G4Media.ro

Președintele senegalez Macky Sall amână pe termen nelimitat alegerile prezidențiale/ A făcut…

sursa foto: Unsplash/ Imani Bahati

Președintele senegalez Macky Sall amână pe termen nelimitat alegerile prezidențiale/ A făcut anunțul cu doar câteva ore înainte de începerea campaniei oficiale

Președintele Macky Sall a anunțat sâmbătă amânarea pe termen nedefinit a alegerilor prezidențiale programate pentru 25 februarie, cu doar câteva ore înainte de începerea campaniei oficiale, anunță france24.com.

Într-un discurs adresat națiunii, Sall a declarat că a semnat un decret care abolește o măsură anterioară care stabilea data, în timp ce legislatorii investighează doi judecători ai Consiliului Constituțional a căror integritate în procesul electoral a fost pusă la îndoială. „Voi începe un dialog național deschis pentru a reuni condițiile pentru un scrutin liber, transparent și incluziv”, a adăugat Sall, fără a oferi o nouă dată.

Este pentru prima dată când Senegalul amână un scrutin prezidențial. Cele patru tranziții la putere prin intermediul urnelor, în mare parte pașnice, de la independența față de Franța în 1960, i-au construit reputația de a fi una dintre cele mai stabile democrații din Africa de Vest.

Luna trecută, Consiliul Constituțional a aprobat 20 de candidați, dar a descalificat zeci de alți candidați din cursă, inclusiv liderii opoziției Ousmane Sonko și Karim Wade.

Sall a declarat în repetate rânduri că va preda puterea la începutul lunii aprilie câștigătorului votului. După ce a anunțat că nu va candida pentru un al treilea mandat de președinte, Sall l-a desemnat pe premierul Amadou Ba, din partidul său, ca fiind viitorul său succesor.

Anchetă privind Consiliul Constituțional

Parlamentul senegalez a aprobat miercuri o comisie de anchetă privind funcționarea Consiliului Constituțional – organismul care finalizează lista de candidați și anunță câștigătorul alegerilor.

Mulți deputați din partidul președintelui au votat în mod neașteptat în favoarea anchetei, alimentând speculațiile că aceștia ar putea încerca să amâne un vot pe care se tem că îl vor pierde.

Campania pentru înființarea unei anchete a fost lansată de candidatul descalificat Wade. Acesta a acuzat doi dintre cei șapte membri ai Consiliului Constituțional că au legături cu candidații la președinție, inclusiv cu premierul Amadou Ba, susținut de președintele demisionar.

Înainte de discursul președintelui, influenta Ligă a Imamilor și Predicatorilor din Senegal a avertizat sâmbătă asupra pericolelor amânării și a făcut apel direct la președintele Sall să ia măsuri pentru a evita alimentarea instabilității.

„Orice încercare de a amâna alegerile ar fi plină de riscuri inutile”, a declarat aceasta într-un comunicat. „Întrucât Senegalul este stabil din toate punctele de vedere și este pe drumul cel bun pentru alegeri, cea mai înțeleaptă decizie a șefului statului ar fi să facă tot posibilul pentru a se asigura că au loc alegeri libere și transparente”.

Alegătorii senegalezi trebuie să aleagă un succesor al președintelui Sall, care nu candidează pentru un al treilea mandat. Pentru prima dată în istoria Senegalului, președintele în exercițiu nu se află pe buletinul de vot. Succesorul său ales cu grijă, premierul Amadou Ba, se numără printre cei 20 de candidați autorizați de consiliul constituțional să candideze.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează