G4Media.ro

Victorie pentru natură în Kenya: Rinocerii negri revin în zone unde nu…

sursa foto: Pexels

Victorie pentru natură în Kenya: Rinocerii negri revin în zone unde nu au mai fost văzuți de zeci de ani

Activiștii pentru protecția mediului din Kenya sărbătoresc revenirea rinocerilor pe un platou ierbos unde nu au mai fost văzuți de zeci de ani, scrie ABC News.

Mutarea cu succes a 21 de rinoceri negri din est într-un nou adăpost le va oferi spațiu pentru a se înmulți și ar putea contribui la creșterea populației acestor animale aflate în pericol critic de dispariție. Aceasta a fost cea mai mare relocare de rinoceri din Kenya.

Rinocerii au fost mutați din trei parcuri care devin suprapopulate în fondul privat Loisaba Conservancy, unde turmele au fost exterminate de braconaj cu zeci de ani în urmă.

„Au trecut decenii de când rinocerii nu au mai umblat aici, aproape 50 de ani”, a declarat Daniel Ole Yiankere, responsabil cu securitatea din Loisaba. „Numărul lor a fost grav afectat de braconaj. Acum, ne concentrăm pe întinerirea acestui peisaj și pe a permite rinocerilor să se înmulțească, cu scopul de a readuce populația lor la splendoarea de odinioară.”

Deplasarea rinocerilor în condiții de siguranță reprezintă o provocare serioasă. Exercițiul de 18 zile a implicat urmărirea rinocerilor cu ajutorul unui elicopter și apoi împușcarea lor cu săgeți tranchilizante. Apoi, animalele – care cântăresc aproximativ o tonă fiecare – trebuie încărcate în spatele unui camion pentru a fi mutate.

Dezastrul aproape că a lovit la începutul efortului de relocare, când un rinocer tranchilizat s-a împiedicat într-un pârâu. Medicii veterinari și rangerii au ținut capul rinocerului deasupra apei cu o frânghie pentru a-l împiedica să se înece, în timp ce un medicament de inversare a tranchilizantului și-a făcut efectul, iar rinocerul a fost eliberat.

O parte dintre rinoceri au fost transferați din Parcul Național Nairobi și au făcut o călătorie de 300 de kilometri (186 de mile). Alții au venit din două parcuri mai apropiate de Loisaba.

Rinocerii sunt, în general, animale solitare și se simt cel mai bine pe teritorii mari. Deoarece numărul de exemplare din cele trei parcuri din care au fost mutați rinocerii a crescut, oficialii din domeniul vieții sălbatice au decis să mute o parte dintre aceștia în speranța că vor fi mai fericiți și vor avea mai multe șanse să se înmulțească.

David Ndere, expert în rinoceri la Kenya Wildlife Service, a declarat că rata de reproducere a rinocerilor scade atunci când sunt prea mulți pe un teritoriu.

„Prin îndepărtarea unor animale, ne așteptăm ca populația de rinoceri din acele zone să crească”, a declarat Ndere. „Și apoi reintroducem acea populație fondatoare de cel puțin 20 de animale în zone noi”.

Loisaba Conservancy a declarat că a dedicat aproximativ 25.000 de hectare noilor sosiți, care sunt un amestec de masculi și femele.

Kenya a avut un succes relativ în revigorarea populației de rinoceri negri, care a scăzut de la aproximativ 20.000 de exemplare în anii 1970 la sub 300 la mijlocul anilor 1980 din cauza braconajului, potrivit conservatorilor, ceea ce a generat temeri că animalele ar putea fi eliminate complet din țară. Kenya are în prezent aproximativ 1.000 de rinoceri negri, a treia populație ca mărime, după Africa de Sud și Namibia.

În lume au mai rămas puțin peste 6.400 de rinoceri negri sălbatici, toți în Africa, potrivit organizației Save the Rhino.

Tom Silvester, directorul general al Loisaba Conservancy, a declarat că planul Kenyei este de a ajunge la 2.000 de rinoceri negri în următorul deceniu.

 

„Odată ce vom avea 2.000 de indivizi, vom fi stabilit o populație care ne va da speranța că i-am readus din pragul dispariției”, a spus el.

Autoritățile kenyene spun că au relocat peste 150 de rinoceri în ultimul deceniu.

O încercare de a muta 11 rinoceri în 2018 s-a încheiat cu un dezastru, când toate animalele au murit la scurt timp după mutare.

Zece dintre rinoceri au murit din cauza stresului, a deshidratării și a foametei intensificate de otrăvirea cu sare, în timp ce se străduiau să se adapteze la apa mai sărată din noul lor cămin, au constatat investigațiile. Celălalt a fost atacat de un leu.

De atunci, au fost create noi directive pentru capturarea și mutarea rinocerilor în Kenya. Silvester a declarat că au fost efectuate teste privind calitatea apei la Loisaba.

Kenya găzduiește, de asemenea, ultimii doi rinoceri albi nordici rămași pe planetă. Cercetătorii au declarat luna trecută că speră că ar putea salva această subspecie după ce au creat un embrion în laborator dintr-un ovul și spermă colectate anterior de la rinoceri albi și l-au transferat într-o femelă surogat de rinocer negru. Sarcina a fost descoperită la o autopsie postmortem după ce mama surogat a murit din cauza unei infecții.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează