G4Media.ro

O cetate de secol XIII din Bihor, ajunsă acum o ruină, va…

sura foto: Facebook/ Primaria Alesd

O cetate de secol XIII din Bihor, ajunsă acum o ruină, va fi reabilitată / Proiect de peste 12 milioane de lei, bani din PNRR

Monument istoric Cetatea Piatra Șoimului din satul bihorean Peștiș, atestată documentar din anul 1242, dar ajunsă acum o ruină, va fi reabilitată de Primăria Aleșd, transmite Bihoreanul.

Miercuri, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare și reabilitare a Cetății Șinteu, cum mai este ea cunoscută de localnici, a fost semnat de primarul Ioan Todoca cu asocierea de firme care a câștigat licitația (Euras SRL, Procad Business SRL și Addconcept SRL).

Valoarea lucrărilor este de 12,4 milioane lei, bani pe care orașul Aleșd îi primește din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Șantierul trebuie încheiat până în vara anului 2026, termen până la care constructorii trebuie să consolideze zidurile șubrezite și care riscă să se prăbușească, să completeze zidăria lipsă, să consolideze porțiunile surpate și fundațiile și alte lucrări similare, pentru refacerea cetății. De asemenea, se va amenaja o potecă de acces spre monumentul aflat pe un deal din satul Peștiș, dar și alei în incinta cetății.

Articolul complet pe Bihoreanul

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. As vrea sa vad o imagine a hartii Romaniei punctata cu locurile in care se reabiliteaza cetati, biserici, monumente, cladiri de patrimoniu, folosind bani EU, PNRR. Ca stiri rele despre cum nu se reabiliteaza tot aud, citesc si ele vin din capitala, in timp ce dinspre Sud si Est nu se aude nimic. Nu-i bai, sunt ardelean dar aceasta fragmentare a Romaniei pe toate planurile este ingrijoratoare. Unii da si altii ba, iar daca cei din Sud si Est sunt lipsiti de initiativa locala, de know-how, sufocati de coruptie de clan per judet sau oras, atunci trebuie compensat intr-un fel prin politici centrale de dezvoltare echilibrata.