G4Media.ro

Africa de Sud cere Curții Internaționale de Justiție să ordone Israelului să…

Sursa foto: International Court of Justice (icj-cij.org)

Africa de Sud cere Curții Internaționale de Justiție să ordone Israelului să pună capăt ofensivei de la Rafah

Africa de Sud a cerut Curții Internaționale de Justiție (CIJ) să ordone de urgență Israelului să pună capăt asaltului de la Rafah, să oprească campania militară din Gaza și să permită accesul anchetatorilor și jurnaliștilor internaționali în teritoriu, transmite The Guardian.

În cadrul unei audieri la tribunal, avocații Africii de Sud au extins o solicitare scrisă pentru ca judecătorii să emită un ordin de urgență pentru a opri ofensiva în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza.

Aceștia au argumentat că, după șapte luni de război, care a ucis peste 35.000 de persoane și a transformat o mare parte din Gaza în dărâmături, amploarea suferinței este atât de intensă încât este nevoie de o încetare totală a focului pentru ca populația disperată să primească alimente, medicamente și alte ajutoare.

Africa de Sud a cerut, de asemenea, accesul reporterilor și al investigatorilor de crime de război în Gaza, pentru a colecta și păstra dovezi ale unor potențiale crime de război.

Joi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „Bătălia de la Rafah” în sudul Fâşiei Gaza este „decisivă” pentru Israel.

Această bătălie, lansată la 7 mai, este „o luptă care va decide multe lucruri în această campanie”, a declarat premierul, potrivit unui comunicat, adresându-se soldaţilor din zona Rafah. Bătălia nu vizează „numai batalioanele rămase” ale Hamas, ci şi „lacunele şi rutele de aprovizionare” ale acestora.

Este „un moment dificil”, a adăugat el la câteva ore după anunţul morţii a cinci militari israelieni ucişi miercuri din greşeală, într-un incident din nordul Fâşiei Gaza, când un tanc israelian i-a confundat cu luptători.

Dar „acţiunea voastră ajută să puneţi capăt” bătăliei (…)”încheind-o vom face un mare pas spre înfrângerea inamicului”, a spus premierul israelian.

Armata israeliană afirmă că desfăşoară operaţiuni militare ţintite însoţite de bombardamente din 7 mai la Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.

De la începerea războiului din Fâşia Gaza, 278 de soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa, potrivit forţelor armate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. de rusi nimic?