G4Media.ro

Alina Ion – omul care reușește să ridice la standarde europene îngrijirea…

Alina Ion – omul care reușește să ridice la standarde europene îngrijirea paliativă din România (P)

Îngrijirea paliativă în țara noastră este într-o mare suferință. Un raport al Ministerului Sănătății arată că aproape 175.000 de români au nevoie anual de îngrijire paliativă. Calculul reiese dintr-o formulă aplicată la nivel mondial: 66% din numărul deceselor înregistrate anual într-o țară, din care sunt excluse morțile subite și sinuciderile. Același studiu relevă că județele din țara noastră cu cea mai ridicată nevoie de îngrijire paliativă (peste 6000 persoane pe an) sunt Prahova, Dolj și Capitala. Alte județe cu nevoie ridicată (peste 5000 persoane anual) sunt Constanța, Iași, Suceava, Bihor și Cluj. Numărul total de paturi

175.000 de pacienți în fază terminală a unor boli incurabile sunt prea mulți pentru sistemul public de sănătate, care are sub 1000 de paturi pentru îngrijire paliativă, conform aceluiași studiu. Nu sunt suficiente resurse pentru a trata cu demnitate, cu empatie și răbdare pacienții aflați la capăt de drum.

Sistemul de sănătate din România are multe nevoi. Are nevoie de spații, are nevoie de bani, are nevoie de planuri, de aprobări, de implementări. Mai presus de toate însă, are nevoie de oameni, care să slujească cu devotament, dincolo de interese politice, mercantile, să lucreze cu empatie și convingere. Unde găsim acești oameni? Sau unde-i căutăm? Căci ei există și arată că se poate și în România, chiar dacă mulți ar spune că a fi tratat într-un spital de la noi, așa cum ești tratat la Viena, e doar o minune. 

Alina Ion, fondator și manager al Spitalului de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative Sfântul Sava
Alina Ion, fondator și manager al Spitalului de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative Sfântul Sava

Alina Ion este una dintre persoanele care demonstrează că minunile există și că sunt înfăptuite de oameni. N-o căutați în sistemul public de sănătate, căci acolo nu a fost loc pentru ea, atunci când a dorit să încheie contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru spitalul nou, ridicat de la zero și dat în folosință în 2018, respectând toate standardele europene. Nu s-a putut! Deși Alina Ion este o luptătoare înnăscută, n-a răzbit furcile caudine ale sistemului care, altfel, se plânge că nu face față solicitărilor din partea pacienților.

Organizația Mondială a Sănătății definește îngrijirea paliativă ca ”abordare menită să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, atunci când se confruntă cu probleme asociate bolilor amenințătoare de viață, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea și tratarea impecabilă a durerii și a altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale”.

Înlăturarea suferinței, prin terapia durerii, prin sprijin psihologic și spiritual sunt scopul Alinei Ion în tot ce și-a propus și a reușit în cariera sa, începută de timpuriu, încă din copilărie. 

Am fost născută pentru a alina dureri și mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot sprijinul pe care mi-l dă, zi de zi. Am început de la 9 ani să îngrijesc bătrâni bolnavi, de care nici persoanele mature nu se puteau ocupa. Am îngrijit-o doi ani pe tanti Marcela, cu tot ce presupune îngrijirea unui pacient imbobilizat la pat. Apoi, au urmat și alții. Nu mi-a fost greu, am simțit că aceasta este menirea mea pe pământ și acum am ajuns la un alt nivel, poate cel mai de sus, dar credința și empatia mea sunt aceleași, ca atunci când eram copil și îngrijeam bătrâni și bolnavi, cu toată dăruirea mea. Acum, în spital, sunt mereu în preajma pacienților, îi îmbrățișez și îi mângâi, în încurajez și le zâmbesc, așa cum aș face cu părinții mei. Așa cred eu că se face îngrijirea bolnavului: cu suflet!” – Alina Ion, fondatoare și manager al Spitalului Sfântul Sava.




Îngrijirea paliativă ocupă un loc primordial în Spitalul Sfântul Sava, echipamentele de ultimă generație și specialiștii spitalului reușind să reducă la maximum posibil suferința pacienților. Spitalul Sfântul Sava are saloane speciale pentru îngrijire paliativă, supravegheate permanent și dotate cu oxigen medical. Sunt și 18 saloane, cu câte 2 paturi, cu sistem de monitorizare a funcțiilor vitale, în regim de terapie intensivă.

Pe lângă îngrijirea paliativă, Spitalul Sfântul Sava este specializat în recuperare medicală. Din 2018, când a fost dat în folosință, până astăzi, Spitalul Sfântul Sava înregistrează cele mai bune rezultate în recuperarea medicală, pentru orice tip de afecțiune motorie rezultată în urma accidentelor, atacurilor vascular-cerebrale, intervenții chirurgicale, boli degenerative etc. 

”Spre deosebire de perioada copilăriei, adolescenței și a primei tinereți, acum reușesc să dau noi vieți celor ce-mi trec pragul. La Spitalul Sfântul Sava, salvăm tineri cărora li se dau foarte puține șanse să mai poată merge vreodată. Le spun copiii mei, pentru că le dăruiesc toată dragostea mea de mamă și vreau să-i văd mergând din nou pe cei care rămân paralizați după accidente rutiere, pe cei care vin cu scleroză multiplă, pe cei care din cauza unor bacterii intraspitalicești ajung la noi paralizați de la gât în jos. Ce bucurie mai mare pot să am decât să-i văd plecând acasă pe picioarele lor, chiar dacă în unele cazuri e nevoie și de doi ani de terapie zilnică?! Pe George, un tânăr de 22 de ani, l-am luat dintr-un spital public în stare vegetativă. Mișca doar ochii. Acum își îngrijește singur copila. Vine la noi de două ori pe an pentru întreținere. Și mai am exemple. Toți sunt copiii mei.” 

Pe lângă ”mama” pacienților tineri din Spitalul Sfântul Sava, Alina Ion este și mamă naturală: are două fiice, ambele studente la medicină, care lucrează deja în spitalul familiei. ”Fetele mele vor fi medici buni, empatici, apropiați de bolnavi, cu sufletul și gândul la ei, pentru că ele așa au fost crescute: cu dragoste pentru pacienții suferinzi și cu ambiția de a le alina suferințele. Cu oamenii bolnavi nu poți lucra fără empatie, căci nu ești constructor, să lucrezi cu fier și cu piatră. Ești salvator de vieți și de suflete!”, spune Alina Ion, psiholog de profesie. 

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro  

https://spitalulsfantulsava.ro/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/ 

http://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/fizioterapie/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează