G4Media.ro

Sentimentul anti-rusesc se amplifică în Armenia, un aliat tradițional al Moscovei în…

Foto: Captură video

Sentimentul anti-rusesc se amplifică în Armenia, un aliat tradițional al Moscovei în Caucaz

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat unde de șoc în fosta Uniune Sovietică, iar partenerii tradiționali ai Moscovei caută aliați în altă parte. Armenia, care, timp de decenii, s-a bazat pe Rusia pentru sprijin militar și economic și găzduiește chiar o bază militară rusă, servește ca o ilustrare cheie a diminuării influenței regionale a Moscovei, relatează AFP.

Mulți din Armenia spun astăzi că nu pot ierta Rusia pentru că s-a eschivat de la responsabilitatea de a apăra țara de Azerbaidjanul vecin, cu care au purtat două războaie pentru controlul enclavei disputate Nagorno-Karabah.

Cel mai recent conflict dintre cele două națiuni din Caucazul de Sud din 2020 a dus la înfrângerea Armeniei și la pierderea teritoriului pe care îl controla de ani de zile.

În timpul celor șase săptămâni de lupte, care au făcut mii de victime, Turcia a sprijinit militar Azerbaidjanul, în timp ce Armenia a fost lăsată să se confrunte singură cu un inamic mult mai puternic.

Kremlinul a intervenit doar pe cale diplomatică, președintele rus Vladimir Putin intermediind un acord de încetare a focului și desfășurând forțe de menținere a păcii pentru a supraveghea armistițiul fragil.

În Armenia, mișcarea a fost văzută ca o umilință națională. Frustrarea față de Moscova s-a adâncit după ce Azerbaidjanul a blocat singurul coridor terestru dintre Karabah și Armenia la mijlocul lunii decembrie.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan s-a plâns deschis lui Putin de „problemele” cu forțele ruse de menținere a păcii din Karabah și a făcut apel la comunitatea internațională să ajute la prevenirea „genocidului”.

În ianuarie, Armenia a renunțat la planurile de a găzdui exerciții pentru Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianță militară condusă de Moscova. Însă, până în prezent, Armenia a refuzat să părăsească complet CSTO.

Un mandat internațional de arestare pe numele lui Putin, emis în martie în legătură cu războiul din Ucraina, a sporit tensiunile dintre Moscova și Erevan.

Rusia a avertizat Armenia să nu ratifice tratatul fondator al Curții Penale Internaționale, ai cărei membri ar trebui să efectueze arestarea dacă Putin pune piciorul pe teritoriul lor.

În același timp, Armenia a înregistrat un aflux de zeci de mii de ruși după ce Kremlinul a anunțat mobilizarea în septembrie.

Dar, în timp ce rușii obișnuiți sunt bineveniți în țară, starea de spirit împotriva elitelor de la Moscova se schimbă în mod palpabil.

„Majoritatea covârșitoare a elitelor armene este antirusească”, a declarat analistul politic Hakob Badalyan. Dar traiectoria viitoare a Armeniei nu este clară, iar mulți analiști spun că mica țară nu își poate permite să părăsească OTSC.

„Moscova s-a abținut de la a lua partea în conflict din considerente pragmatice”, a declarat analistul rus independent Konstantin Kalachev, adăugând că Rusia nu dorește să își afecteze legăturile cu Turcia, patronul Azerbaidjanului. „În orice caz, Armenia nu are unde să se ducă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...