G4Media.ro

Avioanele de luptă ale NATO au decolat de urgență de 370 de…

Avioanele de luptă ale NATO au decolat de urgență de 370 de ori în Europa în anul 2021 / 80% dintre misiuni au fost ca răspuns împotriva survolărilor Rusiei

Avioanele de luptă ale NATO au decolat de urgenţă în 370 de rânduri în Europa în anul 2021, în principal pentru a controla aeronave care zburau fără preaviz în apropierea spaţiului aerian aliat, din care 80% dintre misiuni, în total 290 de zboruri, au fost ca răspuns la survolurile militare care proveneau din Rusia, a informat marţi Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat, citat de EFE, preluat de Agerpres.

În comunicatul citat, NATO a arătat că dispune de peste 60 de avioane de vânătoare aflate „în alertă maximă” în toată Europa pentru a reacţiona atât la zboruri militare neanunţate, precum şi la avioane civile care, în caz de deturnare sau de probleme tehnice, pierd comunicarea cu controlorii de trafic aerian.

NATO dispune de două centre de operaţiuni aeriene care monitorizează toate mişcările aeriene pe continent: unul în Germania pentru a deservi nordul Europei şi altul în Spania, pentru a supraveghea sudul continentului.

„Avioanele de luptă ale NATO sunt la datorie 24 de ore din 24, gata să decoleze dacă se detectează zboruri neverificate în apropierea spaţiului aerian al aliaţilor noştri. NATO este vigilentă şi vom face mereu tot ceea ce trebuie pentru a ne proteja şi apăra toţi aliaţii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Majoritatea interceptărilor din 2021 au avut loc în regiunea baltică, unde NATO operează o misiune de supraveghere aeriană pentru Estonia, Letonia şi Lituania, potrivit comunicatului citat.

Totuşi, operaţiunile se desfăşoară „în general” fără incidente şi foarte puţine avioane intră în spaţiul aerian aliat. „Avioanele NATO se ridică de la sol pentru a identifica aeronava care se apropie şi o escortează în afara zonei”, se menţionează în comunicatul NATO.

Alianţa Nord-Atlantică dispune de misiuni de control similare pentru a proteja spaţiile aeriene ale României, Albaniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Sloveniei, Bulgariei şi Islandei.

Sursa foto: US Air Force / Chad Warren

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Rusia nu face altceva ,prin comasarea de trupe la granita cu Ucraina, decit a incerca sa arate inutilitatea NATO in caz de conflict imediat .Rusia incearca sa determine Ucraina sa renunte la accesul in NATO. Va contrabalansa SUA situatia prin implicarea ei directa in conflictul existent sau va negocia cu Rusia , in baza unei situatii deja existente , oferind Rusiei , in mod oficial ,Crimeea si Dombasul ? Vom vedea curind daca SUA renunta la aceasta parte de lume si totul va fi preluat de catre Uniunea /Europeana la nivel militar aducind Germania in situatia de as modifica propriile legi interne ce nu ii permit o dezvoltare militara urmare a tratelor de dupa cel de al doilea razboi mondial . UE nu poate lasa altora oportunitatile ce tin de vinzarea de armament si tot ceea ce include intregul pachet militar , cel putin in aceasta zona a lumii .

  2. Deci nu ne-a pazit nimeni de ceilalti dictatori, Kimjongun, Xijingping, Duterte, Bolsonaro, Erdogan etc?