G4Media.ro

Acţiunile Advanced Micro Devices şi Intel au scăzut cu până la 4%…

Sursa foto: Unsplash / Anne Nygård

Acţiunile Advanced Micro Devices şi Intel au scăzut cu până la 4% după informația că Beijingul cere să nu mai fie utilizate cipuri străine

Acţiunile Advanced Micro Devices (AMD) şi Intel au scăzut vineri cu până la 4% şi au tras indicele american Dow Jones la minumul anului 2024, după ce The Wall Street Journal a scris că China ordonă celor mai mari operatori de telecomunicaţii din ţară să nu mai utilizeze cipuri străine, relatează CNBC, transmite News.ro.

Oficialii chinezi au emis directiva la începutul acestui an pentru ca sistemele de telecomunicaţii să înlocuiască procesoarele de bază non-chineze până în 2027, potrivit WSJ, citând oameni familiarizaţi cu problema.

Articolul afirmă că directiva va afecta AMD şi Intel. Acţiunile ambelor companii s-au tranzacţionat în scădere cu până la 4%, vineri.

Intel a refuzat să comenteze. AMD nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

China a reprezentat 27% din veniturile Intel în 2023, devenind cea mai mare piaţă a companiei. AMD a generat 15% din vânzări în China, inclusiv în Hong Kong, anul trecut.

Dependenţa lor de China subliniază importanţa continuă a celei de-a doua mari economii din lume, în ciuda reglementărilor SUA care vizează reducerea exporturilor de cipuri către ţară şi a eforturilor Chinei de a fi mai puţin dependentă de tehnologia străină.

China a stabilit în decembrie noi linii directoare pentru a elimina cipurile americane de pe computerele şi serverele guvernamentale, blocând folosirea procesoarelor de la AMD şi Intel, a relatat luna trecută Financial Times.

În octombrie 2022, SUA au instituit reguli menite să limiteze accesul Chinei la cipurile americane avansate, în special la cele critice pentru tehnologia inteligenţei artificiale.

La sfârşitul anului trecut, SUA au anunţat noi restricţii pentru a preveni vânzarea mai multor cipuri AI către China, încercând să înlăture lacunele percepute în regulile anterioare.

AMD nu a reuşit să obţină aprobarea SUA pentru un cip AI pe care l-a proiectat pentru China şi va trebui să solicite o licenţă de export, a relatat Bloomberg luna trecută.

Se pare că Intel a rezistat presiunilor AMD de a pune capăt vânzării de cipuri pentru laptopuri în valoare de sute de milioane de dolari către compania chineză de telecomunicaţii Huawei, sancţionată de SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu sunt in stare sa fabrice niciun fel de procesor. In loc sa recunoasca sanctiunile SUA ei pretind ca refuza sa le mai foloseasca 🙂 Ce clowni 🙂