G4Media.ro

Autoritățile libaneze acuză serviciul secret israelian Mossadul de un asasinat în apropiere…

sursa foto: Pixabay

Autoritățile libaneze acuză serviciul secret israelian Mossadul de un asasinat în apropiere de Beirut

Ministrul libanez de interne și alți doi oficiali de rang înalt au afirmat că Mossadul a fost implicat în asasinarea unui bărbat acuzat că a transferat fonduri din Iran către organizația palestiniană Hamas, potrivit primelor rezultate ale anchetei.

Cadavrul lui Mohammad Sarur, care făcea obiectul unor sancțiuni americane, a fost găsit ciuruit de șapte gloanțe într-o vilă din apropierea Beirutului la 9 aprilie. „Potrivit informațiilor pe care le avem până în prezent, această crimă (…) a fost comisă de serviciile de informații” israeliene, a declarat duminică seara ministrul de interne Bassam Mawlawi într-un interviu televizat, potrivit Le Figaro.

Întrebat de un jurnalist de la canalul Al-Jadeed dacă este vorba de Mossad, serviciul de informații israelian, el a răspuns „da”. Sarur a lucrat pentru instituții financiare ale puternicului Hezbollah pro-iranian, aliat al Hamas, potrivit unei surse libaneze de securitate. În august 2019, Trezoreria americană a anunțat sancțiuni împotriva sa, acuzându-l că este „responsabil de transferul a zeci de milioane de dolari între Gărzile Revoluționare ale Iranului”, armata ideologică a regimului, „și Brigăzile Ezzedine al-Qassam”, aripa armată a Hamas, „prin intermediul Hezbollah din Liban”.

„Toate datele indică faptul că Mossadul se află în spatele asasinatului său”, a declarat luni pentru AFP un înalt responsabil judiciar, care a cerut protecția anonimatului. „Ancheta se află în faza incipientă și adună informații, în special din domeniul telecomunicațiilor”, a adăugat el. Un oficial din domeniul securității, care a cerut și el anonimatul, a declarat pentru AFP că „Mossadul a folosit agenți libanezi și sirieni pentru a-l atrage pe Sarur într-o vilă din Beit Méry”, la mare înălțime deasupra Beirutului. „Acolo a fost torturat și ucis”, a adăugat sursa, precizând că „autorii au folosit pistoale dotate cu amortizoare și au șters toate amprentele digitale” la locul crimei. Potrivit familiei sale, acesta dispăruse cu șase zile înainte de a i se găsi cadavrul.

Operațiuni Mossad în Liban

Libanul și Israelul se află încă în stare de război, iar autoritățile anunță periodic că au arestat persoane acuzate de spionaj în favoarea inamicului lor. În ianuarie 2019, armata libaneză a anunțat că a arestat un agent Mossad implicat într-o tentativă de asasinat, cu un an mai devreme, a unui oficial Hamas în sudul Libanului. Dar operațiunile Mossadului în Liban datează de mai bine de cincizeci de ani.

În aprilie 1973, serviciul israelian de informații externe a asasinat trei lideri palestinieni într-un atac spectaculos la Beirut. Mohammed Youssef al-Najjar, Kamal Adwan și Kamal Nasser au fost împușcați mortal în locuințele lor de un comando din care făcea parte și Ehud Barak, deghizat în femeie. Acesta a devenit ulterior prim-ministru.

În ianuarie 1979, un alt oficial de rang înalt al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Ali Hassan Salamé, a fost ucis într-o explozie în vehiculul său din Beirut, atribuită Mossad-ului. Salamé, care era căsătorit la acea vreme cu fosta Miss Univers libaneză Georgina Rizk, ca și ceilalți trei lideri, era urmărit penal pentru implicarea sa în moartea atleților israelieni la Munchen în 1972.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Un terorist în minus.