G4Media.ro

Biblioteca Naţională a Israelului îşi digitalizează colecţia de lucrări în arabă, persană şi…

Biblioteca Naţională a Israelului îşi digitalizează colecţia de lucrări în arabă, persană şi turcă, datând din secolul al IX-lea până în secolul al XX-lea

Mai mult de 2.500 de manuscrise rare şi cărţi din lumea islamică, acoperind o perioadă de peste o mie de ani, vor fi digitalizate şi disponibile gratuit online. Biblioteca Naţională a Israelului îşi digitalizează colecţia de lucrări în arabă, persană şi turcă, datând din secolul 9 până în secolul 20, inclusiv preţioase volume ale Coranului („Qur’an”) şi lucrări literare decorate cu aur şi lapis lazuli, transmite News.ro.

Din colecţia bibliotecii face parte şi o copie iraniană a „Tuhfat al-Ahrar”, realizată la trei ani după finalizarea în 1484 a colecţiei de versuri de poetul persan Nur al-Din Jami. Fiecare pagină este luminată cu foaie de aur, cuprinde ilustraţii, între care un joc polo şi o scenă dintr-o grădină, şi caligrafie medievală.

Dr. Raquel Ukeles, curator al colecţiei „Islam şi Orientul Mijlociu” a Bibliotecii, a declarat pentru The Guardian: „Este splendid. Fiecare margine este decorată cu foaie de aur şi picturi foarte delicate. Fiecare pagină este diferită. Veţi vedea desene cu gazele, flori şi plante”.

Decoraţiile de pe prima şi ultima pagină au fost adăugate ulterior, aparent în secolele 17 – 18, dar sunt realizate în stilul secolului 15.

Ukeles a mai spus că astfel de manuscrise sunt prea delicate pentru a fi expuse permanent. „Ce este minunat la digitalizare este că te poţi apropia foarte mult. Doar cu ajutorul acestui proces am remarcat anumite detalii unice. Chiar şi cu o lupă nu ai putea aunge acolo”.

Între comorile colecţiei se află şi un Coran în miniatură, datând din secolul 10. El are dimensiuni de 37 x 68 mm. „Nu a fost făcut pentru studiu, ci mai degrabă pentru protecţie, ca o amuletă”, a mai spus Ukeles.

Cele mai multe dintre manuscrise au fost lăsate moştenire de Abraham Shalom Yahuda (1877-1951), cărturar arab-evreu născut în Ierusalim, unul dintre cei mai importanţi colecţionari de la începutul secolului trecut.

sursa foto: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Poate se gândeşte şi Primăria Capitalei să pună o persoană, dintre cele mediatizate recent ca mai energice, să se ocupe de repararea Bibliotecii Digitale a Bucureştilor, căzute de pe net chiar în anul Centenarului Marii noastre Uniri.