G4Media.ro

Bosnia și Herțegovina se alătură mecanismului de protecție civilă al UE. Mecanismul…

sursa foto: ISU Delta

Bosnia și Herțegovina se alătură mecanismului de protecție civilă al UE. Mecanismul dovedește solidaritatea UE în timpul crizelor umanitare

Bosnia și Herțegovina a devenit marți membru cu drepturi depline al mecanismului de protecție civilă al UE – cadrul european de solidaritate care ajută țările afectate de dezastre – incendii, secetă, accidente majore, potrivit unui comunicat al executivului european.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, se află la Sarajevo pentru a semna în mod oficial, în numele Uniunii Europene, un acord prin care această țară devine oficial membră a mecanismului.

Bosnia și Herțegovina beneficia deja de mecanismul de protecție civilă al UE în calitate de țară de primire, dar acum, în calitate de membru cu drepturi depline, va putea, de asemenea, să trimită în mod activ asistență prin intermediul mecanismului, oriunde este nevoie de ea.

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, a declarat că „astăzi facem un pas important către un răspuns european mai puternic în situații de criză – Bosnia și Herțegovina se alătură mecanismului de protecție civilă al UE în calitate de membru cu drepturi depline. Acest lucru are loc într-un moment în care riscurile naturale sunt în creștere în Europa și în alte părți ale lumii. Anul acesta am avut parte de una dintre cele mai grele veri, cu incendii de pădure care au cuprins întreaga Europă. Am văzut încă o dată că răspunsul UE la dezastre este cel mai puternic atunci când acționăm împreună. Participarea cu drepturi depline la mecanismul de protecție civilă al UE este o recunoaștere a progreselor semnificative pe care Bosnia și Herțegovina le-a făcut de-a lungul anilor în construirea unui sistem de protecție civilă rezistent. Sunt convins că, în curând, și alte țări aflate în dificultate vor profita de avantajele acestei aderări.”

Mecanismul de protecție civilă al UE are ca obiectiv consolidarea cooperării între cele 27 de țări ale UE și șapte state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia și, mai recent, Bosnia și Herțegovina) în domeniul protecției civile, pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...