G4Media.ro

Un traficant ”pocăit”: ”Roma consumă două tone de cocaină pe lună. Și…

Sursa foto: Unsplash

Un traficant ”pocăit”: ”Roma consumă două tone de cocaină pe lună. Și îi place cea venită din Bolivia” / Se obțin într-un an peste 2 miliarde de euro doar în Roma din traficul de cocaină

Fabrizio Capogna s-a predat autorităților după ce mai bine de 20 de ani s-a ocupat de traficul de droguri.

Conform acestuia, Roma, capitala Italiei,  are o slăbiciune irepresibilă pentru cocaină, sau Lady White, cum i se spune în jargon. „Două tone de cocaină pe lună ajung în oraș”, spune el, citat de cotidianul La Repubblica.

Capogna nu este un nume oarecare în sistemul roman al traficului de narcotice. Până în urmă cu doar câteva luni, Fabrizio Capogna a purtat rangul de ofițer de rang înalt al crimei capitoline, un mare cunoscător al pieței de cocaină, una dintre cele mai puternice narcotice din Orașul Etern. Un traficant în vârstă de 40 de ani s-a predat justiției, iar acum mărturisirile sale îngrozesc lumea interlopă din Urbe, care este speriată de dezvăluirile sale. În același timp, Capogna descrie o Capitală niciodată sătulă de praf alb.

Dar nu este doar o chestiune de cifre, nu este doar o cantitate industrială care se abate ca un potop asupra orașului și îngrașă conturile bancare ale unei infracțiuni din ce în ce mai feroce. Aparent, nasurile romanilor sunt rafinate, nări atât de rafinate încât cer tot ce e mai bun pe care plantațiile sud-americane îl pot oferi.

„Preferata pieței din Roma este cocaina boliviană, pentru că este mai pură și mai proaspătă”, i-a explicat Capogna, procurorului Francesco Cascini, la 13 decembrie 2023, procuror care alături de Mario Palazzi și Giovanni Musarò au deschis o anchetă pentru a combate traficul de droguri din Roma.

„Cocaina columbiană este mai diluată și ține mai puțin”, subliniază fostul narco.

Capogna este un râu în plină inundație, dând informații în detaliu. De exemplu, el relatează cum cele două ”supermarketuri de droguri” din capitală cunosc momente de glorie alternative. „În ultima vreme, San Basilio a scăzut în importanță, în timp ce Tor Bella Monaca și-a menținut întotdeauna cel mai mare număr de utilizatori. Încasările medii ale unei piețe de la Tor Bella (sunt 12 în total, n.r.) sunt de 10 mii de euro pe zi, iar în weekend ajung la 50 de mii de euro”, spune el.

Bărbatul explică, de altfel, cum calculele sale se referă exclusiv la pulberea albă, cea mai profitabilă, cea pe care el, ca angrosist, a ajutat-o ani de zile să se reverse în Roma, discutând de la egal la egal cu ndranghetiștii, gangsterii albanezi și temuții furnizori din America Latină.

„Nu cunosc detalii despre comerțul cu alte droguri decât cocaina, cum ar fi heroina, iarba sau fumatul”, a recunoscut el cu sinceritate în fața magistratului.

Aceasta este o afacere capabilă să stârnească apetitul celor mai feroce criminali și să atragă o violență uluitoare pentru a câștiga măcar o mică felie din tortul romanilor.

Dar când procurorul îl întreabă cu cât se vinde prețioasa cocaină la kilogram, el explică faptul că „variază” atât în funcție de „calitate”, cât și de „prețul de achiziție” în America de Sud. În cursul depoziției sale, însă, el intră în detalii și raportează cu cât o vindea pe kilogram. O cifră care fluctua între 27.000 de euro în cazul în care era „plătit imediat”, la livrare, și 30.000 de euro în ipoteza în care era „garantat” (plătit după vânzarea cu amănuntul).

Socotelile în mână, în cea mai economică dintre previziuni, și conform versiunii oferite de Capogna, „din cele două tone de cocaină pe lună” vândute cu ridicata, șefii traficului de droguri roman o cumpără pentru o valoare de aproape 55 de milioane la fiecare 30 de zile. Într-un an, este vorba de 660 de milioane de euro pentru 24 de tone de cocaină. Prețul la consumatorul final se ridică la cifre de neconceput și pe care, probabil, nicio întreprindere de pe piața legală capitolina nu este capabilă să le factureze.

De fapt, dacă un gram de pulbere albă produce pe kilogramul vândut consumatorului 80 de mii de euro – 80 de euro pe gram – înseamnă că romanii dependenți de cocaină cheltuiesc 160 de milioane de euro în fiecare lună, aproape 2 miliarde într-un an. Acesta este prețul general pe care Roma îl plătește pentru a se întâlni cu Lady White.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...