mai destepti decat stangacii.
  In situatii de genul actual,toti ar trebui sa gandim ca si cum am fi ambidextri.
  Folositi-va fiecare mana potrivita pentru aceste situatii.
  Cei care ne dispun si ne conduc,de cele mai multe ori sunt alesi cu o singura mana,si aceea nepotrivita.

 19. tataru de la hus(ci)i,ai citit ca in Belgia gata covid,in traducere pt pseudo chirurg ajuns „menistrel politic ” ar insemna ca occidentul da semnal pt tarile care conteaza ca pot fi liber,doar lagarul balcanic si latinii(gipssss) europei italia,spania si portugalia mai au covrig !!!

 20. @ columna

  ataci la persoana ?! :))) numai atat poti ? nu vii cu.nici.un contraargument!

  virusul.exista.

  oamenii mor CU COVID, nu DIN CAUZA covidului

  este o gripa NOUA

  tu chiar crezi ca nu te vei imbolnavi ?! esti naiv !

  TOATA POPULATIA Terrei trebuie la un.moment dat sa se viruseze

  daca ai.analiza.logica elementelor care ti se vara pe gat ca la curcani ti ai da seama cat de naiv esti

  pe de.o parte se spune ca are jdemii de mutatii

  pe de alta ei fac un vaccin

  pt care tulpina ?! aia din ITALIA , USA sau CHINA ?

  sunt convins mie in suta ca tu crezi ca pentagonul a fost lovit de un avion pe 9.11.

  cauta mataluta 911 IN PLANE SIGHT

  https://m.youtube.com/playlist?list=PLFC3FAFBABD1B53FF

  si ca Building 7 a fost „pulled out” (implodata caci reprezenta un pericol) fara ca echipe de genisti sa lucreze zile in sir pt a monta explozibilul

  Ps

  bbc a anuntat ca building 7 a fost.implodata desi anchor ul avea in spate cladirea INTACTA
  (greseala.de.regie de platou)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.