G4Media.ro

Șase suspecți au fost arestați după asasinarea lui Sinan Ateș, ex-lider al…

sursa foto: Pexels

Șase suspecți au fost arestați după asasinarea lui Sinan Ateș, ex-lider al Lupilor Cenușii, una din cele mai active organizații ultranaționaliste din Turcia

Trei noi suspecți au fost arestați în cadrul unei investigații despre asasinarea de săptămâna trecută a fostului lider al grupării ultranaționaliste Grey Wolves (Lupii Cenușii), aducând numărul total de arestări la șase, transmite agenția turcă de știri Hurriyet Daily News, citat de Info Sud-Est.

Sinan Ateș, profesor în cadrul Universității Hacettepe, a fost împușcat, vineri, în Ankara, de către doi atacatori pe o motocicletă. Ateș a fost transportat la spital, dar medicii nu i-au putut salva viața.

Vedat Balkaya, care conducea motocicleta, Hakan Saraç și Zekeriya A., trei dintre cei 18 suspecți reținuți în cadrul anchetei deschise de Procuratura Generală din Ankara, au fost arestați sub acuzația de „omor cu intenție”.

Presupusul trăgător, Eray Ö., și Doğukan C., poreclit Dodo, despre care se pretinde că ar fi rudă cu trăgătorul, nu au fost încă prinși.

Asasinarea lui Ateș a stârnit reacții puternice în rândul societății turcești.

Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), a alocat o parte importantă din discursul său de la reuniunea săptămânală a grupului parlamentar uciderii lui Ateș, transmite agenția Bianet.

Condamnând actul de violență, Kılıçdaroğlu l-a criticat, de asemenea, pe Devlet Bahçeli, liderul Partidului Mișcării Naționaliste (PMN), care a păstrat tăcerea cu privire la această crimă.

„Un asasinat a avut loc în capitala acestei țări. Sinan Ateș. Au ucis un tânăr tată. Unul dintre cele mai apreciate nume din mișcarea idealistă (referindu-se la ideologia naționaliștilor turci). A fost un academician, un idealist, un credincios, un kemalist. Avea două fiice și o soție prețioasă”, a declarat liderul republican.

În acest context, familia lui Ateș a cerut ca situația să nu fie politizată, potrivit BBC.

“Există un singur adevăr în acest moment: Sinan Ateș este un martir idealist care a fost victima unui asasinat perfid”, a declarat soția lui Ateș în legătură cu moartea soțului ei.

Un fapt important de notat este că Lupii Cenușii, gruparea condusă la un moment dat de Ateș, apărută în anii 60 și care a operat pentru o perioadă ca ramura paramilitară a Partidului Mișcării Naționaliste, este o organizație care nu este străină incidentelor violente și controversei, potrivit Al Jazeera.

Grupul a fost, spre exemplu, acuzat de orchestrarea unui atac de anul trecut din Lyon, Franța, în care mai mulți bărbați kurzi au fost bătuți cu bare de metal.

Conform analiștilor, istoricilor și jurnaliștilor turci, gruparea este una dintre cele mai proeminente organizații de extremă dreapta din Turcia, responsabile pentru morțile a sute de oameni, de la jurnaliști, intelectuali și sindicaliști la membri ai comunității kurde și a minorității religioase Alevis.

Un raport parlamentar din 1998 detaliază chiar și legături dintre figuri importante ale grupării cu lumea crimei organizate, cu traficul de heroină și cu asasinate politice realizate în colaborare cu serviciile turcești.

În prezent, Lupii sunt asociați în principal cu o opoziție virulentă la mișcarea naționalistă kurdă.

Mii de oameni, printre care și membri ai clasei politice, au asistat la înmormântarea lui Ateș, scrie Bianet, dar oficiali ai Partidului Mișcării Naționaliste nu au luat parte la ceremonie.

De altfel, conducerea partidului PMN, care este aliat parlamentar al președintelui Erdogan, a rămas tăcută în privința incidentului, în ciuda asocierii istorice dintre partid și Lupii Cenușii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...