G4Media.ro

Aproape 2.000 de tineri de 18 ani din România au câștigat un…

Sursa foto: Pexels

Aproape 2.000 de tineri de 18 ani din România au câștigat un permis gratuit de călătorie cu trenul în Europa / Ce este programul DiscoverEU și cum poți să obții un astfel de permis / GRAFIC Țările cu cei mai dornici tineri să călătorească

1.974 de tineri de 18 ani din România vor primi câte un permis gratuit de călătorie cu trenul în Europa, în perioada martie 2023 – februarie 2024. Un număr total de 47.700 de tineri din țările UE și cele asociate la programul Erasmus+ au fost selectați să primească un astfel de permis, din cei 162.931 de participanți la runda din octombrie 2022 de înscrieri la DiscoverEU, potrivit unui anunț al Comisiei Europene.

Candidații selectați vor călători, singuri sau într-un grup de până la cinci persoane, în perioada martie 2023-februarie 2024. Aceștia se vor deplasa în principal cu trenul, cu câteva excepții, pentru ca și cei care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate să poată participa.

„Datorită DiscoverEU, 47.700 de tineri vor începe în curând să își planifice călătoria prin Europa și se vor alătura unei comunități tot mai mari de europeni mobili. Și pentru ca tinerii noștri doresc să facă descoperiri culturale pe parcursul vizitelor lor, am adăugat un card cu reduceri pentru activități culturale și am publicat itinerarii culturale tematice pe Portalul european pentru tineret. Dorim ca toți câștigătorii să aibă o experiență de neuitat”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Această rundă de înscrieri a fost deschisă tinerilor născuți între 1 ianuarie 2004 și 31 decembrie 2004, din statele membre ale UE și din țările asociate la Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Macedonia de Nord, Serbia și Türkiye). Participanții selectați vor putea, de asemenea, să participe la sesiuni de informare înainte de plecare sau la întâlniri în întreaga Europă, pentru a consolida dimensiunea educativă a călătoriilor.

Ce este DiscoverEU și cum poți să obții un permis de călătorie gratuit

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care le dă tinerilor în vârstă de 18 ani posibilitatea de a călători în Europa. Utilizând ca mijloc principal de transport trenul (există și excepții pentru persoanele care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate), participanții pot admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene. Această călătorie le dă ocazia de a întâlni și alți tineri, de a deveni mai independenți și mai încrezători în forțele proprii și de a-și explora identitatea europeană. Tinerii se pot înscrie pe durata celor două runde organizate anual, iar cei selectați vor primi câte un permis de călătorie din partea Uniunii Europene.

Începând din 2022, participanții selectați vor primi un card DiscoverEU cu reduceri pentru vizite culturale, activități de învățare și sportive, transport local, cazare, alimente etc.

DiscoverEU face parte din programul Erasmus+ (2021-2027). Prin urmare, pot participa rezidenții legali din statele membre ale UE și din țările terțe asociate la programul Erasmus+. Rezidenții legali din țările și teritoriile de peste mări ale UE se alătură, de asemenea, aventurii, atât timp cât dețin cetățenia unuia din cele 27 de state membre ale UE. Iată lista detaliată:

 • Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria, inclusiv regiunile ultraperiferice ale UE, respectiv Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Azore, Madeira și Insulele Canare;
 • statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) care sunt și membre ale Spațiului Economic European (SEE): Islanda, Liechtenstein, Norvegia;
 • țările aderente, candidate și potențial candidate: Macedonia de Nord, Serbia și Turcia;
 • țările și teritoriile de peste mări (TTPM) asociate cu Uniunea Europeană: Aruba, Bonaire, Curação, Polinezia Franceză, Teritoriile Australe și Antarctice Franceze, Groenlanda, Noua Caledonie, Saba, Saint Barthélemy, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saint Pierre și Miquelon, Insulele Wallis și Futuna.

Înscrierile se fac prin intermediul Portalului european pentru tineret, pe care va fi anunțată runda următoare, care se va desfășura în primăvara 2023. Detalii aici.

Pentru a beneficia de acțiune, trebuie să aștepți perioada de înscriere și să trimiți un formular pentru obținerea unui permis de călătorie DiscoverEU. Se pot face înscrieri și pentru grupuri de maximum cinci tineri.

Selecția solicitanților se va face prin intermediul unui instrument de înregistrare online, pe Portalul european pentru tineret. Solicitanții trebuie să răspundă la 5 întrebări cu variante multiple de răspuns și la 1 întrebare de departajare. Va fi realizat un clasament al solicitanților în funcție de naționalitate și de răspunsurile la quiz și la întrebarea de departajare. Câștigătorii vor fi selectați din rândul solicitanților care au răspuns corect la quiz și au oferit cele mai apropiate estimări la întrebarea de departajare. Dacă sunt prea multe înscrieri care se clasează la egalitate pe ultimele locuri disponibile în funcție de cotele stabilite, se va aplica în ultimă instanță principiul „primul venit, primul servit” pentru a stabili cui îi revin aceste locuri. Este doar o măsură de precauție, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în rundele anterioare. Tinerii cu nevoi speciale (mobilitate redusă, deficiențe de vedere etc.) vor avea dreptul la sprijin suplimentar adecvat.

Țările cu cei mai dornici tineri să călătorească

La runda din octombrie 2022, în toate țările participante au aplicat mai mulți tineri decât locurile disponibile. Din România au fost 3.044 de solicitări și au fost selectați 1.974 de tineri.

Există câteva țări în care numărul solicitanților a fost de câteva ori mai mare decât numărul de permise disponibile. Top cinci după numărul de cereri arată astfel:

 1. Spania – 33.663 de solicitări / 5.036 de permise
 2. Turcia – 29.339 de solicitări / 2.158 de permise
 3. Polonia – 19.039 de solicitări / 3.974 de permise
 4. Italia – 18.825 de solicitări / 5.906 de permise
 5. Germania – 15.566 de solicitări / 8.537 de permise
Sursa: Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

 1. Prin Romania ei se pot plimba cu trenurile particulare sau CFR.
  Sunt cateva rute frumoase care merita vazute.