G4Media.ro

Particule minuscule de poluare cu plastic ar putea ajunge adânc în plămânii…

sursa foto: Pexels

Particule minuscule de poluare cu plastic ar putea ajunge adânc în plămânii noștri cu fiecare respirație

Particule minuscule de poluare cu plastic ar putea ajunge adânc în plămânii noștri la fiecare respirație pe care o facem, potrivit unei noi cercetări. Cunoscute sub numele de microplastice sau nanoplastice, un studiu realizat de Universitatea de Tehnologie din Sydney a folosit modele computerizate complexe pentru a afla ce se întâmplă atunci când respirăm aceste particule și în ce parte a corpului nostru ajung acestea.

„Poluarea atmosferică cu particule de plastic este acum omniprezentă, iar inhalarea este a doua cea mai probabilă cale de expunere a oamenilor”, spune autorul principal, Dr. Suvash Saha. Ingerarea orală, sau, cu alte cuvinte, mâncatul și băutul acestora, este cea mai frecventă cale de expunere.

Cercetările anterioare au arătat că microplasticele și nanoplasticele sunt răspândite atât în mediul exterior, cât și în cel interior, ceea ce înseamnă că este o problemă fără discriminare, transmite Euronews.

Ce determină locul în care materialele plastice ajung în plămâni?

Studiul a constatat că modelele de respirație joacă un rol în locul în care ajung aceste particule de plastic. Respirația rapidă, în care aerul trece rapid prin nas și gât, poate face ca particulele mai mari să fie prinse în tractul respirator superior.

O respirație mai lentă oferă particulelor mai mici – în special nanoplastice – mai mult timp pentru a călători mai adânc în sistemul respirator. Acestea pot ajunge potențial la structurile sensibile și delicate care se găsesc în adâncul plămânilor.

Forma poate conta, de asemenea, atunci când vine vorba de locul în care ajung aceste particule. Cercetările sugerează că fragmentele de formă neregulată ar putea să se strecoare mai bine printre mecanismele naturale de filtrare ale organismului.

Există anumite zone ale plămânilor în care este mai probabil ca materialele plastice să se acumuleze, ceea ce ar putea duce la probleme de sănătate.

Ce probleme de sănătate sunt legate de plasticele din plămâni?

Sursele primare ale acestor materiale plastice sunt fabricate în mod intenționat pentru o gamă largă de produse cosmetice și de îngrijire personală. Sursele secundare sunt fragmente create prin descompunerea unor produse din plastic mai mari, cum ar fi sticlele de apă sau hainele.

Cercetările sugerează acum cu tărie că aceste particule de plastic amplifică susceptibilitatea umană la o serie de afecțiuni pulmonare, inclusiv boala pulmonară obstructivă cronică, fibroza, dispneea (dificultăți de respirație), astmul și leziuni anormale în plămâni cunoscute sub numele de noduli de sticlă mată.

Dr. Saha subliniază faptul că există tot mai multe dovezi privind impactul microplasticelor și nanoplasticelor asupra sănătății respiratorii. Acest studiu poate contribui la furnizarea de informații esențiale pentru combaterea riscurilor potențiale și asigurarea unor intervenții eficiente în domeniul sănătății.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează