G4Media.ro

Tatuarea ochilor: experții avertizează asupra riscurilor operațiilor de schimbare a culorii

sursa foto: Pexels

Tatuarea ochilor: experții avertizează asupra riscurilor operațiilor de schimbare a culorii

De la planșele cu unt la dansurile virale, social media a generat o mulțime de mode, dar experții au avertizat împotriva celei mai recente tendințe: tatuarea ochilor, scrie The Guardian.

Procedura, cunoscută sub numele de keratopigmentare, este o dezvoltare recentă și poate fi folosită în scopuri terapeutice pentru a îmbunătăți aspectul ochilor. Acest lucru poate include pentru persoanele care au rămas cu cicatrici pe partea frontală transparentă a ochiului, cunoscută sub numele de cornee, ca urmare a unei infecții, boli sau răniri, sau care au aniridie, o afecțiune în care irisul nu s-a format corespunzător.

Cu toate acestea, experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că procedura devine o tendință estetică populară, influencerii postând videoclipuri TikTok în care sunt supuși unei intervenții chirurgicale pentru a-și schimba permanent culoarea ochilor – adesea din maro în albastru sau verde.

@cc_plus_ It’s called keratopigmentation and yes, it does change your eye color permanently #tiktokscience #tiktokviral #eyes #eyecolor #pigmentation #aesthetic #aestheticsurgery ♬ Science – ZydSounds

Alex Day, consultant chirurg oftalmolog și oftalmolog la spitalul privat de oftalmologie Moorfields din Londra, a declarat că procedura nu este disponibilă din motive pur estetice în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că cei care doresc să își tatueze ochii tind să meargă în străinătate.

Dar, a adăugat el, pot apărea probleme în lunile care urmează, cu potențiale complicații, inclusiv orbire.

„Aceștia sunt oameni care au ochi sănătoși, nu au probleme cu ochii lor, iar apoi merg și fac o procedură pur [din motive cosmetice] care ar putea avea implicații uriașe pe termen lung în ceea ce privește sănătatea ochilor și vederea, care îi va afecta pentru tot restul vieții”, a spus el.

Keratopigmentarea presupune, de obicei, administrarea unui anestezic local pacientului înainte ca un chirurg să facă o tăietură în cornee cu ajutorul unui laser sau al unui ac. Aceasta creează o mică pungă în care sunt injectați pigmenții. Acești pigmenți maschează culoarea naturală a irisului, care este în mod normal vizibilă prin corneea transparentă, ceea ce duce la o schimbare aparentă de culoare.

Deși Alex a declarat că el însuși nu a văzut încă pacienți care să fi fost supuși acestei proceduri, schimbarea culorii ochilor este o tendință în creștere pe rețelele de socializare, ceea ce a dus la îngrijorarea specialiștilor în oftalmologie că vor urma probleme.

Nu este prima dată când au fost ridicate îngrijorări cu privire la tatuarea ochilor. În ianuarie, Academia Americană de Oftalmologie a emis avertismente cu privire la keratopigmentarea și o altă tehnică de schimbare a culorii ochilor, cunoscută sub numele de operație de implantare a irisului, menționând că procedurile prezintă riscuri serioase de pierdere a vederii și complicații.

În cazul keratopigmentării, acestea includ sensibilitatea la lumină, deteriorarea corneei care ar putea duce la pierderea vederii, infecții, scurgeri de colorant în ochi și reacții la colorant care duc la inflamații.

„Pacienții care se gândesc la aceste proceduri doar din motive estetice trebuie să cântărească aceste riscuri grave în raport cu câștigul potențial”, a declarat organizația.

Alex a precizat că au existat, de asemenea, rapoarte privind necesitatea unor retușuri de culoare, adăugând că persoanele care doresc să își schimbe culoarea ochilor ar fi mai bine să folosească lentile de contact colorate. Cu toate acestea, el a spus că este important ca acestea să fie prescrise și eliberate de un specialist în lentile de contact care a examinat persoana respectivă, mai degrabă decât să fie cumpărate online.

Avertismentele vin în contextul în care primul congres mondial dedicat keratopigmentării este programat să aibă loc luna aceasta în Spania.

Jorge Alió, profesor și președinte al catedrei de oftalmologie de la Universitatea Miguel Hernández din Spania, care este președintele conferinței și care a dezvoltat procedura, a declarat că scopul evenimentului este de a genera protocoale chirurgicale bazate pe dovezi privind utilizarea terapeutică și cosmetică a keratopigmentării.

Alió a adăugat că există o cerere din ce în ce mai mare pentru această intervenție chirurgicală din motive cosmetice, dar, deși uneori este prezentată ca fiind o procedură cu caracter similar cu utilizarea lentilelor de contact colorate, Alió a avertizat că nu este cazul.

„Procedura ar trebui să fie efectuată numai de către chirurgi corneeni cu o pregătire adecvată și bine instruiți din punct de vedere medical, cu cunoștințe despre criteriile de selecție a pacienților, despre complicații și despre pigmenții care trebuie utilizați”, a spus el, adăugând că nu toți pigmenții sunt siguri și stabili atunci când sunt injectați în interiorul corneei.

Cu toate acestea, Alió nu s-a opus ca chirurgii cu expertiza corespunzătoare să ofere tehnica unor pacienți selectați în scopuri exclusiv cosmetice. Într-adevăr, Alió însuși a efectuat cercetări în acest domeniu.

„Fiecare inovație este disruptivă și controversată”, a spus el.

În final, Alex a declarat că nicio intervenție chirurgicală care are ca scop schimbarea culorii ochilor sănătoși nu s-a dovedit a fi sigură. „Nimeni nu ar trebui să își riște vederea supunându-se unei intervenții chirurgicale pentru a-și schimba culoarea ochilor”, a spus el.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...