G4Media.ro

Financial Times: Slovacii dezbat dacă Fico va căuta răzbunare după tentativa de…

Sursa foto: Facebook/Viktor Orbán

Financial Times: Slovacii dezbat dacă Fico va căuta răzbunare după tentativa de asasinat/ Premierul slovac ar putea încerca să înăbușe criticii și să îl imite și mai mult pe Viktor Orbán

În timp ce Robert Fico se recuperează după atentatul șocant asupra sa, slovacii se întreabă ce fel de lider va ieși din această experiență aproape de moarte, scrie Financial Times. Va întoarce premierul foaia sau va căuta să se răzbune și să-și consolideze controlul asupra puterii?.

Fico a fost împușcat de la mică distanță săptămâna trecută în ceea ce autoritățile au descris ca fiind un atac motivat politic. Duminică, ministerul de interne a declarat că este posibil ca atacatorul, care a fost reținut la fața locului, să nu fi acționat singur, așa cum se credea anterior. Starea premierului s-a stabilizat după două intervenții chirurgicale în urma împușcăturilor.

Tentativa de asasinat i-a uimit pe slovaci și a răsunat pe întreg continentul cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Parlamentul de la Bratislava a fost suspendat, iar principalele partide au cerut oprirea temporară a campaniei pentru votul pentru UE.

„Oamenii se concentrează acum asupra faptului dacă Fico își poate reveni, dar apoi vor dezbate ce va face el în continuare”, a declarat Matej Kováč, consultant politic.

„Am văzut orice fel de schimbări și înțelegeri pe care Fico le-ar putea face și cred că este cel mai talentat politician al nostru, dar până acum și-a folosit acest talent mai mult pentru a fi la putere decât pentru a menține o viziune pe termen lung pentru țară.”

În octombrie, politicianul favorabil Moscovei și-a început cel de-al patrulea mandat de premier într-o coaliție greu de gestionat, formată din trei partide, condusă de partidul său Smer. Profitând de sentimentul pro-rusesc de lungă durată din țară, Fico a criticat sancțiunile UE împotriva Moscovei și a cerut o soluționare negociată a războiului din Ucraina – o linie a Kremlinului.

Fico, în vârstă de 59 de ani, este membru al parlamentului din 1992 și a dominat politica internă de când Slovacia a aderat la UE, în urmă cu două decenii. El a contribuit la alimentarea diviziunilor din cadrul societății slovace, în timp ce a încheiat înțelegeri de culise cu diferite partide pentru a prelua puterea.

Deși Fico a fost comunist înainte de căderea Zidului Berlinului și a poziționat Smer ca fiind teoretic social-democrat, el s-a transformat într-un conservator naționalist. La alegerile generale de anul trecut, el a dus o campanie anti-UE, anti-Ucraina și anti-migrație.

Însă, de când a revenit la putere, nu a încercat să blocheze ajutorul UE pentru Kiev, în contrast puternic cu aliatul său Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei. De asemenea, guvernul său a permis companiilor de apărare private din Slovacia să trimită mai multe arme în Ucraina.

Pe plan intern, însă, Fico l-a imitat pe Orbán în privința mai multor politici, luând măsuri pentru a-și înăbuși criticii din mass-media, societatea civilă și forțele de ordine. Aceste măsuri au stârnit critici din partea Bruxelles-ului, a grupurilor pentru drepturile omului și a opoziției liberale, care au avertizat cu toții împotriva faptului că țara se îndreaptă într-o direcție autoritară precum Ungaria vecină.

Miercuri, Fico a fost împușcat chiar în momentul în care parlamentul dezbătea un plan controversat de reformare a postului public de televiziune RTVS, pe care îl acuză că are o înclinație liberală. Alții avertizează că reforma ar eroda independența editorială a RTVS.

Fico are un lung istoric de atacuri verbale la adresa jurnaliștilor, dar, spre deosebire de Orbán, el nu s-a folosit de perioada anterioară la putere pentru a crea o presă loială, a declarat Balazs Jarábik, un fost oficial slovac care lucrează în prezent la Institutul pentru Științe Umane din Viena. Acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe.

În campania sa electorală, Fico a alimentat resentimentele antiliberale, acuzând mass-media mainstream că este prea deferentă față de partidele pro-UE care au fost la putere înaintea lui, a spus Jarábik. Odată ce își va reveni, premierul și-ar putea duce la bun sfârșit misiunea de a alinia radiodifuzorul de stat la guvernul său.

De asemenea, majoritatea aflată la guvernare face presiuni pentru adoptarea unei legi despre care criticii spun că va lua măsuri drastice împotriva finanțării străine și va stigmatiza ONG-urile care o primesc – într-o mișcare care amintește de represiunea din Ungaria împotriva figurilor din opoziție și a grupurilor pentru drepturile civile care au legături financiare cu Occidentul.

În februarie, guvernul slovac a închis o agenție anticorupție, în ciuda avertismentelor de la Bruxelles cu privire la impactul pe care îl va avea asupra statului de drept și la riscul de a pierde accesul la fondurile UE.

Unii oficiali europeni se tem că Fico ar putea deveni o forță mai perturbatoare și în cadrul NATO, la fel ca Orbán, care a întârziat aderarea Finlandei și Suediei. Înainte de atentatul împotriva sa, Fico s-a alăturat liderului ungar în opoziția față de olandezul Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO.

Cu toate acestea, până în prezent, Fico s-a dovedit a fi mai compromițător în viața privată decât în aparițiile sale publice pugnate, a declarat un oficial UE de rang înalt, adăugând că premierul slovac „cu siguranță nu era în liga lui Orbán”.

Împușcătura de miercuri nu este primul moment de cumpănă pentru Fico. În 2018, el a fost forțat să demisioneze din funcția de premier pe fondul protestelor în masă din cauza uciderii unui jurnalist și a logodnicei sale. Reporterul, Ján Kuciak, investiga legăturile dintre politicienii Smer și crima organizată.

„Fico știe cum să navigheze în ape dificile, dar 2018 l-a lăsat complet șocat de cât de brusc a fost forțat să plece”, a declarat un diplomat occidental la Bratislava.

„El face acum calcule inteligente și oportuniste combinate cu răzbunarea față de cei care l-au înlăturat, printre care se numără o listă lungă de jurnaliști, procurori și activiști ai societății civile.”

Alți oficiali UE din capitala slovacă încă speră că premierul nu va merge până la capăt cu Orbán.

„Când Fico a revenit la putere, unii au spus că acum va fi al doilea Orbán, dar există încă un decalaj clar între ceea ce spune pentru publicul său intern și ceea ce face, așa că nu este o poveste în alb și negru”, a declarat un oficial UE. „Cred că este foarte conștient de faptul că Slovacia depinde de banii UE, așa că nu va merge complet împotriva normelor UE și nu va încerca să controleze totul în fiecare domeniu.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...