G4Media.ro

Rata inflației în Ungaria a crescut din nou, după 14 luni de…

sursa foto: Pixabay

Rata inflației în Ungaria a crescut din nou, după 14 luni de scădere / Prețurile la zahăr, servicii, produse farmaceutice și carburanți au crescut cel mai mult

După 14 luni de scădere, rata inflației în Ungaria a crescut din nou. Prețurile din Ungaria au crescut ușor în aprilie, după ce au scăzut timp de mai bine de un an: inflația anuală a fost de 3,7%, de la un minim de peste 3 ani de 3,6% în luna precedentă, potrivit Oficiului Central de Statistică din Ungaria. Comparativ cu luna martie, prețurile au crescut cu 0,7%, transmite Euronews.

Într-o comparație anuală, serviciile s-au scumpit cu 9,5%, în cadrul căreia chiriile au crescut cu 14%. Prețurile carburanților auto au costat cu 6,6% mai mult decât în urmă cu un an și cu 3,5% mai mult decât în luna precedentă.

Pe de altă parte, electricitatea, gazele și alți combustibili pentru uz casnic s-au ieftinit cu 4,5%. Prețurile băuturilor alcoolice și ale tutunului au crescut cu 3,8%, iar produsele farmaceutice s-au scumpit cu 7,3%.

Inflația alimentară, care a fost unul dintre principalii factori determinanți ai creșterii de două cifre a prețurilor în Ungaria pentru anul precedent, a scăzut recent considerabil, ajungând la 1% în aprilie. În cadrul acestei categorii, prețurile la zahăr au explodat cu peste 30%, iar cele la ciocolată și cacao cu 9,2%, dar prețurile la ouă au scăzut cu 20,3%, printre altele.

Inflația anuală de bază, care exclude elementele volatile, cum ar fi prețurile la alimente și energie, a fost de 4,1% în aprilie 2024, în scădere de la 4,4% în luna precedentă.

Această cifră este un factor cheie în procesul decizional al Băncii Naționale a Ungariei (MNB), care a început să reducă treptat rata de referință începând cu octombrie 2023.

Conform celor mai recente previziuni ale MNB, declinul actual al inflației de bază se va opri în al doilea trimestru din 2024 și se așteaptă ca aceasta să fluctueze între 4,5% și 5% pentru restul anului.

Ținta de inflație pe termen mediu a MNB se situează la 3%, dincolo de aceasta, există o zonă de toleranță suplimentară de 1%.

Prin urmare, relaxarea treptată a condițiilor monetare din Ungaria a continuat în aprilie, când banca centrală a redus rata dobânzii cu 50 de puncte de bază, până la 7,75%. Până la sfârșitul lunii iunie, piața se așteaptă ca această rată să se situeze în jurul valorii de 6,5-7%, însă analiza ING a avertizat că ritmul reducerilor ar putea încetini.

Între timp, guvernul ungar se așteaptă la o creștere a PIB-ului de 2,5% pentru acest an, înainte ca creșterea economică să accelereze la 4% în 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează