G4Media.ro

UPDATE Un complet de trei judecători al Înaltei Curți se va pronunța…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Un complet de trei judecători al Înaltei Curți se va pronunța în 14 iunie asupra contestaţiei privind legalitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei

Update: Contestația privind legalitatea rechizitoriului si a probelor din dosarul Revoluției se va judeca în 14 iunie 2024, de către completul de trei judecători al instanței supreme, potrivit informațiilor G4Media.

Articol inițial: Un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se va pronunţa asupa contestaţiei privind legalitatea rechizitoriului în cazul Revoluţiei, ca urmare a opiniilor divergente ale celor doi judecători din completul desemnat cu soluţionarea acţiunii lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, potrivit unei informări a înaltei Curți.

După trei amânări, miercuri, 15 mai 2024, în şedinţa camerei de consiliu de la Înalta Curte s-a decis definitiv “repunerea cauzei pe rol în vederea judecării acesteia în complet de divergenţă”.

Pe data de 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti  a ”constat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii: – Iliescu Ion, fost preşedinte al României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii (…)”.

Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind repartizat unui complet de doi judecători, potrivit art. 53, alin. (1), lit. b) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a ÎCCJ.

În 8 martie 2024, completul ÎCCJ a rămas să se pronunţe asupra contestaţiei celor trei inculpaţi.

Conform art. 354, alin. (5) Cod procedură penală, în situaţia în care în cadrul completului de judecată nu se poate întruni majoritatea ori unanimitatea, judecarea cauzei se reia în complet de divergenţă.

Context

În august 2022, Parchetul General l-a trimis în judecată pe fostul președinte Ion Iliescu în Dosarul Revoluției din 1989. Iliescu e acuzat de infracțiuni contra umanității, la fel ca și Gelu Voican Voiculescu – fost vicepremier apropiat de Iliescu, și generalul Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare.

Este a doua încercare a Parchetului General de a trimite în instanță Dosarul Revoluției. Precedenta tentativă a fost invalidată de judecători, care au retrimis dosarul la parchet.

Ion Iliescu are 94 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. punem pariu ca pe iliescu il salveaza CCR?

  2. Poate este vorba de un complot si nu de un complet…
    Justitia a format in general comploturi impotriva cetatenilor acestei tari

  3. Văa fi trimis înapoi la procurori pentru refacere, pune cineva pariu împotriva acestei intuiții?