G4Media.ro

Banca Mondială reduce prognoza de creștere pentru China în 2024

Sursa foto: Pexels

Banca Mondială reduce prognoza de creștere pentru China în 2024

Banca Mondială și-a menținut prognoza de creștere pentru China în 2023 la 5,1%, în linie cu estimarea sa anterioară din aprilie, dar a redus prognoza pentru 2024 la 4,4% de la 4,8%, citând slăbiciunea continuă din sectorul imobiliar, transmite agenția Reuters.

Pentru Asia de Est și Pacific, inclusiv China, Banca și-a redus ușor prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2023 la 5,0%, de la estimarea sa anterioară de 5,1%, a precizat Banca Mondială în raportul său semestrial privind regiunea, publicat duminică.

Pentru 2024, banca a redus perspectiva de creștere a regiunii la 4,5%, de la 4,8%, sub presiunea unor factori externi, printre care o economie globală slabă, rate ridicate ale dobânzilor și creșterea protecționismului.

„Aproape 3.000 de noi restricții au fost impuse comerțului mondial în 2022, de trei ori mai multe decât în 2019”, a subliniat Banca Mondială.

În cazul Chinei, revenirea de după redeschiderea post-pandemică s-a estompat, iar datoriile ridicate și slăbiciunea sectorului său imobiliar apasă asupra creșterii, a precizat Banca Mondială în raport.

După luni de indicatori de activitate dezastruoși, cea de-a doua mare economie a lumii a început să dea semne de stabilizare.

Activitatea fabricilor din China a crescut în septembrie pentru prima dată în ultimele șase luni, potrivit unui sondaj oficial publicat sâmbătă.

Primele semne de îmbunătățire apăruseră în august, cu o accelerare a creșterii producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul, în timp ce scăderile exporturilor și importurilor s-au atenuat, ca și presiunile deflaționiste. Profiturile industriale au crescut în mod neașteptat cu 17,2% în august, după o scădere de 6,7% în iulie.

Analiștii consideră că va fi nevoie de mai mult sprijin din partea statului pentru ca economia chineză să atingă obiectivul guvernamental de creștere de aproximativ 5% în acest an.

Reforme structurale mai puternice, inclusiv liberalizarea sistemului de permise de ședere „hukou”, rețele de siguranță socială mai puternice și o mai mare predictibilitate a reglementărilor ar putea contribui la stimularea consumului și a investițiilor, creând baza unei creșteri durabile, a declarat Banca Mondială.

Guvernul chinez este divizat în ceea ce privește modul în care să sprijine economia.

Tabăra pro-reformă solicită o accelerare a reformelor structurale, inclusiv relaxarea sistemului hukou pentru a stimula consumul și a elimina anumite bariere la intrarea pe piață pentru companiile private.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...