G4Media.ro

Rectorul UBB, Daniel David, despre suspiciunile privind analizarea tezei lui Bode: Am…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rectorul UBB, Daniel David, despre suspiciunile privind analizarea tezei lui Bode: Am luat și experți internaționali în comisie  / ”Ne vom prezenta și în instanță și vom vedea ce decide instanța”

Profesorul și rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Daniel David susține că nu-i este teamă de un proces după ce  ministrul Lucian Bode (foto) și-a anunțat decizia de a acționa în instanță comisia de etică a universității.

„O universitate trebuie să fie reper. UBB și-a asumat acest rol și nu va fi instrumentalizată nici de factori populari, nici de natură politică. Am avut o primă etapă anul trecut, când Comisia de Etică a primit un număr de sesizări, 4 sau 5 abateri de la etică.

Comisia a analizat, le-a confirmat pe cele mai multe dintre ele, a luat măsurile interne pe care le putea lua și a anunțat CNTACU pentru demersuri suplimentare. Atât se putea face legal, asta a supărat pe toată lumea. În etapa a doua am primit mai multe sesizări, au fost mai multe suspiciuni.

Le analizăm și pe acelea. Am luat și experți internaționali în comisie, pentru că în România toată lumea are suspiciuni despre toată lumea. Suntem în această fază, comisia analizează câte dintre suspiciuni se confirmă și vom sesiza, dacă va fi cazul, instituțiile naționale”, a punctat Daniel David la Prima news.

Conform spuselor sale, experți din străinătate vor analiza plagiatul ministrului Bode pentru a elimina suspiciunile legate de obiectivitatea concluziilor.

„Noi credem că așa cum am făcut în prima etapă o analiză, o putem face și în a doua. Ne vom prezenta și în instanță și vom vedea ce decide instanța. Până atunci, noi mergem pe partea academică. Dacă sunt probleme, dl. ministru va răspunde în funcție de cât a greșit în teza respectivă.

Dar nu poți cere unei universități să nu analizeze niște suspiciuni la o teză care s-a dat în universitatea respectivă. (…) Nu mă sperie (acțiunea în instanță, n.r.), în toate marile universități există astfel de probleme, contează cât de des și cum abordezi fenomenul. Dacă îl ascunzi sub preș și găsesști explicații, e greșit.

Noi avem niște mecanisme transparente, am spus ce facem și de ce facem și dăm rezultatele într-o manieră transparentă”, a adăugat rectorul UBB.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Lucrurile nu sunt importante cum încep, sunt importante cum se termină.
    Se vede că instituția pășește cu încredere înainte.

  2. Normal ca trebuie sa aduceti experti internationali, ca in universitate au ramas doar „familiile” si valetii adusi de „familii” ca sa voteze ce li se spune.

  3. Totuși explicați: Ce caută la UBB o temă de doctorat (a lui Bode) cu fundament ingineresc (energetic) la Fac. de istorie și filosofie, având conducător pe prof. Ivan care nu are acreditare în acest domeniu??? Îndrumători de doctorat a lui Bode au fost istorici și filosofi care nu au nimic comun cu energetica.

  4. De ce nu au luat experți internaționali și pentru coordonarea tezelor și pentru comisiile de la susținere? De ce sunt atâția conducători de doctorat f. slabi la UBB?
    Cum e posibil să fie acceptați ca și conducători persoane fără un număr decent de citări (1000, 2000)???
    La întrebările astea să răspundă!

  5. @ Domnul Daniel David și-a declinat competența pentru diploma semnată, experților internaționali invitați să se pronunțe despre valoarea cercetării științifice, propunând și decizii din partea unor instanțe juridice specializate pe domniul de cercetare respectiv, așa cum a stabilit CCR pentru funcționarea constituțională a justiției, ?

    • ,,domeniul de cercetare”

  6. UBB s-a compromis in momentul in care a girat doctoratul plagiat al analfabetului de Bode, in 2019, dar si acum cateva luni cand s-a facut ca nu vede decat cateva fragmente de plagiat, la prima reanalizare a lucrarii.
    Acum nu e decat incercarea disperata a lui David de a repara putin imaginea UBB, facuta tandari de greselile din trecut. „Damage control” fara sanse de reusita, raul a fost deja facut…

    • UBB trebuie să tragă pe linie moartă toți conducătorii de doctorat slabi, care nu au dovedit cercetare de calitate recunoscută internațional prin citări! Puteți verifica: la UBB au fost acceptați conducători care aveau câteva zeci sau maxim sute de citări!!! Astfel de personaje nu pot conduce teze de calitate!

    • În acest caz ministerul trebuie să impună retragerea dreptului de a conduce doctorate profesorului Ivan și anularea dreptului de conducere de doctorate UBB pe domeniul împricinat (Fac. de istorie și filosofie).

    • @Cristea.
      Nu doar la conducătorul ăsta trebuie retras dreptul! Ci la o grămadă de mulți alții!

  7. Consider că întrebările dv sînt îndreptățite, rectorul UBB văd că nu vrea să spună de ce nu a fost susținută la Fac. de Litere, la Fac. de Bilogie sau la Fac. de Teatru, însă problema e și mai gravă: nici la Politehnică, cu profesori de energetică, însăilarea aceea copiată și plină de erori a flăcăului sălăjan Bode nu avea ce căuta!

  8. & Probabil că ar fi interesantă și opinia de cercetător exprimată de domnul Emil Boc , multiplu specializat, cu activitate didactică la UBB, probabil în „tura de noapte” , după activitatea de la Primăria Cluj, deci, domnul Boc având pregătiri multiple, activități și cercetări în diverse domenii, conform CV-ului publicat de dumnealui și lucrărilor publicate, ? Deci, dacă și domnul Boc, care a studia în universități internaționale și a fost publicat și în străinătate, fiind formator de specialiști în drept ai UBB, e de aceea și părere cu doamna Emilia Șercan su are altă opinie, domnul Daniel David anunțând că solicită și asistență competentă internațională și juridică specializată ,pentru ceea ce dumnealui a eliberat ca recunoaștere doctorală, domnului Bode, ?

    • & Dacă UBB și studenții și-au adaptat programele și activitățile la activitatea lui Emil Boc, pentru a beneficia de competențele acestuia în drept constituțional, ?

  9. Si o sa veniti in fata lumii si o sa recunoasteti ca UBB da doctorate plagiatorilor din politica?!
    NU cred!
    V-ati taia singuri craca de sub picioare, adica UBB va intra in randul fabricilor de diplome din Romania alaturi de „celebrele” Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Nicolae Titulescu, Valahia, Iosif Constantin Dragan, BIOTERRA, Universitatea Ecologica…
    Brava voua!!!

  10. Cat o sa ne mai coste evaluarea tezei lui Bode? Experti internationali. De ce nu-l aduceti si pe printul Harry ca sa-si treaca in memorii ca a analizat teza lui Bode?

  11. Prof. Ivan, conducătorul de doctorat a lui Bode, pentru ,,implicarea jalnică” la această teză a fost răsplătit cu funcția de rector la SRI (de Bode). A se urmări cronologia evenimentelor. Suntem în România…, DNA-somn ușor.

  12. Experti internationali, de fapt romani stabiliti in strainatate: pentru ca trebuie sa citeasca teza in romana. Alin Fumurescu si nu mai stiu cine.