G4Media.ro

VIDEO Serbia, sub presiunea Uniunii Europene, pentru normalizarea relațiilor cu Kosovo

Sursa Foto: Facebook/ Aleksandar Vucic

VIDEO Serbia, sub presiunea Uniunii Europene, pentru normalizarea relațiilor cu Kosovo

Serbia suportă presiuni occidentale pentru a-şi normaliza relaţiile cu Kosovo, în special din partea europenilor care pun în balanţă procesul său de aderare la UE, a declarat luni preşedintele sârb Aleksandar Vucic, notează Agerpres.

Preşedintele sârb a afirmat că s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţi ai Uniunii Europene, Franţei, Germaniei, Italiei şi Statelor Unite, care susţin o normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo şi cu această ocazie i-a lansat un ultimatum.

„Au spus: trebuie să accepţi acest plan, altfel va trebui să te confrunţi cu o întrerupere a procesului european de aderare, o oprire şi retragere a investiţiilor, precum şi o serie de măsuri economice şi politice care vor face mult rău Republicii Serbia”, a spus Vucic în cursul unei conferinţe de presă, difuzată la televiziune.

„Serbia trebuie să rămână pe calea UE, altfel vom fi pierduţi din punct de vedere economic şi politic”, a recunoscut preşedintele. „Nu voi accepta, în calitate de preşedinte, să fim singuri şi izolaţi”, a spus el.

El a adăugat că parlamentul sârb ar urma să examineze această propunere şi a menţionat un posibil referendum pe această temă.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că reuniunile de la Pristina şi Belgrad s-au concentrat pe „propunerea de normalizare a relaţiilor”. „Am insistat asupra beneficiilor considerabile pentru ambele părţi pe care le-ar aduce un progres în privinţa acestei propuneri”, a spus el.

Vucic este de părere că aceste presiuni puternice sunt o consecinţă a „noului context geopolitic” născut din invazia Ucrainei de către Rusia. „Ei urmăresc o politică de înfrângere a Rusiei şi orice piedică trebuie eliminată”, a adăugat el.

Belgradul şi-a depus candidatura de aderare la UE în decembrie 2009, iar negocierile de aderare au început în 2013.

Kosovo a solicitat în decembrie statutul de candidat pentru aderarea la UE.

În ciuda încercărilor de dialog sub egida UE, relaţiile dintre Pristina şi Belgrad merg de ani de zile din criză în criză. Or, o normalizare a relaţiilor lor este imperativă pentru viitoarea integrare europeană.

Kosovo, fostă provincie sârbă, şi-a declarat independenţa în 2008, la un deceniu după un război sângeros între forţele sârbe şi rebelii albanezi. Dar Serbia nu o recunoaşte această situaţie.

Din noiembrie, tensiunile au escaladat în nordul Kosovo, unde Belgradul încurajează minoritatea sârbă să refuze loialitatea faţă de Pristina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Altă mizerie creata și întreținută de cel autointitulat apărător al democratiei ,care pasează întreaga responsabilitate către NATO și UE. Se crează și se mentine astfel un punct fierbinte in aceasta parte a Europei, cu reale șanse de a da posibilitatea democratului planetar sa intervina oricând pentru atacarea Serbiei .

    • Mizerie intretinuta a fost tentativa rusilor de a impiedica normalizarea relatiilor dintre Grecia si Macedonia de Nord, prin sustinerea activa a nationalistilor. Sau complotul instrumentat de Kremlin pentru asasinarea premierului din Muntenegru.
      Rusii isi urmareste propriile interese agitand apele in fosta Iugoslavie, cu siguranta nu interesele sarbilor sau macedonenilor, kosovarilor etc.
      Rusia trebuie sa inteleaga ca Balcanii sunt Europa, iar Europa nu e Siria, unde rusii au putut interveni armat sa-i scape pielea di c tatorului pe cale sa fie lichidat de revolutie.

  2. Au trecut zeci de ani de la conflictul iugoslav, e timpul sa treaca peste traume. Daca Serbia si Kosovo ar intra in UE si Schengen, ar avea granitele complet deschise, dreptul de a circula si munci in tara vecina, drepturi garantate pentru minoritati (mult peste ce au in prezent), fonduri europene. O alternativa mult mai buna decat persistenta in nostalgii trecute. Nu cred ca sunt 5% sarbi in Kosovo, chiar nu inteleg ca e o cauza pierduta?

  3. @ tiberius,

    o țară care nu poate trăi pe picioarele ei , ci tot timpul are nevoie să gudurescă pe lângă o țară sau amalgam de state grupate în tot felul de ansambluri , de frica altor țări sau a altor amalgame de țări strânse în ansambluri, va ajunge o colonie, la mâna leului sau a tigrilor care domină ansamblurile.
    Acesta este soarta țărilor, care nu se încred în Dumnezeu, ci ajung să se sprijine pe un braț omenesc.