G4Media.ro

O uriașă reptilă marină antică, lungă cât două autobuze, identificată în urma…

sursa foto: Facebook / Dr Dean Lomax - Palaeontologist

O uriașă reptilă marină antică, lungă cât două autobuze, identificată în urma descoperirii unor fosile

Oamenii de știință au identificat ceea ce a fost, probabil, cea mai mare reptilă marină care a înotat vreodată în mări – o creatură mai lungă decât două autobuze, transmite BBC.

Creatura a trăit în urmă cu aproximativ 202 milioane de ani, alături de dinozauri.

Maxilarul său fosilizat a fost găsit în 2016 de un vânător de fosile pe o plajă din Somerset, Marea Britanie. În 2020, un tată și o fiică au găsit un alt maxilar similar.

Experții spun acum că fosilele provin de la două reptile ihtiozaur gigant, care ar fi putut avea 25 de metri lungime.

Aceasta este mai mare decât un pliosaur uriaș al cărui craniu a fost găsit încastrat în stâncile din Dorset și a apărut în documentarul lui David Attenborough „The Giant Sea Monster”.

„Bazându-ne pe dimensiunea maxilarelor – unul dintre ele de peste un metru, iar celălalt de doi metri – putem calcula că întregul animal ar fi avut o lungime de aproximativ 25 de metri, cam cât o balenă albastră”, potrivit doctorului Dean Lomax, paleontolog la Universitatea din Bristol, care a scris articolul științific publicat miercuri.

Dar el spune că este nevoie de mai multe dovezi, cum ar fi un craniu și un schelet complet, pentru a confirma dimensiunea exactă a creaturii, deoarece până acum au fost găsite doar câteva fragmente.

Ihtiozaurul uriaș a dispărut în urma unei extincții în masă, iar ihtiozaurii care au trăit după aceea nu au mai atins niciodată dimensiunea enormă, a spus el.

Prima apariție a creaturii a avut loc în 2016, când vânătorul de fosile Paul de la Salle cerceta plajele din Somerset. El colecționează fosile de 25 de ani, după ce a fost inspirat de celebrul fosilist Steve Etches.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează