G4Media.ro

PSD salută intervenţia ministrului Bogdan Aurescu pentru deschiderea dialogului diplomatic privind exporturile…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

PSD salută intervenţia ministrului Bogdan Aurescu pentru deschiderea dialogului diplomatic privind exporturile de cereale din Ucraina

PSD a salutat răspunsul prompt al ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu la solicitarea de a deschide dialogul diplomatic cu Ucraina în privinţa unui acord de suspendare temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul aplicat în Polonia, relatează News.ro.

„Ministrul Agriculturii din România este pregătit să abordeze acest subiect cu omologul său ucrainean, imediat după parcurgerea protocoalelor diplomatice dintre ministerele de externe dintre cele două ţări”, mai arată comunicatul de presă al social-democraţilor.

În acest context, PSD îşi exprimă încrederea că Ministerul Afacerilor Externe şi Reprezentanţa Permanentă a României de pe lângă Uniunea Europeană vor susţine, în cadrul reuniunii din 19 aprilie 2023 a „Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre de pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER), propunerea înaintată de Ministerul Agriculturii din România în privinţa activării măsurii de salvgardare accelerată, respectiv suspendarea temporară a scutirii de taxe pentru produsele ucrainene în statele membre afectate grav de exportul de cereale din Ucraina, fără însă a se limita culoarele de tranzit către alte ţări, mai indică sursa citată.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit joi, cea de-a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de ministere de externe, în cadrul căreia a fost adoptată o declaraţie comună care se axează pe tematica de securitate şi care arată că Marea Neagră reprezintă o regiune importantă de interes strategic pentru securitate.

Şeful diplomaţiei române a evocat totodată facilitarea, de către ţara noastră, a exportului a aproape 15 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să ofere întregul sprijin posibil Ucrainei în acest sens, în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, atât timp cât va fi necesar.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat preocuparea Guvernului României de a găsi soluţii pentru problemele întâmpinate de fermierii români ca urmare a intrării pe piaţa română a produselor ucrainene şi a subliniat importanţa asigurării riguroase a trasabilităţii produselor care tranzitează România, pentru a se asigura că toate produsele agricole destinate statelor terţe care intră în România vor ieşi din ţara noastră spre destinaţiile stabilite din alte state.

De asemenea, evocând discuţiile în curs între ministrul agriculturii din Polonia şi ministrul agriculturii din Ucraina pe acelaşi subiect cu privire la produsele agricole ucrainene care intră pe piaţa polonă, a susţinut, în discuţia cu ministrul Kuleba, necesitatea identificării prin dialog bilateral a unor soluţii practice.

Ministrul Dmytro Kuleba a propus, în acest context, ca Ministerele Agriculturii din Ucraina şi România să între în dialog direct pe acest subiect, ministerele de externe urmând să faciliteze aceste discuţii între ministerele competente de linie. La scurt timp după discuţia telefonică, ministrul Kuleba a confirmat disponibilitatea deplină a ministrului ucrainean al agriculturii în acest sens.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. „Ministrul Agriculturii din România este pregătit să abordeze acest subiect cu omologul său ucrainean, imediat după parcurgerea protocoalelor diplomatice dintre ministerele de externe dintre cele două ţări”. Haholii au împopistrat-o: KK (Kormoran Killer) va lovi din nou necrutator!