G4Media.ro

Cristina Tarcea contestă procedura de selectare a noului președinte al Curții Supreme:…

Sursa foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Cristina Tarcea contestă procedura de selectare a noului președinte al Curții Supreme: nu respectă condițiile de legalitate

Cristina Tarcea, actualul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție și Justiție, a spus joi în timpul audierii Corinei Corbu, care dorește să îi fie succesor, că procedura ar fi trebuit să fie declanșată la 30 de zile după vacantarea funcției, așa cum arată modificările făcute de coaliția PSD-ALDE la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Or, mandatul lui Tarcea expiră la jumătatea lunii septembrie. Declarația a iscat contre între Cristina Tarcea și șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea.

Iată dialogul din ședința CSM de joi în care candidata Corina Corbu își prezintă proiectul managerial:

Cristina Tarcea: Doamna președintă, permiteți-mi, vă rog să vă adresez niște întrebări, o primă întrebare se referă la următorul aspect, într-un interviu pe care l-ați dat când v-ați depus candidatura, ați declarat următoarele: „Tot ce îmi doresc este ca la înalta Curte să domneaascaă supremația legii și respectarea drepturilor omului”, în acest context eu vă întreb pe dumneavoastră, ați valida vreodată prin prezența dumneavoastră sau prin votul dumneavoastră o procedură care nu respectă legea?

Corina Corbu: Fără îndoială că nu îmi doresc decât să respect legea.

Tarcea: Nu ați valida nici prin prezență, nici prin vot o procedură care nu respeta legea? În acest context, aș dori punctul de vedere sincer al dumneavoastră, procedura de astăzi și candidatura dumneavoastră respectă dispozițiile legale?

Corina Corbu: Eu, în calitate de candidat, nu cred că aș putea să îmi exprim un astfel de punct de vedere, în condițiile în care m-am înscris într-o procedură care a fost demarată de CSM. Am urmat o procedură demarată de CSM, eu consider că ea se înscrie unor dispoziții legale.

Tarcea: Vă asumați riscul unei vulnerabilziaări al ÎCCJ prin faptul ca participați la o procedură care ar putea ridica probleme de legalitate?

Lia Savonea: Nu cred că este cazul să discutăm despre legalitatea procedurilor. Candidatul răspunde întrebărilor legate de managementul instanței.

Cristina Tarcea: Vreau să aflu un punct de vedere sincer. Declarația dânsei e că nu acceptă decât respectarea legii.

Lia Savonea: Nu e cadrul și nu e competența candidatului să se pronunțe

Cristina Tarcea: Îmi permiteti sa continui?

Lia Savonea: Nu, doamna președinte

Cristina Tarcea: Este vreun punct care îmi interzice să pun întrebări?

Lia Savonea: Nu, dar este un cadru legal fixat de lege și regulament.

Cristina Tarcea: Judecătorii ÎCCJ care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. 1 își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte a devenit vacantă.

Corina Corbu: Eu dacă aș avea cel mai mic sentiment dacă aș putea vulnerabiliza procedura ÎCCJ, eu nu m-aș afla aici.

Cristina Tarcea: Această procedură declarată în pofida dispozitiilor legale este de natură a vulnerabiliza ÎCCJ?

Corina Corbu: Eu cred că dacă această procedură este în afara legii, nu pot eu să mă pronunț în acest moment. Este o chestiune de interpretare a textului și eu cred că în alt cadru se va putea efectua.

Cristina Tarcea: Nu este o chestiune de interpretare a textului. Termenii legali sunt extrem de concreți și lipsiți de echivoc. 30 de zile de la vacantarea postului.

Corina Corbu: Eu cred că atâta vreme cât CSM a demarat această procedura, cred că a avut în vedere acest text.

Cristina Tarcea: Vă asumați riscul ca prin prezența dumenavoastră să validați o procedură care poate ridica probleme de legalitate?

Ce spune legea

Potrivit articolulului 53 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor:

„(1) Președintele, vicepreședinții și președinții de secție ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care au funcționat la această instanță cel puțin 2 ani și care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani.

(2) Numirea în funcțiile prevăzute la alin. (1) se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

(3) Dispozițiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplică în mod corespunzător.

(4) Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte sau vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție ori președinte de secție, la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă.

Foto: Cristina Tarcea (Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

 1. Pe repede inainte! Ar trebui sa spuna cineva ca incalcarea acestei proceduri deja a avut loc de Savonea si in consecinta sa-si dea demisia de onoare din CSM. Dar cine sa o faca? SS nici gand! Doamna Tarcea sa conteste in instanta ce a facut doamna Savoniera.

 2. Judecatori de top, teoretic, membri CSM, etc. si nu sunt in stare sa citeasca si sa inteleaga un text de lege simplu si cu referinte clare si fixe. Nici cand le este aratat cu degetul! Dar au pe mana justitia …

  Ca doar n-or fi ticalosi, nu putem crede asa ceva. 😈

  Pentru Lia Savonea, prevederea codului rutier privind interzicerea stationarii autovehiculului la mai putin de 25 m de coltul intersectiei se interpreteaza …. functie de pozitia coaforului, ma gandesc. 💡

 3. hal de magistrati …nici când textul de lege specifică clar când se demarează procedura ei nu sunt în stare să se conformeze…ei interpretează …la ăstia orice e interpretabil…ce garanție avem că în aceste condiții acesti magistrați sunt capabili să judece corect o cauză????…nici una…eu cred că nu sunt în stare să gândească deloc sau sunt extrem de mîrșavi, prevalându-se de inamovibilitate pot decide exact ceea ce vor în dispreț total față de textul legii…pt ce au ăstia salarii si pensii speciale mă întreb???

 4. Chiar daca e constienta ca n-are nicio sansa in fata Savonierelor de la CSM, doamna Tarcea sufla acum si in iaurt, altfel risca sa se trezeasca pusa sub acuzare de SS-Florea pe motiv ca nu si-a indeplinit corespunzator sarcinile de serviciu pt ca nu a sesizat nelegalitatea procedurii.

 5. ICCJ trebuie sa blocheze in instanta toate actiunile ilegale ale CSM.
  De cand mafia psd a pus mana pe CSM, acolo se petrec doar ilegalitati.
  De exemplu :
  – Concursul trucat pentru sefia Inspectiei Judiciare, unde un plagiator dovedit, o nulitate, care a avut doar esecuri in activitate, a obtinut note maxime din partea reprezentantilor mafiei in comisie, iar notele celorlalti membri ai comisiei au fost ignorate.
  – Concursul trucat pentru sefia Sectie Speciale, unde o alta nulitate, care a avut doar esecuri in activitate, care nu a facut nimic pentru a-i trimite in judecata pe mafiotii din clanul Mazare, a obtinut note maxime din partea reprezentantilor mafiei in comisie.
  – Sustinerea modificarilor aberante aduse legilor justitiei si refuzul de a desfiinta Sectia Speciala, asa cum cer toate organismele internationale specializate, dar si magistratii cinstiti si Societatea Civila.
  Judecatorii corupti, aflati in slujba mafiei psd, ai Sectiei pentru Judecatori din CSM si likelele care chipurile reprezinta Societatea Civila, dar de fapt sunt tot oamenii mafiei psd, trebuie sa fie revocati si arestati pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru hartuirea, timorarea magistratilor cinstiti, corecti, competenti, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor.

  • Superb de bine punctat Cozmin. Sper sa corectam odata pentru totdeauna lucrurile astea prin vot exclusiv USR-PLUS la noile alegeri. Altfel va fi vai si amar de mama noastra…

  • Bine punctat Cozmine

 6. Asa ajungem ca, peste 7 ani, cineva sa faca o contestatie la CCR ca procedura de selectare nu a fost conform legi si, …reset.
  Mai ies din puscarii niste infractori, sau se reiau toate procesele inca nefinalizate – alea pentru care nu a aparut deja prescriptia, ca pentru asta e nevoie de timp si de parlament sa faca modificari cu dedicatie

 7. Pai asta e justitia independenta in viziunea PSD: nu vine un judecator aiurea sa spuna el de inseamna „in termen de 30 zile”, se asteapta dezbaterea impartiala de la (scuzati de expresie) A3 care sa spuna ce inseamna.

 8. Ei nu?! Nu pot sa cred! Cum Justitia nu respecta legalitatea?! Poate ca in problemele administrative si manageriale n-o respecta, dar sa nu-mi spuneti ca n-o respecta nici in procesele derulate si-n deciziile date!

 9. „mandatul actualei şefe, Cristina Tarcea, expiră în 14 septembrie”

  Practic, Savonierele au furat startul cu 2 luni.
  Asa se explica de ce judecatoarea Corbu e singura candidata.
  Poate ca ar mai fi fost si alti candidati, dar „fraierii” au vrut sa respecte legea si sa-si depuna candidaturile dupa data de 14 septembrie.
  Cand colo, surpriza!
  Postul e deja ocupat.

 10. Foarte bine ai punctat Cozmine.

 11. Cozmine nu l ai pus pe finutu’ de la mj care e pe post asimilat magistratilor.A dat interviu si a reusit!!!

 12. Dupa cum imi dau seama nu-i o problema intre presedintele ICCJ si potentialul viitor presedinte, ci intre primul si CSM, care a demarat procedura. Ma intreb, unde-i anuntul public al inceperii procedurii de selectie si de ce reporterul nu face nicio referire la acesta sau ceva asemanator?

 13. autodenuntul judecatoarei corbu: „este o chestiune de INTERPRETARE a textului și eu cred că în ALT cadru se va putea efectua(procedura de numire).” cum adica „alt” cadru, dna <> corbu???

 14. Asta, Tarcea-Parcea trebuie internata la Balaceanca!