G4Media.ro

„Tratamentele faciale vampir” au fost legate de cazuri de HIV în Statele…

Foto: Captură video

„Tratamentele faciale vampir” au fost legate de cazuri de HIV în Statele Unite. Iată ce trebuie să știți despre acest tratament de înfrumusețare

Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce au beneficiat de proceduri de „tratament facial vampir” la un Centru medical de tratament și întreținere fără licență din New Mexico – informează Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor într-un raport de săptămâna trecută, marcând primele cazuri documentate de persoane care au contractat virusul prin intermediul serviciilor cosmetice cu ace, scrie Associated Press.

Funcționari federali din domeniul sănătății au declarat într-un nou raport că o investigație din 2018 până în 2023 asupra clinicii din Albuquerque, VIP Spa, a descoperit că aceasta aparent a reutilizat echipamente de unică folosință destinate unei singure utilizări, transmițând HIV clienților prin intermediul serviciilor sale prin intermediul sângelui contaminat.

CE ESTE UN TRATAMENT FACIAL VAMPIR? ESTE SIGUR?

Tratamentele faciale vampir, cunoscute oficial sub numele de tratamente faciale cu micro-ace cu plasmă bogată în trombocite, sunt proceduri cosmetice menite să întinerească pielea, conferindu-i un aspect mai tânăr și reducând cicatricile de acnee și ridurile, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

După ce se extrage sângele unui client, o mașină separă sângele în trombocite și celule. Plasma este apoi injectată în fața clientului, fie prin ace sterile de unică folosință de unică folosință, fie prin ace sterile de mai multe ori.

Tratamentele faciale vampir au câștigat popularitate în ultimii ani, deoarece celebrități precum Kim Kardashian au făcut public faptul că au primit această procedură.

Transmiterea HIV prin injectare nesterilă este un risc cunoscut al tratamentelor de înfrumusețare și al altor servicii, spun oficialii. În ciuda acestui fapt, Academia spune că tratamentele faciale vampir sunt în general sigure.

Oficialii din domeniul sănătății spun că centrele spa care oferă servicii de injectare cosmetică ar trebui să practice un control adecvat al infecțiilor și să țină evidența clienților pentru a ajuta la prevenirea transmiterii agenților patogeni care se transmit prin sânge, cum ar fi HIV.

ACEST PROCEDEU ESTE UTILIZAT ȘI ÎN ALTE PROCEDURI?

Injecțiile cu plasmă bogată în trombocite au fost inițial cele mai utilizate în domeniul medical pentru grefe osoase și osteoartrită, iar apoi au devenit populare în tratamentele cosmetice. Alte servicii, cum ar fi Botox și materiale de umplere a buzelor, sunt, de asemenea, administrate cu ace, la fel ca și tatuajele.

Deși această procedură funcționează pentru creșterea părului, utilizarea sa în scopuri de întinerire nu este aprobată de Food and Drug Administration, a declarat Zakia Rahman, profesor de dermatologie clinică la Universitatea Stanford.

Dar, pe măsură ce astfel de proceduri cresc în popularitate, a spus ea, este „important ca oamenii să știe și să înțeleagă că o procedură medicală ar trebui să fie efectuată într-un cadru medical”.

CUM AU FOST LEGATE CAZURILE DE HIV DE SPA?

Ministerul sănătății din New Mexico a fost notificat în vara anului 2018 că o femeie fără factori de risc HIV cunoscuți a fost diagnosticată cu o infecție cu HIV după ce a beneficiat de serviciile faciale vampir ale spa-ului în acea primăvară.

În timpul investigației, au fost găsite tulpini HIV similare la trei femei, toate foste cliente ale spa-ului. Dovezile au sugerat că contaminarea de la serviciile de la spa a dus la testele pozitive de infectare cu HIV pentru aceste trei paciente, potrivit raportului CDC.

O altă femeie, care a beneficiat, de asemenea, de servicii la spa, și partenerul ei sexual de sex masculin, care nu a frecventat spa-ul, au fost, de asemenea, depistați cu o tulpină HIV apropiată, dar diagnosticele HIV pentru acești doi pacienți „au fost probabil atribuite expunerii înainte de primirea serviciilor de injectare cosmetică”, a declarat CDC.

Oficialii din domeniul sănătății au găsit echipamente care conțineau sânge pe un blat de bucătărie, tuburi de sânge și injectabile neetichetate în frigider, alături de alimente și seringi neambalate care nu au fost aruncate corespunzător. Raportul CDC a precizat că un sterilizator cu aburi, cunoscut sub numele de autoclav – care este necesar pentru curățarea echipamentului care este reutilizat – nu a fost găsit la centrul spa.

MAI SUNT ȘI ALȚI PACIENȚI ÎN PERICOL?

Prin intermediul investigației Departamentului de Sănătate din New Mexico, aproape 200 de foști clienți ai spa-ului, precum și partenerii lor sexuali, au fost testați pentru HIV și nu au fost descoperite alte infecții.

Potrivit CDC, testarea gratuită rămâne disponibilă pentru cei care au frecventat anterior spa-ul.

„A avea o procedură medicală într-un cadru nemedical, cred că este cel mai mare pericol dintre toate”, a spus Rahman. „A avea acea reducere sau costul mai mic nu merită să-ți pui potențial viața în pericol”.

„Există o serie de proceduri și procese pentru a ne asigura că aceste tratamente sunt efectuate în siguranță și în medii medicale”, a spus ea. „Toate aceste lucruri sunt puse în aplicare pentru a reduce cu adevărat acest risc, iar atunci când sunt efectuate în condiții de siguranță, riscurile sunt extraordinar de scăzute.”

CE S-A ÎNTÂMPLAT CU PROPRIETARUL SPA-ULUI?

Fostul proprietar al VIP Spa, Maria de Lourdes Ramos de Ruiz, s-a declarat vinovată în 2022 la cinci capete de acuzare pentru practicarea medicinei fără licență, inclusiv pentru efectuarea tratamentelor faciale vampir fără licență.

Biroul ministerului justiției din New Mexico a declarat că Ramos de Ruiz a făcut, de asemenea, proceduri ilegale de injectare de plasmă și Botox.

Potrivit procurorilor, inspecțiile efectuate de departamentele de sănătate și reglementare și de licențiere ale statului au constatat încălcările codului, iar spa-ul a fost închis în toamna anului 2018, după ce a fost lansată ancheta.

Ramos de Ruiz a fost condamnată la o pedeapsă de 7 ani și jumătate închisoare, dintre care patru ani cu suspendare în cadrul unui termen de probă supravegheat, 3 ani și jumătate de închisoare și eliberare condiționată, potrivit documentelor judiciare. Raul A. Lopez, avocatul lui Ramos de Ruiz, nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează