G4Media.ro

Situație dificilă în Republica Moldova: Școli și grădinițe închise, zboruri anulate, zeci…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Situație dificilă în Republica Moldova: Școli și grădinițe închise, zboruri anulate, zeci de localități fără curent

Din cauza ninsorilor abundente, în Republica Moldova școlile și grădinițele sunt închise până joi, transmite RFI, citată de Rador. Luni mai multe zboruri au fost anulate, mii de oameni au rămas fără curent electric. Între timp, meteorologii au anunțat că Codul portocaliu de ninsori, viscol și ger devine cod galben de ninsoare pe întreg teritoriul țării.

Guvernul anunță că toate instituțiile statului sunt mobilizate pentru a gestiona situația legată de ninsori.

Meteorologii atenționează că până pe 10 ianuarie se prevăd condiții complicate ale vremii, din cauza ciclonului polar care a lovit R. Moldova. Luni, toată ziua ninge puternic (7-15 l/m2). Pe drumuri s-a format ghețuș, iar pe firele firele electrice și copaci s-a depus lapoviță. Pe 9 – 10 ianuarie temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5 -10°C. Astfel că temperatura va ajunge la -18 grade Celsius.

Între timp, Guvernul R.Moldova anunță că au fost intensificate activitățile prin localități cu antrenarea mijloacelor de tehnică disponibilă. Pe drumurile naționale se atestă creșterea fluxului de transport spre capitală. Cele mai mari cantități de zăpadă au căzut în Chișinău și Bălți. Se circulă cu dificultate pe anumite drumuri din raioanele Leova, Orhei, Sîngerei, Rezina, Hîncești, Nisporeni și Ungheni, anunță autoritățile.

Toate punctele de trecere a frontierei sunt funcționale, pe teritoriile și drumurile de acces spre acestea sunt practicabile.

În mun. Chișinău, str. Hristo Botev 11/2, în spatele blocului, a căzut un copac de aproximativ 3 metri și a lovit trei copii. Unul dintre ei a fost preluat de ambulanță.

Poliția activează în regim de alertă, reieșind din condițiile climaterice. Pe parcursul zilei de luni, la Poliție au fost înregistrate 53 apeluri 112 privind situații de risc.

Trasee drumuri blocate nu sunt, deși se circulă dificil în special pentru camioane, în unele cazuri fiind limitată deplasarea acestora pentru perioade determinate de timp.

În total, la lucrările de prevenire și lichidare a consecințelor situațiilor excepționale sunt antrenate 3032 de persoane (salvatori – 418, polițiști – 1020, carabinieri – 203, polițiști de frontieră – 123, medici, ambulanța – 1000, drumari – 152, Premier Energy – 80, RED Nord – 36) și 975 de mijloace speciale.

Luni, au fost înregistrate 60 de accidente rutiere. 180 de unități de transport au fost deblocate, inclusive 2 ambulanțe și 5 microbuze de rută. În 205 cazuri, echipajele au intervenit în localități.

Administrația de Stat a Drumurilor îndeamnă șoferii să evite mai multe trasee naționale cum ar fi Chișinău – Hîncești, în apropiere de localitatea Fundul-Galbenei, se circulă cu mare dificultate, R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni, în regiunea serpentinei de la Cornești, circulația este parțial sistată pe direcția Chișinău (mașinile nu pot urca dealul de la Cornești); R16 Bălti – Făleşti – Sculeni, localitatea Bocșa din raionul Fălești, deplasarea camioanelor este imposibilă. Acestea sunt stopate pe dreapta până la intervenția utilajelor speciale.

În ceea ce privește programul de muncă, în zilele următoare, șefii de instituții vor face ordine interne și vor informa angajații despre necesitatea de a se prezenta la birou sau aplicarea regimului la distanță, precizează autoritățile.

Potrivit SA „RED-Nord”, în jur de 11500 de persoane din 40 de localități din Florești, Rezina și Sîngerei au rămas fără curent electric. 6137 de consumatori din 15 localități din Raionul Rezina au fost reconectați la rețeaua de energie electrică. În zona de operare a Premier Energy Distribution, au fost reconectați 4122 de consumatori, însă 10500 de consumatori din 26 de localități rămân fără energie electrică în raioanele Orhei, Telenești, Nisporeni și Criuleni.

Totodată, Aeroportul Internațional Chișinău anunță că din cauza vântului lateral și a precipitațiilor sub formă de ninsoare densă, procedurile de degivrare a aeronavelor nu pot fi efectuate. Prin urmare, decolarea aeronavelor a fost temporar suspendate. Călătorii care au programate zboruri pentru 8 ianuarie sunt îndemnați să verifice din timp graficul zborurilor, dat fiind că mai multe curse au fost amânate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Pe 7 ianuarie, Guvernul a activat o celulă de criză pentru a coordona și gestiona resursele în vederea abordării situației actuale. Autoritățile recomandă cetățenilor să se informeze doar din surse oficiale pe care se publică informații actualizate despre starea drumurilor, condițiile de trafic și regimul de lucru al tuturor instituțiilor. ”În cazul în care ați decis să porniți la drum, vă îndemnăm să păstrați în portbagajul mașinii nisip, lopată și lanțuri. În situații de risc, apelați Serviciul 112”, este îndemnul autorităților pentru cetățeni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează