G4Media.ro

La cererea familiilor îndoliate, Spania creează un registru pentru copiii care au…

Foto: Pixabay.com

La cererea familiilor îndoliate, Spania creează un registru pentru copiii care au murit înainte să se nască / Feministele critică măsura

Bebelușii care mor înainte de naștere – dar au avut o perioadă de gestație mai mare de șase luni – trebuie să fie înscriși și pot avea un nume în registrul civil spaniol. Feministele spun că este un atac frontal la adresa dreptului femeilor la avort, scrie Euronews.

În a 31-a săptămână de sarcină, inima Corei, copilul pe care îl purta Noelia Sánchez, a încetat să mai bată.

I s-a spus că a fost o moarte subită intrauterină, fără să știe vreodată motivul real al acesteia. După vești, durerea a fost foarte intensă.

„A fost foarte mult redusă la tăcere de cei din jurul meu. M-au iubit, dar nu au înțeles. Nimeni nu s-a gândit la Cora ca fiind fiica mea, pentru ei a fost un avort”, a declarat Sánchez pentru Euronews.

„Mi-au spus că nu o pot avea în starea civilă pentru că s-a născut fără viață și numele ei nu poate fi înregistrat”.

Totul este pe cale să se schimbe după ce a fost adoptată o nouă lege, în urma solicitărilor din partea asociațiilor pentru pierderea sarcinii.

De acum înainte, bebelușii care mor înainte de naștere – dar au avut o perioadă de gestație mai mare de șase luni – trebuie să fie înscriși și pot avea un nume în dosarul de stare civilă. În acest scop, țara a creat un nou registru pentru „declararea copiilor morți înainte de naștere”.

Înainte de schimbare, bebelușii care au murit după luna a șasea de sarcină erau înscriși în așa-numitul „Fișier al sarcinilor pierdute”, fără posibilitatea de a fi numiți sau identificarea ambilor părinți.

„Aceasta este o mare realizare pentru familii. A trebuit să-mi înregistrez fiica ca făt feminin a Noeliei Sánchez și a fost foarte dureros. Ea nu este făt, este fiica mea. Această măsură nu are efect juridic, dar este dă pace emoțională”, spune Sánchez.

„Unul dintre lucrurile care m-au durut cel mai mult a fost că nu m-au recunoscut ca mamă, când m-am simțit ca așa. Fiica mea a ajuns la gunoi. Pentru ei era deșeuri chirurgicale și asta a fost oribil”.

„Validarea numelui și prenumelui bebelușului este, de asemenea, o validare a doliului”, adaugă ea.

În februarie anul trecut, după ani de luptă, Congresul Deputaților a aprobat modificarea legii Partidului Socialist, cu voturile tuturor grupurilor politice, cu excepția partidului de extremă dreaptă Vox.

Un pas „revoltător” înapoi

Mai multe organizații feministe și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că, deși noua lege nu este direct în conflict cu dreptul actual la avort, este un prim pas către recunoașterea cerințelor istorice ale grupurilor pro-avort.

„Acesta este primul pas spre recunoașterea fătului ca persoană. Este un atac frontal asupra dreptului femeilor la avort, pentru că astăzi îl poți înregistra după șase luni de sarcină, dar mâine ar putea fi doar trei luni și săptămâna după aceea. ar putea dura o săptămână”, a declarat pentru Euronews Núria González, un avocat specializat în drepturile omului și bioetică.

„Legea este foarte clară. O persoană este un bebeluș care se naște viu și iese din uter”, adaugă ea.

Modificarea legii nu contravine dreptului actual la avort, care îl permite până în săptămâna a 22-a de sarcină, întrucât amendamentul prevede că pot fi înregistrați doar bebelușii născuți morți în vârstă de șase luni.

Nici nu consideră că cel născut mort căruia i se dă numele devine persoană juridică, dar pentru colectivele feministe a-i da o identitate înseamnă a echivala moartea sa cu cea a unei ființe umane.

Cu toate acestea, statisticile arată că una din patru sarcini nu are ca rezultat o naștere vie, iar familiile spun că simt că, dând un nume copiilor lor, sunt recunoscute.

„Nu este un pas înapoi. Cu această lege, nimeni nu te va obliga să dai un prenume și un prenume, este o alegere liberă”, spune Sánchez.

„Pentru mine, cel mai important lucru este că fiecare familie poate să-și găsească pacea. Cred că este o aberație faptul că ni se refuză un nume pentru copilul nostru atunci când avem nevoie de asta”, adaugă ea.

Cu toate acestea, organizațiile feministe susțin că a da un nume nu ajută familiile să-și depășească durerea.

„Ceea ce avem nevoie este îngrijire psihologică și să ne asigurăm că aceste femei au dreptul la concediu de maternitate la fel ca mama unui copil născut viu, pentru a putea jeli în liniște”, spune avocatul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează