G4Media.ro

Cenzura presei în Rusia: 22 de jurnaliști sunt încarcerați în prezent, un…

Sursa: pexels.com

Cenzura presei în Rusia: 22 de jurnaliști sunt încarcerați în prezent, un record conform datelor „Reporteri fără frontiere”

Arestarea reporterului american Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, a scos la iveală realitatea crudă a libertății presei în Rusia, care devine rapid unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnaliști, scrie publicația The Moscow Times.

Potrivit datelor organizației internaționale pentru libertatea presei Reporteri fără frontiere (RSF), 22 de jurnaliști sunt în prezent încarcerați în Rusia pentru activitatea lor, aceasta fiind cea mai mare cifră de când grupul a început să colecteze date.

Iar numărul jurnaliștilor încarcerați este posibil să crească pe măsură ce Rusia înăsprește legile draconice de cenzură din timpul războiului. Aproape săptămânal apar noi relatări despre jurnaliști reținuți pentru munca lor.

În timp ce mulți dintre reporterii și editorii încarcerați provin din orașe regionale din Rusia și nu au beneficiat de prea multă atenție din partea presei în cazurile lor, alții, precum Gershkovich, sunt bine cunoscuți.

The Moscow Times a compilat poveștile a nouă jurnaliști care sunt în prezent încarcerați în Rusia pentru că și-au făcut meseria.

Jurnalista și activista siberiană Maria Ponomarenko a fost condamnată în februarie la șase ani de închisoare pentru încălcarea legilor de cenzură din timpul războiului din Rusia.

Editorul Chernovik, o publicație independentă de top din Daghestan, republică din Caucazul de Nord, Abdulmumin Gadzhiev, a fost arestat în iunie 2019 sub acuzația de participare și finanțare a unei organizații teroriste. El nu a fost încă judecat.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat luna trecută în timp ce lucra la un reportaj în orașul Ekaterinburg din Munții Ural, fiind acuzat de spionaj.

Fondatorul și redactorul-șef al publicației de știri BlogSochi, Alexandr Valov, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru extorcare de fonduri în decembrie 2018.

Jurnalist premiat și tată a cinci copii, Mihail Afanasiev a fost arestat în luna aprilie a anului trecut sub acuzația de răspândire de „știri false” despre forțele armate ale Rusiei.

Reporter de război la mai multe ziare rusești de top, care a lucrat ulterior pentru agenția spațială de stat Roscosmos, Ivan Safronov a fost condamnat în septembrie la 22 de ani de închisoare pentru trădare.

Serghei Mihailov, cofondator și redactor-șef al Listok, un organ de presă independent din republica Altai din sudul Siberiei, se află în custodia poliției din aprilie anul trecut pentru încălcarea legilor rusești privind cenzura în timp de război.

Un jurnalist ucrainean din Crimeea anexată de Rusia, Vladislav Esipenko, a fost condamnat anul trecut la șase ani într-o închisoare rusă și acuzat de colaborare cu serviciile secrete ucrainene.

Dmitri Gromovoi, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat sub acuzația de trafic de droguri în iulie 2020, în orașul industrial Chelyabinsk din Munții Ural din Rusia. La momentul arestării sale, Gromovoi făcea un reportaj despre legăturile dintre ofițerii locali de narcotice și vânzările de droguri online.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează