G4Media.ro

Un activist rus care documentează pierderile din Ucraina spune că a fugit…

Sursa Foto: kavkaz-uzel.eu

Un activist rus care documentează pierderile din Ucraina spune că a fugit din țară / Vitaly Votanovsky a descoperit și a publicat informații despre locurile speciale de înmormântare a mercenarilor din grupul Wagner uciși în Ucraina

Un activist rus care a documentat pierderile Rusiei în războiul din Ucraina a fost nevoit să părăsească țara după ce autoritățile au deschis două dosare penale împotriva sa, a relatat miercuri postul local de știri Protokol, citată de The Moscow Times.

„Am părăsit Rusia. Încep o nouă viață”, a declarat Vitaly Votanovsky, citat de canalul de știri VCHK-OGPU Telegram, cu privire la plecarea sa din Rusia.

Votanovsky, un veteran militar din orașul Krasnodar, situat în sudul țării, a fost unul dintre primii bloggeri care a descoperit și a publicat informații despre locurile speciale de înmormântare a mercenarilor din grupul Wagner uciși în Ucraina pentru cei peste 3.000 de abonați ai săi de pe Telegram.

Activistul a descoperit un total de 1.400 de morminte ale luptătorilor Wagner în regiunea Krasnodar și în republica vecină Adygeya.

Investigațiile sale au ajutat la elucidarea identităților soldaților recrutați de faimoasa grupare de mercenari, inclusiv ale cetățenilor străini.

Materialele publicate de Votanovsky au provocat, de asemenea, luna trecută, un conflict public între șeful Wagner, Evgheni Prigozhin, și oficialii locali din regiunea Krasnodar, care au încercat să interzică înmormântarea luptătorilor Wagner în cimitirele locale.

Votanovsky a fost reținut în repetate rânduri pentru că a fotografiat mormintele și pentru că s-a pronunțat împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. De asemenea, el a fost obligat să plătească mai multe amenzi administrative pentru încălcarea legilor de cenzură din timpul războiului din Rusia.

Dar ultimele acuzații aduse împotriva sa, care includ „discreditarea” repetată a armatei ruse și cooperarea cu o organizație „indezirabilă”, înseamnă că activistul s-ar putea confrunta cu până la cinci ani de închisoare în Rusia.

Vatanovski a declarat că intenționează să obțină rezidența într-un stat UE, dar a promis că se va întoarce în Rusia după schimbarea regimului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează