G4Media.ro

Agricultorii italieni: România trimite 15.000 de muncitori sezonieri pe câmpurile din regiunea…

Agricultorii italieni: România trimite 15.000 de muncitori sezonieri pe câmpurile din regiunea Veneto/ Ordonanța militară numărul 7 permite zboruri charter pentru transportul muncitorilor sezonieri

„Autoritățile de la București au aprobat trimiterea a peste 15.000 de muncitori sezonieri pe câmpurile agricole din regiunea Veneto, în nordul Italiei”. Asociația Coldiretti (nr Confederația italiană a cultivatorilor direcți) salută, cu satisfacție, vestea sosirii forței de muncă din România, transmite publicația italiană Wine News.

UPDATE 19.26: Ambasada României la Roma confirmă că a existat o discuție a ambasadorului George Bologan cu ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova, însă precizează că nu în cadrul acestei întâlniri s-a semnat un acord privind sosirea în  Italia a 15.000 de muncitori sezonieri români.

”Dialogul dintre ambasadă și asociațiile de producători agricoli a avut ca singur scop sprijinirea lucrătorilor români din Italia, având în vedere prezența în Peninsulă a unor cetățeni români care au fost afectați de restrângerea activității economice, în contextul COVID-19.  În cadrul acestor discuții, nu au fost avansate propuneri de cifre și nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români, ambasada neavând o astfel de atribuție”, a precizat ambasada într-un comunicat de presă.

România este dispusă să colaboreze cu Italia în ce privește forța de muncă românească în Italia, dar în  limitele ordonanțelor emise de Guvern pentru combaterea epidemiei.

”Ambasadorul a sugerat autorităților italiene, în cadrul discuției, să aibă în vedere și forța de muncă română deja prezentă în Italia, ținând cont de posibilitatea de a redirecționa cetățenii români care au rămas fără o sursă de venit, în contextul COVID-19, către oportunitățile de muncă în domeniul agricol”, a precizat sursa citată.

____________________________________________________________________

Știrea inițială:

Publicația a calificat informația drept ”o gură de oxigen” venită după întâlnirea care a avut loc, luni după-amiază, între ambasadorul României în Italia, George Bologan și ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova. Cel mai Înalt reprezentant diplomatic de la Bucureștiului a confirmat că „România este alături de Italia și există disponibilitatea de a găsi soluții” și că „agricultura rămâne o opțiune pentru solicitanții de locuri de muncă”.

 • Nota Redacției: România a adoptat pe data de 4 aprilie ordonanța militară nr 7, care prevede următoarele la articolul 10:  (1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale.

Dar, totuși, drumul este încă lung, muncitorii din România reprezintă cea mai prezentă comunitate din Cizmă, iar cei 15.000 de muncitori care vor sosi, chiar dacă importanți, vor satisface doar parțial o nevoie prezentă la scară națională, mai scrie publicația italiană.

Nu trece nicio zi în care să nu se lanseze o nouă alarmă din lumea agricolă, cu asociațiile agricole în frunte.

„Facem un ultim apel către factorii de decizie din politică pentru a găsi soluții urgente la problema lipsei de forță de muncă de pe câmpuri. Nu mai avem timp, riscăm ca produsul să nu ajungă pe rafturi în următoarele săptămâni”, explică Giorgio Mercuri, președintele Alianței Cooperativelor Agroalimentare din Italia.

Alianța Cooperativelor Agroalimentare a propus o mai mare flexibilitate în sistemul de vouchere, dar și relocarea personalului angajat în sectoare care sunt în prezent staționare.

„În fața tuturor apelurilor fără răspuns, trebuie doar să invităm factorii de decizie politici la responsabilitate, deoarece subestimează în mod evident problema lipsei de forță de muncă în mediul rural. Știm că ministrul Politicilor Agricole, Teresa Bellanova, lucrează neobosit în aceste zile pentru a deschide „culoare verzi” pentru a facilita intrarea în Italia a muncitorilor străini. Apreciem efortul său, dar, din păcate, situația pe câmpuri nu se îmbunătățește”, a subliniat Mercuri.

Dar este și o problemă de „sistem”. De fapt, Mercuri subliniază că „dacă este adevărat că în Italia există încă prea multe zone nedeclarate cu mii de muncitori fără protecție de securitate socială, este la fel de adevărat că, din păcate, există și mii de oameni care decid să se oprească la numărul total anual de 51 de zile lucrătoare, preferând indemnizația de șomaj chiar și atunci când locuri de muncă sunt la fel de multe ca în aceste săptămâni”.

Sursa: Wine News/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Stimati români când cele 15.000 de persoane care urmeaza s- a vina in Italia pertru a lucra ca si sezonieri dupa care intorcându-se acasa vor purta cu ei virusul ,nu trebuie s-a veniti si sa v-a plânge-ti ca diaspora a introdus din noi virusul in România. Autoritatile au impus societati izolamentul pentru impedirea raspândirii virusului pe de o parte iar pe de alta parte sunt de acord cu iesirea persoanelor din tara când in Toata lumea este declarata PANDEMIA.????

  • Nu-i obliga nimeni pe oameni sa plece la munca.
   * Inafara de intorcându-se, toate celelalte cuvinte scrise cu linuta se scriu legat.

  • Si locutiunea prepozitionala IN AFARA se scrie numai in afara.

  • Ciprian /Vali – nu v-a sta bine parerea mea ,problema voastra ….parerile voastre nu au nimic de-a face cu atricolul redactiei…….

  • L-am corectat pe Ciprian.Doar asa invatam.La tine nu am ce corecta,esti perfect/a ! :)))))))

 2. În timpul ăsta pământul nostru este necurat și noi cumpărăm legume de import. Bravo, popor de slugi!

  • Din nefericire sau fericire suntem in Uniunea europeană și trebuie să fim solidari.
   Vina este a lipsei de măsuri administrative și a descurajarii inițiativelor locale.
   Vechiul sistem cooperatist prin implementarea de public/privat prin atragerea de fonduri europene și schimbarea domeniului de activitate reprezintă o soluție.
   Redeschiderea vechilor combinate si înmulțirea irigatiilor.
   Dar pentru asta ai nevoie de un proiect larg național.

  • Cum v-ati dori,d-le profesor?Sa-i ajutam pe italieni numai la numaratul mortilor si incinerarea acestora?! Oamenii ne-au cerut ajutorul,doar atat.

 3. Salut !
  Ia sa-i trimita statul printr-o agentie ! Adio sclavi romani pe plantatiile din Italia !
  In Italia, minca la negru este larg raspandita, mai ales in agricultura ; vai de mama lor, 20 intr-o baraca, le iau actele, sa nu poata pleca in alta parte.
  Samsarii romani, sunt acum extrem de ocupati.
  Bietii de sclavi , imi pare rau sa le zic asa, nu au nicio protectie sociala, nimeni nu stie cati si inde sunt!

 4. Neaparat sa le garanteze ca ii readuc si acasa, de Paste! pe toti cei 15 mii. Si apoi, sa ii lase sa plece inapoi, si apoi iarasi acasa, de 1 mai (muncitoresc).

 5. Totusi,acesti aventurieri daca se vor infecte cu cov19 se vor repatria pe cheltuiala statuluo roman?
  Fara asigurări de sanatate, cu minte putina chiar sunt lasati spre infectare?
  Ceva imi scapa!

 6. Carne de tun e romanul, nu-l protejeaza nimeni ca nu are cine, nu exista stat, exista doar un simulacru

 7. Așa apară Klaus interesele românilor, trimițându-i în țări cu risc maxim.
  Bravo! România lucrului bine făcut!

 8. Buna seara!Credeti ca ma puteti lămuri:statul român a cheltuit cu transportul aviatic o sumă de bani care,nu este cunoscută pentru ,a repatria o parte din Diaspora abandonată de țările care acum îi recheama!!!!Unii au fost carantinati la hoteluri de 4-5 stele sau au fost tratati in diverse spitale ROMANESTI in contextul in care nu au platit contributii pentru sanatate in ROMANIA!!!!Acum sunt transportati inapoi in statele din care au venit,pe BANII cui???Dar care a fost scopul acestor cheltuieli si de ce au venit daca pleaca iar!!!DNA ce face???Sau doar când este doamna Dănilă au tupeu sa ridice acte guvernamentale???Noi cei carora ni se distrug afaceri,ni se reduc salarii DE CE trebuie să asistăm la aceasta mascarada de cheltuieli INUTILE????Vine Diaspora,pleacă Diaspora ,noi…rămânem prostii care deconteaza?????

 9. pe noi ne tin in case, ne-au inchis fortat clientii, plati n-am mai avut din februarie, bani nu ne dau ca daca ai lucrat pe srl nu te califici, concediile medicale din 2018 nu le-au platit desi e SITUATIE DE URGENTA si aloca pana la 2% din PIB…si trimit zeci de mii de romani la munca inapoi in zone ROSII! baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, voi sunteti sanatosi?! cat ne mai vindeti strainilor, tradatorilor!

 10. Fals!

  Romania nu trimite pe nimeni, nicaieri!
  Cei 15.000 de sezonieri pleaca in Italia de bunavoie.

 11. Buna ziua!Pe bune Lână?Au avut voie să fie transportați dintr-o localitate în altă,în contextul ordonanțelor militare???3 persoane,declarație???Tu pe cine reprezinti???Si la Cluj,formele unde erau când se adunau oamenii în contextul restricțiilor?DNA nu se autosesizeaza ?Sau doar în cazul Dancila,Pintea,”ciuma rosie”!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.