G4Media.ro

Fără precedent: Opoziţia din Spania cere Comisiei Europene să sancţioneze încălcarea statului…

Sursa foto: © Esteban Martinena Guerrero | Dreamstime.com

Fără precedent: Opoziţia din Spania cere Comisiei Europene să sancţioneze încălcarea statului de drept, la fel ca în România, Ungaria şi Polonia / Despre premierul Pedro Sanchez: Un Viktor Orban al sudului

Liderul Partidului Popular Spaniol (PP), Alberto Núńez Feijóo, a cerut miercuri Comisiei Europene să se pronunţe asupra controversatei legi prin care premierul socialist spaniol Pedro Sanchez le-a oferit separatiştilor catalani o lege de amnistie în schimbul susţinerii lui pentru un nou mandat de prim-ministru, relatează presa spaniolă, citată de Agerpres. E fără precedent ca un mare partid din Spania să ceară arbitrajul Bruxellesului într-o chestiune ce ține de politica internă.

Cererea popularilor spanioli vine pe fondul tensiunilor crescânde din societate după ce guvernul socialist Sanchez a anunțat proiectul de lege privind amnistia, care i-ar oferi la schimb voturile necesare construirii unei majorități guvernamentale cu separatiștii catalani.

Calificându-l pe Sanchez drept un „Viktor Orban al sudului Europei”, liderul popularilor spanioli a apreciat că respectiva lege ar trebui să impună din partea Bruxellesului acelaşi gen de acţiuni la care acesta a recurs în cazul preocupărilor legate de statul de drept în România, Ungaria sau Polonia. „Aşa a făcut în Polonia, în România şi în Ungaria, iar cazul nostru nu este radical diferit de cele din aceste ţări”, a estimat Núńez Feijóo.

O comparaţie similară a făcut şi eurodeputatul popular spaniol Esteban González Pons. „Cazul cel mai asemănător a fost în România în 2019, când un guvern socialist a încercat să adopte o lege a amnistiei care i-ar fi amnistiat pe politicienii socialişti condamnaţi pentru corupţie”, a exemplificat eurodeputatul de dreapta spaniol.

Partidul Socialist Muncitoresc spaniol (PSOE) al lui Sanchez s-a clasat pe locul al doilea la alegerile legislative anticipate din 23 iulie, în urma Partidului Popular, dar a reuşit în cele din urmă să obţină o susţinere majoritară în legislativ în urma unui acord cu micile partide regionale, în special basce şi catalane.

Preţul acestui acord prin care Sanchez îşi păstrează postul de premier a fost însă trimiterea către parlament a unui proiect de lege care le oferă amnistia separatiştilor catalani participanţi la tentativa de secesiune din 2017, inclusiv lui Carles Puigdemont, premierul catalan de la acea vreme şi care apoi a fugit din Spania pentru a nu fi arestat şi judecat.

Acest acord a provocat furia opoziţiei, reprezentate de formaţiunea conservatoare Partidul Popular (PP) şi de partidul de extremă dreapta Vox, dar şi a opiniei publice, demonstraţii masive împotriva lui Sanchez având loc duminică în toată Spania. Opoziţia îi reproşează premierului socialist că prin legea de amnistiere a separatiştilor catalani a recurs la o manevră „cinică” pentru a se menţine la putere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează