G4Media.ro

Bulgaria aşteaptă ca o firmă românească să transporte cele o sută de…

Sursa foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Bulgaria aşteaptă ca o firmă românească să transporte cele o sută de mașini blindate promise Ucrainei

Bulgaria așteaptă ca o firmă românească să stabilească programul de transport al celor 100 de transportoare blindate pe care Parlamentul bulgar a decis să le doneze Ucrainei, transmite agenția Sega, citată de Rador. Ministrul adjunct al apărării de la Sofia, Atanas Zaprianov, a făcut anunțul fără a da însă detalii despre compania românească.

Un deputat de opoziție a criticat guvernul de la Sofia că a pierdut deja trei luni de la decizia de a ajuta Ucraina cu blindate, arătând că e vorba despre o problemă de logistică.

„Procedura internă de scoatere din ţară a transportoarelor blindate nefolosite ale Jandarmeriei a fost finalizată, acestea au fost strânse într-un singur loc la Sofia. În ceea ce privește scoaterea acestui echipament din Bulgaria către Ucraina, da, încă mai este aici. Se aşteaptă ca o firmă românească să stabilească programul de scoatere a transportoarelor”, a spus ministrul adjunct Atanas Zaprianov.

„Finanțarea va fi 100% externă”, a subliniat viceministrul, dar a explicat că acest lucru încetinește procesele de livrare. De aceea, la Ministerul Apărării se discută introducerea unei finanțări naționale interne pentru accelerarea acestor procese

„Programul prezentat pentru următorii 10 ani ar trebui să fie aprobat de Adunarea Națională de la Sofia, pe lângă cele trei proiecte lansate pentru avioane, nave și Strykeri, vom putea lansa și proiectele pentru radarele 3D, pentru complexele de apărare de coastă. Bulgaria are ambiţia de a crea un sediu NATO care să fie situat la Sofia”, a comentat Zaprianov.

El a confirmat construirea unei baze NATO lângă Iambol. „Vorbim de o zonă din Bulgaria unde sunt căzărmi, unde va exista o dislocare internaţională. Această zonă de căzărmi va găzdui trupe, dar noi avem instalaţii, cum sunt aeroporturile, baze şi alte obiective, care sunt de asemenea obiective militare aflate în apropierea altor oraşe din Bulgaria”. a spus Zapriakov. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează