G4Media.ro

Autoritățile din Venezuela au arestat trei opozanţi în campania pentru prezidenţiale

Photo by YURI CORTEZ / AFP

Autoritățile din Venezuela au arestat trei opozanţi în campania pentru prezidenţiale

Trei membri ai opoziţiei au fost reţinuţi „arbitrar” după organizarea unui miting de campanie în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 28 iulie, a denunţat sâmbătă, în cursul unei adunări la Caracas, Edmundo Gonzalez Urrutia, candidatul coaliţiei de opoziţie, notează AFP, conform Agerpres.

„Aş dori să încep acest discurs prin a transmite un mesaj de solidaritate celor trei tineri care sunt reţinuţi pentru că ne-au însoţit în timpul evenimentului de la Maiquetia (la nord de Caracas, oraşul aeroport al capitalei)”, a declarat Gonzalez Urrutia.

„Nu avem nicio veste de ieri (vineri). Este o detenţie nedreaptă şi arbitrară”, a adăugat diplomatul de 74 de ani.

Cei arestaţi sunt Juan Iriarte, coordonatorul Vente (Vino), partidul liderei opoziţiei Maria Corina Machado, Luis Lopez şi Jean Carlos Rivas, doi activişti. Cei trei lucrau la sediul de campanie al Mariei Corina Machado şi au fost „implicaţi în vizita candidatului Edmundo Gonzalez la Maiquetia”, potrivit contului Vente pe reţeaua socială X.

Opoziţia denunţă de luni de zile o strategie de hărţuire a opoziţiei cu arestări, proceduri judiciare şi obstacole în cursa prezidenţială.

Aceste reţineri ridică la 13 numărul de arestări din ianuarie, iar alţi şase lideri ai opoziţiei s-au refugiat la reşedinţa ambasadorului argentinian, acuzaţi de conspiraţie de către justiţie.

Autorităţile, care deocamdată nu au comentat cele trei arestări de vineri, acuză în mod regulat opoziţia că instigă la comploturi împotriva preşedintelui Maduro.

Maria Corina Machado, câştigătoarea primarelor opoziţiei şi favorită în sondaje, a fost declarată neeligibilă. Opoziţia a încercat în zadar să înregistreze pentru a o înlocui o profesoară universitară cu acelaşi prenume, Corina Yoris, înainte de a-l înregistra, provizoriu, pe diplomatul Edmundo Gonzalez Urrutia, 74 de ani, care a acceptat să vină în ajutor.

În lipsa altor opţiuni posibile, opoziţia şi doamna Machado au validat în cele din urmă candidatura definitivă a fostului ambasador, care se va confrunta cu preşedintele în exerciţiu, Nicolas Maduro. Acesta candidează pentru al treilea mandat de 6 ani.

Până în prezent, în Venezuela sunt 278 de „deţinuţi politici”, potrivit ONG-ului Foro Penal.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează